Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.

Дмитро Разумков привітав усіх з перемогою збірної України по футболу на Євро-2020 над збірною Швеції і подякував нашим футболістам, які «зробили учорашній вечір всім».

Народні депутати виступили з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутата Сергій Шахов.

До порядку денного було внесено зміни щодо порядку розгляду питань та вирішено на початку розглянути проект Закону "Про внесення змін до статті 219 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо розширення повноважень інспекторів з паркування для захисту інтересів осіб з інвалідністю)", №4594.

289 голосами «за» законопроект прийнято за основу.

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про внесення змін до статті 4 Закону України "Про пестициди та агрохімікати" щодо ввезення пестицидів на митну територію України, №2289.

За результатами голосування законопроект №2289 291 голосом прийнято у другому читанні і в цілому.

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення питань організації корпоративного управління в банках та інших питань функціонування банківської системи, №4367.

За результатами голосування законопроект прийнято у другому читанні та в цілому 279 голосами «за».

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізмів виведення банків з ринку та задоволення вимог кредиторів цих банків, №4546.

Законопроект прийнято у другому читанні та в цілому 256 голосами.

Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому проект Закону про внесення змін до статті 128 Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей набуття Фондом гарантування вкладів фізичних осіб статусу цивільного позивача, №4547.

Народні депутати розглянули підготовлений до другого читання проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо окремих питань приєднання до газотранспортної або газорозподільної системи, №4578-1.

За результатами голосування законопроект 261 голосом «за» прийнято у другому читанні та в цілому.

Народні депутати розпочали розглядати правки до проекту Закону про платіжні послуги, №4364.

У пленарному засіданні оголошено перерву на 30 хвилин.

Народні депутати після закінчення перерви продовжили розглядати правки до законопроекту №4364.

Верховна Рада 241 голосом прийняла законопроект у другому читанні і в цілому.

Народні депутати повторно розглядають у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов'язковості використання рідкого біопалива (біокомпонентів) у галузі транспорту, 3356-д.

Доопрацьований проект доповів заступник Голови Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олег Семінський. Він зазначив, що метою законопроекту є створення нормативно-правової бази для розвитку сфери виробництва, обігу та використання рідкого біопалива на транспорті. Проектом передбачається імплементація положень Директиви Європейського Парламенту та Ради 2009/28/ЄС від 23 квітня 2009 року про заохочення до використання енергії, виробленої з відновлюваних джерел в частині забезпечення Україною міжнародних зобов'язань щодо частки енергії з відновлюваних джерел у валовому кінцевому обсязі споживання енергії на транспорті, які взяла на себе Україна із вступом до Енергетичного Співтовариства.

Олег Семінський повідомив, що під час доопрацювання законопроекту до тексту було внесено невелику кількість правок, які є принциповими та значно покращують його попередню редакцію.

Доповідач повідомив, що Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти доопрацьований законопроект у першому читанні за основу.

Народні депутати виступили в обговоренні і за результатами голосування 293 голосами підтримали законопроект у першому читанні.

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо набуття акціонерним товариством "Державний ощадний банк України" статусу учасника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, №5542 доповів заступник Міністра фінансів Юрій Драганчук.

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев доповів альтернативний законопроект, № 5542-1, та рішення Комітету щодо обох законопроектів.

Обидва законопроектів передбачають включення АТ "Державний ощадний банк України" до системи гарантування вкладів фізичних осіб та набуття ним статусу учасника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд) та скасування державної гарантії на вклади фізичних осіб у АТ "Державний ощадний банк України" після закінчення перехідного періоду, який складає 6 місяців.

Законопроекти визначають правову основу для набуття АТ "Державний ощадний банк України" участі у системі гарантування вкладів фізичних осіб та містять положення, що забезпечують ефективність перехідного періоду банку.

Данило Гетманцев повідомив, що Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу альтернативний проект, №5542-1. Рішення Комітету підтримує Національний банк України.

За результатами голосування законопроект №5542-1 прийнято за основу 235 голосами «за».

Проект Закону про внесення змін до Закону України про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів щодо гарантій прав українських та іноземних інвесторів, №5141, доповіла заступник Голови Комітету з питань антикорупційної політики Галина Янченко.

Вона зазначила, що законопроект покликаний удосконалити існуючу систему управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, яка в деяких напрямках продемонструвала свою неефективність. Недосконалість законодавства, що регулює діяльність Національного агентства, в окремих випадках стала причиною порушення прав громадян та представників бізнесу, в тому числі іноземних інвесторів.

Для усунення існуючих недоліків, а також задля підвищення прозорості роботи АРМА в частині управління активами, необхідно внести зміни як до профільного Закону, так і до ряду інших процесуальних актів, які дозволять удосконалити роботу агентства.

За словами доповідачки, прийняття проекту Закону дозволить підвищити ефективність системи розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, реалізації таких активів, потенційно збільшити надходження до державного бюджету за рахунок, у першу чергу, збільшення надходжень з реалізації активів одержаних від корупційних та інших злочинів.

Альтернативний проект, №5141-1, доповіла народний депутат Анастасія Радіна.

Вона також запропонувала внести зміни до ряду нормативних актів, що спрямовані на вдосконалення роботи Національного агентства та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, реалізації таких активів та підвищення її прозорості, створивши умови для належної взаємодії між Національним агентством, органом досудового розслідування та прокуратурою з метою забезпечення планування перед передачею арештованих в рамках кримінального провадження активів в управління Національним агентством задля ефективного та оперативного управління цими активами з метою збереження та/або збільшення його економічної вартості. Зміни покликані в майбутньому забезпечити взаємодію між учасниками кримінального провадження задля впровадження процедури планування перед арештом в рамках кримінального провадження.

Законопроектом пропонується запровадити можливість прозорої реалізації активів Національним агентством та забезпечити збільшення ефективності управління арештованими в рамках кримінального провадження активами шляхом впровадження процедури планування перед передачею в управління.

Галина Янченко доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект №5141.

За результатами голосування народні депутати 314 голосами цей законопроект підтримали за основу.

Верховна Рада 317 голосами прийняла проект Постанови про річний звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів.

Головуючий повідомив, що надійшла заява від двох фракцій про реальну перерву. Оскільки до кінця пленарного засідання залишилося менше часу головуючий закрив засідання.

 




Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51