Для участі у позачерговому засіданні зареєструвався 231 народний депутат.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив позачергове пленарне засідання.

Головуючий повідомив, що позачергове засідання проводиться у зв'язку з вимогою Президента України Володимира Зеленського.

Головуючий поінформував про питання, які пропонується розглянути на позачерговому засіданні і оголосив до розгляду перше питання.

Проект Закону про внесення змін до статті 51 Кодексу торговельного мореплавства України щодо вимог до кваліфікації членів екіпажу, №3944, доповів народний депутат Іван Шинкаренко.

Метою законопроекту є приведення національного законодавства України у відповідність до вимог Міжнародної конвенції про підготовку і дипломування моряків та несення вахти 1978 року, з поправками (Конвенція ПДНВ).

Законопроектом пропонується викласти у новій редакції статтю 51 Кодексу торговельного мореплавства України, визначаються вимоги до обов’язкової підготовки осіб, які займають посади на судні, умови підтвердження та повторного підтвердження кваліфікації осіб командного складу морських суден, вимоги до кваліфікації членів суднової команди, порядок видачі морякам відповідних документів.

За словами доповідача, прийняття цього законопроекту сприятиме зменшенню навантаження на громадян України - моряків та посадових осіб уповноважених органів виконавчої влади під час повторного підтвердження моряками свої кваліфікації для роботи на суднах.

Голова Комітету з питань транспорту та інфраструктури Юрій Кісєль доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати під час обговорення підтримали законопроект та закликали прийняти його якнайшвидше в цілому.

330 голосами законопроект було прийнято за основу так 333 голосами - в цілому з техніко-юридичними правками.  

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Андрій Шараськін. Заява стосувалася розгляду наступного питання порядку денного - законопроекту про основи національного спротиву.

Проект Закону про основи національного спротиву, №5557, доповів Міністр оборони Андрій Таран.
Він зазначив, що проект Закону розроблено у зв'язку з необхідністю реалізації положень стратегічних документів у сфері національної безпеки і оборони та визначення організаційно-правових засад національного спротиву, його підготовки та ведення, завдань сил безпеки та сил оборони, відповідних повноважень державних органів та органів місцевого самоврядування.

Проект Закону врегульовує питання розвитку територіальної оборони, організації руху опору і відповідної підготовки громадян України до національного спротиву, що є невід'ємною складової всеохоплюючої оборони держави на всій території України, запровадженої Стратегією воєнної безпеки, затвердженої Указом Президента України від 25 березня 2021 року №121.

Член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти законопроект за основу.

Народні депутати під час обговорення зазначали, що вони будуть підтримувати законопроект. Вони наголошували на необхідності створення сил територіальної оборони, руху опору та підготовки громадян України до національного спротиву.

За результатами голосування законопроект №5557 прийнято за основу 318 голосами.

Міністр оборони Андрій Таран доповів проект Закону про внесення зміни до статті 1 Закону України "Про чисельність Збройних Сил України" щодо збільшення чисельності Збройних Сил України у зв'язку із прийняттям Закону України "Про основи національного спротиву" №5558.

Законопроект спрямовано на збільшення чисельності Збройних Сил України з метою створення та забезпечення функціонування окремого роду сил – Сил територіальної оборони Збройних Сил України, створення якого передбачено у поданому Президентом України проекті Закону про основи національного спротиву (реєстр. № 5557), а також розвитку Сил спеціальних операцій Збройних Сил України в інтересах формування руху опору.

Для цього законопроектом пропонується на законодавчому рівні збільшити чисельність Збройних Сил України на 11 000 військовослужбовців, тобто загальна чисельність Збройних Сил України становитиме 261000 осіб, у тому числі 215000 військовослужбовців.

Реалізація законопроекту потребує додаткових видатків з Державного бюджету України, починаючи з 2022 року.

Член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський повідомив, що Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати виступили в обговоренні.

За результатами голосування законопроект №5558 прийнято за основу 320 голосами із скороченням наполовину строків підготовки до другого читання.

Проект Закону про критичну інфраструктуру, №5219, доповів народний депутат Олександр Федієнко. Він зазначив, що реформування системи забезпечення національної безпеки сьогодні стало одним із найактуальніших питань для української держави. Це пов’язано не тільки із розв’язанням гібридної війни проти України, але й динамікою соціальних, економічних, політичних і навіть технологічних процесів, що відбуваються у світі.

«Вимушеність» реформування сектору безпеки в Україні внаслідок неготовності до гібридної війни не є унікальним недоліком політики країни. Зміни в пріоритетах системи забезпечення національної безпеки внаслідок подій, які демонструють неадекватність діючої на визначений час системи, трапляються в інших країнах також. Зокрема відзначимо події 2001 та 2005 років, які суттєво вплинули на становлення концепції захисту критичної інфраструктури у світі.

За словами доповідача, концепція створення державної системи захисту критичної інфраструктури, до основних проблем цієї сфери, які потребують розв’язання, зокрема, відносить:

відсутність єдиної загальнодержавної системи захисту критичної інфраструктури;

відсутність державного органу, відповідального за координацію дій у сфері захисту критичної інфраструктури;

недостатність та неузгодженість нормативно-правового регулювання з питань захисту систем і об’єктів критичної інфраструктури, зокрема відсутність спеціального закону про критичну інфраструктуру та її захист.

Проектом пропонується врегулювати правові відносини, пов’язані з функціонуванням та захистом критичної інфраструктури. Цей законопроект має стати складовою законодавства України у сфері національної безпеки.

Альтернативний законопроект №5219-1 доповів Заступник Міністра економіки Михайло Лев.

Голова підкомітету Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Ірина Верещук доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект №5219 за основу, а альтернативний проект - відхилити.

Законопроект 318 голосами прийнято за основу.

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю, №3743.

За результатами голосування законопроект 257 голосами прийнято у другому читанні і в цілому.

Проект Закону про внесення зміни до розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» щодо тимчасових підстав незастосування заходів адміністративного впливу за порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України або виїзду з неї, №5478, доповів Голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець. Він зазначив, що метою законопроекту є незастосування до громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях України, на період дії карантину або на час блокування діяльності КПВВ, у тому числі з підстав запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів, штрафів за порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України або виїзду з неї, якщо такі порушення настали з підстав гуманітарного характеру, визначених Кабінетом Міністрів.

Дмитро Лубінець також доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти законопроект за основу і в цілому з урахуванням пропозицій Комітету.

За результатами голосування законопроект 290 голосами прийнято за основу і 292 голосами - в цілому.

У другому читанні та в цілому 297 голосами прийнято проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб, №4555.

Головуючий закрив позачергове засідання.




Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51