У Президії Верховної Ради України Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук та Заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.

Голова Верховної Ради України запросив Президента України до зали пленарних засідань Верховної Ради України.

У сесійній залі було продемонстровано історичні кадри кінохроніки подій прийняття Конституції України, які відбулися 25 років тому.

Учасники засідання оплесками привітали історичні кадри.

Голова Верховної Ради України запросив воїнів Почесної варти внести Конституцію України.

У виконанні хору прозвучала «Молитва за Україну» М. Лисенка.

Воїн почесної варти розмістив Конституцію України біля трибуни зали засідань, перед столом президії на спеціальній підставці.

Голова Верховної Ради України оголосив, що в урочистому засіданні беруть участь: Президент України Володимир Зеленський; народні депутати України дев’ятого та попередніх скликань; Голови Верховної Ради України попередніх скликань; Президенти України Леонід Кучма, Віктор Ющенко, Петро Порошенко; Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та члени Кабінету Міністрів України; керівники судової гілки влади; судді Конституційного Суду України; Голова Верховного суду; присутні посадові особи, яких Верховна Рада України обирає, призначає і надає згоду на призначення на посаду; Секретар Ради національної безпеки України, Голови обласних рад; Київський міський голова; Предстоятелі Церков і релігійних організацій України; глави дипломатичних представництв іноземних держав та керівники представництв міжнародних організацій акредитованих в України; представники засобів масової інформації; інші офіційні особи.

Голова Верховної Ради України оголосив урочисте засідання з нагоди 25-ї річниці прийняття Конституції України відкритим.

У виконанні хору прозвучав Державний Гімн України.

Перед учасниками урочистого засідання виступив Президент України Володимир Зеленський.

Глава держави нагадав, що «чверть століття тому, саме в цей день, саме в цій залі, народився дуже важливий символ нашої історії, нашої незалежності та нашої держави» і привітав всіх із цим великим, особливим, подвійним святом - з Днем Конституції України та 25-ю річницею з дня її ухвалення!

Володимир Зеленський у виступі зазначив, що більшість з нас знає, чула, читала або вивчала знамениту Конституцію 1710 року, яку називають першою писемною Конституцією Європи, автором якої є Гетьман Війська Запорозького Пилип Орлик. «І водночас переважна більшість із нас ніколи не бачила її в живу. Не бачила частинки своєї історії і своєї спадщини. Більш того, за 311 років Конституція Пилипа Орлика жодного разу не була вдома, на його Батьківщині.

Це неправильно. Це несправедливо. І це потрібно виправити», - додав він.

Володимир Зеленський розповів про діалог, який декілька місяців ми вели з владою Швеції, у Національному архіві якої зберігається оригінал Конституції Пилипа Орлика.

Він поділився з учасниками урочистого засідання хорошими новинами. «Перша. Національний архів Швеції передав Україні три копії Конституції Пилипа Орлика. Одна вже зранку виставлена у фойє Верховної Ради. Друга буде знаходитись в Офісі Президента. Третя – у Конституційному Суді України. Після його оновлення та перезавантаження.

І друга новина. До 30-річчя нашої Незалежності, вперше за 311 років, до України потрапить оригінал Конституції Пилипа Орлика. Його, разом з булавою гетьмана Пилипа Орлика і гетьмана Івана Мазепи, всі охочі зможуть побачити у Софійському соборі. Полотно нашої історії має тисячу років і стільки ж бракуючих частин пазла. Ми повертаємо українцям ці частини. Ми повертаємо Україні Україну».

Володимир Зеленський відзначив, що «25 років тому відбулася справді історична подія. Її значення настільки масштабне, що навіть легкий пафос в оцінках виглядає доречним і органічним. Ухвалення Конституції називають останнім акордом у симфонії державотворення. Біблією правничих заповідей для всіх українців. Юридичним щитом і бронею для прав і свобод людини та громадянина. Візитною карткою держави і нації, що на найвищому законодавчому рівні, відповідає на питання: хто ми? Звідки ми? Чого прагнемо? Як хочемо жити? І куди хочемо дійти?

Але я думаю, що найкращу оцінку Конституції дає сама Конституція».

Глава держави також зазначив, що «28 червня 1996 року поява Конституції України ознаменувала й низку інших важливих речей. Українська мова отримала статус єдиної державної мови, а гривня - статус національної валюти. На найвищому законодавчому рівні були закріплені державні символи: синьо-жовтий прапор, тризуб та гімн «Ще не вмерла України…».

Володимир Зеленський звернув увагу на те, що всі ці роки існує тільки одне незакрите питання. «Єдиний державний символ, який прямо передбачений Конституцією і якого досі не існує. Це Великий герб України. За ці роки було багато різних конкурсів, суперечок, сварок, думок і різних бачень. Це нормально, це демократія. Я гадаю, що у рік 30-ліття незалежності і 25-ліття Конституції потрібно в цьому питанні нарешті поставити крапку», - підкреслив він і повідомив, що відповідно до статті 93 Конституції України, вносить на розгляд Верховної Ради України проект закону про великий Державний Герб України та визначає його як невідкладний для позачергового розгляду Верховною Радою. Доповідатиме законопроект під час його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України перший Президент України Леонід Макарович Кравчук.

Володимир Зеленський подякував народним депутатам II-го скликання, які знайшли в собі сили і досягли єдності, щоб ухвалити Конституцію України.

Володимир Зеленський під час виступу подякував народним депутатам II-го скликання, які знайшли в собі сили і досягли єдності, щоб ухвалити Конституцію України.

Президент України, завершуючи виступ, звернувся до народних депутатів, до урядовців та всіх інших поважних держаних службовців, незалежно від рангу й статусу.

Після перших слів трьох статей нашої Конституції, про які ви вже чули, наступні статі Основного закону починаються такими словами як «держава», «земля», «суспільне життя», «права і свободи», «громадяни», «діти», «екологічна безпека», «правовий порядок», «захист Вітчизни», «державна мова і символи», «право голосу», «народне волевиявлення».

«І дуже далеко після них, майже в кінці, вперше згадуються слова «Президент України», «народні депутати» і «Кабінет Міністрів». Конституція чітко визначила пріоритети. Все те, що набагато вище нас, наших інтересів та амбіцій. Все те, що ми маємо захищати й забезпечувати. Все те, чому у кому ми маємо служити. Більшість я сьогодні назвав. Можливо ви запам’ятали не всі. Та головне, запам’ятати три. Україна. Суверенітет. Людина», - наголосив Володимир Зеленський.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук запросив до виступу Голову Верховної Ради України Дмитра Разумкова.

«25 років тому в стінах Парламенту відбулася без перебільшення історична подія. Вона стала не тільки важливою складовою українського державотворення. Вона фактично поділила нашу історію на «до» та «»після». Ухвалення Основного Закону зробило нашу незалежність легітимною в очах усього світу. Ми чітко заявили за що виступає і за що бореться наша держава, які принципи лежать в її основі», - зазначив Голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

Він нагадав, що ухвалення Конституції стало кульмінацією довготривалого процесу. Передували цьому роки наполегливої, цілодобової праці десятків фахівців, які за крок за кроком творили одну з найкращих Конституцій у Європі. «Шлях до її прийняття був непростим і тернистим. Понад шість років підготовки, більше двох тисяч пропозицій, майже доба безперервних дискусій. Це все було зроблено для того, щоб на табло побачити омріяне «315 ЗА. Рішення прийнято»», - додав Дмитро Разумков.

За його словами, без спільних зусиль Верховної Ради, Президента Леоніда Кучми, українського суспільства цього не відбулося б. «Це лише вкотре переконує, коли маємо консенсус, ми можемо спільно боротися та досягати успіхів на користь нашої держави», - зазначив Дмитро Разумков.

Головуючий надав слово другому Президентові України, Співголові Конституційної Комісії з підготовки Конституції України Леоніду Кучмі.

Він подякував народним депутатам другого скликання, які незважаючи на політичні негаразди змогли прийняти Конституцію України.

«Чверть століття Конституції - це вже історія. Не раз говорили, що тоді Конституцію потрібно було прийняти раніше. Тоді Україна замикала парад Конституцій серед пострадянських республік. Ставши Президентом намагався зробити все, щоб пришвидшити її ухвалення. Навіть прискіплива Венеційська комісія високо оцінила український документ, який визнано одним із найдосконаліших у Європі. Конституція стала двигуном для подолання кризи та здійснення реформ. Зокрема, вдалося створити вертикаль виконавчої влади», - зазначив Леонід Кучма.

Він додав, що творення Конституції дало чимало уроків. «Конституція має розвиватися, змінювати її можна лише в інтересах українського народу», - підкреслив Леонід Кучма.

Голова Верховної Ради України запросив до виступу Голову Верховної Ради України другого і п’ятого скликань, Співголову Конституційної Комісії з підготовки Конституції України Олександра Мороза.

«Конституція - серцевина правової системи держави. Її повинні знати всі, починаючи від Президента, закінчуючи школярем. Треба вчити її у школі, треба долучати тих, хто розуміється у праві, аби навчати дітей змалку розуміти та знати свої права», - зазначив Олександр Мороз.

Олександр Мороз зауважив, що формула демократії - це «народ - Конституція - влада». І саме ця тріада, на його думку, дозволить виконувати Конституцію. «Демократія буде працювати тоді, коли кожен на своєму місці буде брати політичну відповідальність», - додав Олександр Мороз. «Відзначаючи це свято, потрібно звертати уваги на недоліки Конституції та вносити зміни, які дозволять Україні успішно розвиватися», - зазначив Олександр Мороз.

На урочистому засіданні виступив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр, вітаючи присутніх і українців зі святом, зазначив: «25 років тому була прийнята Конституція. Це стало однією з подій, яка назавжди змінила Україну, почалася новітня історія нашої держави. Ухвалення Основного Закону стало базисом для розбудови власної демократичної та суверенної держави. На цьому шляху було немало труднощів. Сьогодні нам доводиться зі зброєю в руках захищати незалежність, суверенітет і територіальну цілісність. Створювати нову економічну та соціальну політику, відстоювати демократичні принципи. На жаль, виклики та загрози продовжують поставати перед нами. Основоположні принципи, які визначає Конституція, допомагають тримати незворотній курс на побудову незалежної, демократичної, суверенної, європейської держави».

Денис Шмигаль додав, що кожен з нас несе відповідальність за те, якою Україна буде в майбутньому, це і є об’єднуючим фактором для розвитку держави.

На урочистому засіданні виступив народний депутат України другого скликання, член Конституційної комісії, голова робочої групи з підготовки другого розділу Конституції України «Права, свободи та обов'язки людини і громадянина», доктор юридичних наук, професор Володимир Буткевич.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова у виступі наголосила на необхідності дотримання конституційних прав і свобод людини та громадянина.

Вона зазначила, що майже третина звернень громадян до Омбудсмена стосується порушення економічних і соціальних прав. 35% повідомлень громадян стосувалися порушення права на інформацію, яке набуло особливого значення в умовах карантину.

«Ми відслідковуємо суттєве порушення прав громадян. Загалом у 2019 році до Уповноваженого надійшло 34 тисячі звернень, у 2020 - понад 48 тисяч, у 2021 році - уже звернулося понад 27 тисяч громадян. Це підтверджує як зростання рівня довіри до інституції, оскільки нами було поновлено права 92% заявників. Але водночас, це свідчить про недотримання прав людини органами влади та іншими суб’єктами, і ця тенденція викликає занепокоєння», - повідомила Людмила Денисова.

Уповноважений з прав людини окреслила проблеми захисту прав людини через збройну агресію Російської Федерації та тимчасової окупації Автономної Республіки Крим, значної частини Донбасу, що призвело до порушення територіальної цілісності України.

«За сім років загинули тисячі наших захисників. На жаль, держава сьогодні не може гарантувати дотримання конституційних прав і свобод на окупованих територіях. Сьогодні 405 громадян України, з яких 44 військовослужбовці та 30 жінок, перебувають у концтаборах і катівнях Російської Федерації, окупованих територіях», - зазначила Людмила Денісова.

Голова Верховної Ради України запросив учасників засідання до загального фото на сходах перед входом до Верховної Ради України.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков оголосив урочисте засідання з нагоди 25-ї річниці прийняття Конституції України закритим.

У сесійній залі у виконанні хору прозвучав Державний Гімн України.

 








 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51