Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.

Головуючий повідомив, що у сесійній залі присутні члени Кабінету Міністрів на чолі з Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем. За пропозицією депутатських фракцій і груп вони будуть відповідати на запитання про стан та перспективи розвитку паливно-енергетичного комплексу України та його вплив на тарифну політику Уряду.

Розпочалася «година запитань до Уряду».

Головуючий надав слово для виступу Міністру енергетики Герману Галущенку.

Він розповів про пріоритети в роботі Міністерства, про те, що зроблено і про плани, які в найближчому планує реалізувати.

Міністр нагадав, у якому стані перебувала енергетична галузь, підкресливши, що її стан кризовий. «В першу чергу, був зламаний механізм енергоринку. Повна розбалансованість сектору накопичення боргів всередині ринку. Це також борги перед виробниками зеленої генерації- десятки мільярдів гривень. Це борги перед шахтарями», - зазначив він.

Міністр також доповів про підготовку до осінньо-зимового опалювального сезону та його проходження.

Герман Галущенко поінформував про чотири ключові цілі: енергетична безпека та ринкові засади; забезпечення сталого проходження опалювального сезону; розвиток енергетичної інфраструктури; європейська інтеграція; енергетична незалежність.

Герман Галущенко висловив впевненість у тому, що Україна пройде цей шлях і стане частиною об’єднаної енергосистеми з Європою.

Міністр енергетики відповів на запитання депутатських фракцій і груп, які стосувались: тарифів для населення з 1 липня 2021 року; відновлення пільги для населення, яке споживає до 100 кВт електроенергії; тарифів на електроенергію для підприємств теплокомуненерго; впливу обмеження атомної генерації на тарифоутворення; діяльності НЕК «Укренерго»; плану дій для протистояння «Північному потоку-2»; собівартості газу і тарифу для населення; припинення імпорту енергетичної сировини з Російської Федерації і Білорусі; діяльності ринку газу і формування цін.

Члени Кабінету Міністрів відповіли за запитання щодо: реалізації Постанови про зниження ціни на електроенергію для населення 30-кілометрових зон; діяльності ФДМУ і недонадходження коштів до бюджету від оренди державного майна; сплати ЄСВ в аграрному секторі; аварійного стану ряду культурних об’єктів у Переяслав-Хмельницькому; заходів для упередження повеневих ситуацій; забезпечення мовлення українських каналів на Закарпаття; призначення керівництва Державного агентства лісових ресурсів; фінансового забезпечення Міністерства у справах ветеранів.

На цьому «година запитань до Уряду завершилася.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Сергій Шахов.

Головуючий повідомив, що представники депутатських фракцій і груп звернулися з пропозицією скасувати перерву з 12-ї до 12.30. і не проводити «Різне».

Народні депутати підтримали пропозицію 234 голосами.

Міністр фінансів Сергій Марченко представив звіт про виконання Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік"  .

Міністр фінансів відповів на запитання народних депутатів.

Голова Рахункової палати Валерій Пацкан у співдоповіді повідомив, що Рахункова палата проаналізувала звіт Кабінету Міністрів України про виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» та затвердила відповідні висновки.

Валерій Пацкан відповів на запитання народних депутатів.

Голова Комітету з питань бюджету Юрій Арістов у співдоповіді повідомив, що Комітет Верховної Ради України з питань бюджету) на своєму засіданні 2 червня розглянув звіт Кабінету Міністрів про виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» з урахуванням висновків рахункової палати. За підсумками розгляду Комітет з питань бюджету ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді взяти до відома звіт Кабінету Міністрів про виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», згідно з яким державний бюджет виконано за доходами у сумі 1.076.026,95 млн грн, видатками - 1.288.121,34 млн грн, обсягом повернення кредитів - 9.517,25 млн грн, обсягом надання кредитів - 15.033,85 млн грн, з дефіцитом у сумі 217.610,99 млн грн.

Комітет також рекомендує Верховній Раді надати доручення Кабінету Міністрів щодо поліпшення управління бюджетними коштами у поточному році та під час формування проекту Державного бюджету на наступний рік.

Представники депутатських фракцій і груп та народні депутати виступили в обговоренні питання.

За результатами розгляду питання Верховна Рада 232 голосами прийняла проект Постанови про звіт про виконання Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік", №5612.

Народні депутати почали розгляд правок до підготовленого до другого читання проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України №3711-д.

Розгляд правок буде продовжено на наступному пленарному засіданні.

Заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк поінформувала про заходи, які будуть відбуватися у Верховній Раді 28 червня - в день відзначення 25 річчя Конституції України і закликала народних депутатів долучитися до святкування.

Олена Кондратюк повідомила, що протягом цього пленарного тижня народними депутатами було внесено 110 запитів, із них до Президента України - 13 депутатських запитів, до органів Верховної Ради - 4, до Кабінету Міністрів - 45, до керівників інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування - 42, до керівників підприємств, установ і організацій, розташованих на території України 6 запитів народних депутатів.

З минулого пленарного тижня, за її словами, неоголошеними залишилися 57 депутатських запитів.

Всього для оголошення внесено 167 депутатських запитів

Заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк оголосила депутатські запити.

Головуючий закрив пленарне засідання.

 




 






Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51