Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.

Головуючий зазначив, що сьогодні Міжнародний день захисту дітей. «Ми багато говоримо, багато робимо. Але кожний на своєму місці повинен пам’ятати: для кого ми це робимо? Ми це робимо для майбутнього нашої держави. І частинка цього майбутнього сьогодні в залі Верховної Ради України», - сказав він.

На пропозицію Голови Верховної Ради народні депутати оплесками привітали представників Київської обласної організації самоврядування дітей, які знаходилися на балконі для гостей сесійної зали.

«Це поки що маленькі наші колеги. Я впевнений, що через деякий час ми з ними поміняємося місцями - вони займуть місця у залі Верховної Ради, а ми посидимо на балконі. Я вас вітаю. Бажаю всього найкращого вам і бажаю нам завжди пам’ятати для чого ми це робимо», - зазначив Дмитро Разумков.

З оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили представники депутатських фракцій і груп.

Після закінчення виступів Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук оголосив про виключення зі складу фракції «Слуга народу» народного депутата Євгенія Шевченка згідно з рішенням фракції та про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об’єднання: « За розвиток соціального підприємництва».

Головуючий оголосив до розгляду Проект Постанови про внесення змін до порядку денного п'ятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання  4690-15.

Представники фракцій у виступах звернули увагу на законопроекти, які подали фракції, і попросили включити їх до порядку денного п’ятої сесії.

Проект Постанови прийнято в цілому 235 голосами «за».

Постановою до порядку денного п'ятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання затвердженого Постановою Верховної Ради України від 2 лютого 2021 року №1164-IX, включено законопроекти згідно з переліком, що додається.

Верховна Рада 297 голосами прийняла у другому читанні та в цілому проект Закону про обмеження обігу пластикових пакетів на території України №2051-1

Перед розглядом наступного питання - проект Постанови про вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України №5343 - народні депутати на пропозицію головуючого хвилиною мовчання вшанували пам’ять всіх дітей, які загинули на сході України.

Проект Постанови доповіла народний депутат Марія Мезенцева. Вона зазначила, що, починаючи з 2014-го року, через російську збройну агресію на Донбасі, Україна дізналась як це втрачати дітей на війні. З початку нападу Росії на Україну на території деяких областей, зокрема Донецької та Луганської областей, загинуло більше 240 дітей, ще 56 пропали безвісти, отримали поранення і травми, за даними різних джерел, від 167 до понад 500 малолітніх громадян України.

«Пам'ять кожної безневинної дитини - жертви агресії має бути вшановано в Україні гідно» - наголосила доповідачка і попросила народних депутатів підтримати проект Постанови.

Заступник Голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти проект Постанови за основу і в цілому з урахуванням пропозицій Комітету.

Народні депутати, які взяли участь в обговоренні, підтримали проект постанови.

308 голосами «за проект Постанови прийнято в цілому.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Микола Княжицький.

До порядку денного зі  скороченням термінів розгляду включено проект Закону про внесення змін до додатка № 3 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо забезпечення розширеного неонатального скринінгу в Україні №5589.

Народні депутати не підтримали включення до порядку денного двох законопроектів про внесення змін до деяких законів щодо підтримки вітчизняних виробників теле- та кінопродукції в період встановлення карантину у зв’язку із поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 за №№5554 і 5554-1.

Проект Постанови про визначення представників Верховної Ради України до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Бюро економічної безпеки України за поданням Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики №5462 доповів  Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Він повідомив, що Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України визначити до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Бюро економічної безпеки України за поданням Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики таких осіб: Рубаненко Людмилу Василівну - представника Всеукраїнської громадської організації «Спілка податкових консультантів України» (за згодою); Шевченко Галину Юріївну - представника Національної асоціації адвокатів України (за згодою) та прийняти проект постанови у цілому.

Народні депутати 242 голосами підтримали проект Постанови в цілому.

Проект Постанови про визначення представника Верховної Ради України до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Бюро економічної безпеки України за поданням Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності №5494 доповів Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський. Він зазначив, що щойно проголосовано Постанову про визначення двох представників до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Бюро економічної безпеки України за поданням Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики і запропонував підтримати проект Постанови про визначення одного представника Верховної Ради України від Комітету з питань правоохоронної діяльності. На цю посаду Комітет пропонує представника громадської організації «Волонтерський рух «СПІЛЬНА МЕТА»» Ушакова Олексія Олександровича (за згодою).

За результатами голосування проект Постанови не набрав голосів і не був прийнятий.

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про внесення змін до розділу II "Прикінцеві положення" Закону України "Про внесення змін до Митного кодексу України та Закону України "Про розвиток літакобудівної промисловості" щодо підтримки літакобудівної галузі" щодо продовження надання українським авіакомпаніям перехідного періоду для переходу на використання літаків вітчизняного виробництва №5301.

Верховна Рада 292 голосами прийняла законопроект у другому читанні і в цілому.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання окремих питань процедур банкрутства на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 №4220 доповіла заступник Міністра юстиції Валерія Коломієць. Вона зазначила, що законопроект має на меті врегулювання окремих питань при здійсненні процедур банкрутства на період заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби COVID-19, забезпечення конституційних гарантій захисту державою всіх суб’єктів права власності і господарювання, додержання засадничих принципів рівності всіх суб’єктів права власності перед законом та рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Доповідачка також зазначила: враховуючи те, що практичні заходи, спрямовані на запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, продовжуються, існує необхідність у додаткових компенсаторних механізмах для забезпечення здійснення провадження у справах про банкрутство.

За таких умов потребують вдосконалення процедури проведення зборів кредиторів та комітету кредиторів у режимі відеоконференції та шляхом опитування, звернення із заявою про відкриття справи про банкрутство, здійснення провадження про банкрутство, уточнення умов та характеру відповідальності арбітражного керуючого за бездіяльність через вимоги карантину.

Голова підкомітету Комітету з питань економічного розвитку Олексій Мовчан доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

314 голосами «за» законопроект прийнято за основу.

У пленарному засіданні оголошено перерву на 30 хвилин.

Після закінчення перерви до розгляду оголошено проект Закону про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства №4409.

Законопроект доповіла Заступник Міністра юстиції Валерія Коломієць. Вона зазначила, що проектом пропонується ряд технічних змін, усунення неузгодженостей та недоліків, врегулювання суперечливих питань та узгодження деяких положень Кодексу України з питань банкрутства між собою», які пов’язані з тим, що під час розробки нормативно-правових актів, необхідних для впровадження Кодексу в дію, та практичного застосування положень Кодексу виявлено низку технічних неузгодженостей, недоліків та суперечностей».

Голова підкомітету Комітету з питань економічного розвитку Олексій Мовчан доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект №4409 за основу.

Народні депутати 256 голосами підтримали прийняття законопроект за основу.

Проект Закону про кредитні спілки № 5125 доповіла голова підкомітету Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Елла Рєпіна. Вона зазначила, що законопроектом зокрема пропонується розширити можливості для кредитних спілок надавати нові види послуг, підвищити рівень доступності фінансових послуг для широкого загалу, вдосконалити вимоги до ліцензування і корпоративного управління в кредитних спілках, підвищити рівень капіталізації та стресостійкості кредитних спілок для зміцнення надійності сектору та довіри до нього споживачів, вдосконалити порядок проведення загальних зборів членів кредитних спілок, запровадити ризик-орієнтований підхід до нагляду за кредитними спілками, впровадити систему завчасного попередження ризиків для швидкого реагування на можливі проблеми в діяльності кредитної спілки, а також вдосконалити процедуру добровільного та примусового виходу кредитних спілок з ринку.

Альтернативний законопроект №5125-1 доповів народний депутат Михайло Цимбалюк.

Законопроектом встановлюються правові та організаційні засади подолання негативних наслідків в діяльності кредитних спілок України, що призвели до втрати доступності до своїх заощаджень для вкладників кредитних спілок.

Національний Банк України, що за законом із 01 липня 2020 року повністю перебрав на себе повноваження державного регулятора, реалізовуючи свої повноваження, зможе як кредитор першої інстанції (емітент грошової маси) скористатись ефективним механізмом відновлення платоспроможності кредитних спілок або для запобігання їх ліквідації.

Із прийняттям цього законопроекту, чинне законодавство про кредитні спілки наповниться законодавчими положеннями, що зобов’язують державного регулятора більше уваги приділяти питанням пруденційного нагляду та ранньої діагностики можливих соціально-економічних проблем, а правоохоронні органи - дієво приймати участь та здійснювати комплекс заходів, спрямованих на врятування кредитної спілки.

Законопроектом визначено основні етапи процедури відновлення платоспроможності кредитної спілки (відновлення цивільної дієздатності, операційної спроможності, повної платоспроможності), та повноваження суб’єктів цього процесу.

Голова підкомітету Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Елла Рєпіна доповіла рішення Комітету, який рекомендує прийняти за основу законопроект №5125.

За результатами голосування законопроект №5125 прийнято за основу 267 голосами.

Доопрацьований проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підтримки розвитку вітчизняних галузей надрокористування №4187 доповів голова підкомітету Комітету з питань екологічної політики та природокористування Павло Якименко. Він зазначив, що метою законопроекту визначено створення прозорої, простої та зрозумілої системи користування надрами, зменшення надмірного державного впливу на галузь, підвищення конкуренції та легалізація відносин у сфері користування надрами.

Доповідач повідомив, що у доопрацьованій редакції проекту, підготовленій до повторного першого читання, частково враховані поправки і пропозиції народних депутатів, Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики, Національного агентства з питань запобігання корупції, Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, центральних органів виконавчої влади, суб'єктів господарювання та неурядових міжнародних організацій.

Законопроект передбачає внесення ряду змін до Кодексу України про надра, Земельного кодексу, Гірничого Закону України, законів України "Про нафту і газ" та "Про регулювання містобудівної діяльності".

Павло Якименко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

292 голосами «за» законопроект №4187 прийнято за основу.

До порядку денного включено проект Закону про внесення змін до Закону України "Про засади державної регіональної політики" №5323.

Проект доповів Заступник Міністра розвитку громад та територій Іван Лукеря.

Проектом Закону передбачено внесення змін до Закону України «Про засади державної регіональної політики», що передбачають зміну правових, організаційних, фінансових та інших механізмів реалізації державної регіональної політики шляхом:

- визначення єдиної системи документів стратегічного планування регіонального розвитку; посилення зв’язку між Державною стратегією регіонального розвитку, регіональними стратегіями розвитку та документами стратегічного планування розвитку територіальних громад;

- удосконалення структури плану реалізації Державної стратегії регіонального розвитку та регіональних стратегій розвитку;

- посилення координуючої ролі Міністерства розвитку громад та територій з питань реалізації регіональної політики (уточнення та розширення повноважень міністерства з питань стратегічного планування регіонального розвитку, координації діяльності центральних органів виконавчої влади щодо реалізації державної регіональної політики);

- запровадження положення щодо обов’язкового розроблення сільськими, селищними, міськими радами стратегій  розвитку територіальних громад або стратегічних планів розвитку територіальних;

- посилення інституційної підтримки регіонального розвитку: надання агенціям регіонального розвитку права надавати платні послуги, розширення переліку їх засновників за рахунок міських, селищних, сільських рад.

- конкретизації механізму та порядку моніторингу та оцінювання реалізації державної регіональної політики.

Голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Вячеслав Рубльов доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу з урахуванням пропозицій і поправок щодо виправлень, уточнень, усунення помилок та/або суперечностей у тексті законопроекту, інших структурних частин законопроекту та/або інших законодавчих актів, що не були предметом розгляду в першому читанні та відповідають предмету правового регулювання законопроекту.

За результатами голосування законопроект №5323 прийнято за основу 247 голосами.

Народні депутати розглянули у другому читанні проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо запровадження інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування №5246.

276 голосами законопроект прийнято у другому читанні і в цілому.

Народні депутати повторно розглянули Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо перейменування Фонду соціального захисту інвалідів і приведення термінології у відповідність із законодавством у сфері соціального захисту осіб з інвалідністю" №3964 з пропозиціями Президента України.

Пропозиції Президента України доповіла заступник Міністра юстиції Валерія Коломієць. Вона зазначила, що пропонується технічна зміна до прийнятого Закону стосовно зміни дати набрання ним чинності.

Народні депутати 304 голосами підтримали цю пропозицію та 317 голосами - Закон в цілому з урахуванням пропозиції Президента України.

314 голосами «за» прийнято за основу законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення приєднання до електричних мереж №5009.

Народні депутати 305 голосами за прийняли за основу та 266 голосами проект Закону про внесення змін до Закону України "Про поштовий зв'язок" №3821.

Заступник Міністра юстиції Валерія Коломієць доповіла пропозиції Президента України до Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо упорядкування окремих питань захисту викривачів" №3450.

Доповідачка повідомила, що Президент України не підписав прийнятий Закон у запропонованій редакції, висловивши у своїх пропозиціях низку зауважень до його положень та запропонував їх доопрацювати.

Голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна повідомила, що Комітет підтримав усі пропозиції Президента України до Закону і рекомендує Верховній Раді прийняти його в цілому з урахуванням цих пропозицій.

Народні депутати підтримали усі чотири пропозиції і 281 голосом прийняли Закон "Про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо упорядкування окремих питань захисту викривачів" №3450 з урахуванням пропозицій Президента України.

До порядку денного було внесено зміни щодо порядку розгляду питань.

Народні депутати підтримали 339 голосами прийняття за основу проект Закону

про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну №4358.

Проект Закону про матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами №4568 у першому читанні доповіла народний депутат Марія Мезенцева. Вона зазначила, що метою законопроекту є мінімізація ризиків завдання шкоди здоров’ю громадян від споживання харчових продуктів; приведення законодавства України у відповідність до законодавства Європейського Союзу заходів, які застосовуються матеріалів і предметів, що контактують з харчовими продуктами; реалізація статті 64 Угоди про асоціацію.

Законопроектом пропонується комплексне врегулювання вимог до безпечності матеріалів і предметів, що контактують з харчовими продуктами та спрямований на забезпечення захисту здоров’я громадян та інтересів споживачів.

Голова підкомітету Комітету з питань аграрної та земельної політики Петро Юрчишин доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

316 голосами «за» законопроект №4568 прийнято за основу.

Народні депутати 315 голосами підтримали прийняття за основу про внесення змін до деяких законів України щодо внесення відомостей про зареєстроване місце проживання громадян України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, а також оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України №4564.

У другому читанні та в цілому 319 голосами «за» прийнято про внесення змін до Закону України "Про автомобільні дороги" №3901.

Головуючий закрив пленарне засідання.

 








Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51