Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.

Із заявами від двох фракцій виступили народні депутати Вадим Рабинович, Олексій Гончаренко, Юлія Тимошенко.

Головуючий поінформував про зміни у порядку денному пленарного засідання і позачергового засідання, зокрема, про включення до порядку денного пленарного засідання 10 законопроектів, які планувалося розглянути на позачерговому засіданні. Таким чином, порядок денний позачергового засідання скорочено з 19-ти до дев’яти питань.

Головуючий повідомив про подання Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля про призначення Галущенка Германа Валерійовича на посаду члена Кабінету Міністрів України - Міністра енергетики

Подання доповів Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Кандидат на посаду Герман Галущенко представив свою позицію розвитку енергетичної галузі в разі його призначення на посаду Міністра енергетики та про своє головне завдання налагодити співпрацю Міністерства з Верховною Радою щодо прийняття необхідних законодавчих актів.

Кандидат відповів на запитання народних депутатів.

Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді призначити Германа Галущенка на посаду Міністра енергетики.

Представники депутатських фракцій і груп виступили в обговоренні.

Верховна Рада 305 голосами підтримала подання Прем’єр-міністра про призначення Галущенка Германа Валерійовича на посаду члена Кабінету Міністрів України - Міністра енергетики.

Новопризначений Міністр енергетики склав присягу члена Кабінету Міністрів.

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук оголосив до розгляду проект Постанови про внесення змін до порядку денного п'ятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання №4690-8.

Проектом Постанови пропонується включити до порядку денного п'ятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 2 лютого 2021 року №1164-IX, законопроекти згідно з переліком, що додається.

Народні депутати 288 голосами підтримали проект Постанови №4690-8 в цілому.

В цілому 332 голосами прийнято проект Постанови про внесення зміни до календарного плану проведення п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання №5426.

Постановою внесено зміну до календарного плану проведення п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання щодо роботи Верховної Ради України у квітні 2021 року, якою передбачено 30 квітня - роботу в комітетах, комісіях, депутатських фракціях (депутатських групах).

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права громадян на доступ до державної реєстрації актів цивільного стану у зв’язку з укрупненням територіальних громад №4382 у першому читанні доповіла народний депутат Лариса Білозір.

Метою законопроекту є забезпечення права громадян на отримання таких базових адміністративних послуг як державна реєстрація народження, шлюбу, смерті.

Доповідачка пояснила, що проблема полягає у тому, що внаслідок децентралізаційної реформи мільйонам громадян України наразі суттєво ускладнено доступ до державної реєстрації народження, шлюбу, смерті. За її словами, така ситуація особливо негативно вплинула саме на мешканців колишніх сільських, селищних і міських (міст районного значення) рад, які мали у своїх громадах власних посадових осіб (чи виконавчі органи), що здійснювали повноваження ДРАЦС. З моменту входження у нову укрупнену територіальну громаду на базі міста обласного значення такі повноваження втрачаються.

Проектом Закону пропонується якнайшвидше надати територіальним громадянам, утвореним на базі міст обласного значення, принаймні базові повноваження у сфері ДРАЦС: реєстрацію народження, шлюбу, смерті.

За словами доповідачка, це дасть органу місцевого самоврядування (ОМС) гнучкість та мобільність в отриманні таких повноважень та забезпечити доступ до таких послуг своїм мешканцям.

Голова підкомітету Комітету з питань правової політики Ігор Фріс доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу і в цілому.

Народні депутати під час обговорення підтримали прийняття законопроекту за основу і в цілому.

Законопроект 344 голосами прийнято за основу і 343 голосами в цілому.

276 голосами прийнято в цілому проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання" №5377.

Прийнятою Постановою народного депутата Мандзія Сергія Володимировича обрано членом Комітету з питань екологічної політики та природокористування, увільнивши його від обов’язків члена Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин, народного депутата Рудика Сергія Ярославовича обрано заступником голови Комітету з питань аграрної та земельної політики.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб №4555 доповів заступник Міністра соціальної політики Віталій Музиченко. Він зазначив, що метою законопроекту є встановлення рівних можливостей пенсійного забезпечення окремих категорій осіб з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, осіб, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї і внаслідок цього стали особами з інвалідністю.

Альтернативний законопроект №4555-1 доповів народний депутат Валерій Гнатенко.

Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект №4555 з урахуванням пропозицій Комітету.

За результатами голосування законопроект №4555 прийнято за основу 340 голосами із скороченням наполовину строків подання пропозицій до другого читання.

На доопрацювання за рекомендацією профільного комітету 311 голосами «за» направлено законопроект про загальнообов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення №2683 і альтернативний проект №2683-1.

Проект Закону про державну реєстрацію геномної інформації людини №4265 доповів народний депутат Олександр Бакумов.

Метою законопроекту є законодавче врегулювання процесів створення і функціонування обліку геномної інформації людини в Україні та удосконалення роботи правоохоронних органів України із запобігання, виявлення, розкриття та розслідування злочинів проти життя, здоров’я, волі, статевої свободи та недоторканості особи, а також інших злочинів і правопорушень, розшуку безвісти зниклих осіб та ідентифікації невпізнаних трупів.

Олександр Бакумов зазначив, що сьогодні перед слідчими органами стоїть завдання впроваджувати в систему доказів все більш широких сучасних можливостей судових експертиз. Одним з ефективних засобів під час доказування причетності підозрюваного до вчиненого злочину є метод генотипоскопії в біологічній експертизі, або ДНК-аналіз, тобто дослідження мікрослідів на клітинному рівні з метою вирішення питання, чи належить виявлений матеріал конкретній особі, що є надзвичайно важливим у розслідування цілого ряду злочинів.

За словами доповідача, досвід зарубіжних країн свідчить про те що, найбільша ефективність методу молекулярно-генетичних досліджень забезпечується в поєднанні з веденням автоматизованої бази даних ДНК. Без зазначеної бази молекулярно-генетична експертиза є лише «сліпим інструментом», що дає змогу порівняти між собою ДНК-профілі слідів, залишених на місці події, з ДНК-профілями встановлених осіб, зразки яких було надано для експертизи.

Доповідач наголосив, що Україна - єдина країна, яка досі немає такої бази.

Олександр Бакумов закликав колег підтримати законопроект.

Заступник Голови Комітету з питань правоохоронної діяльності Галина Михайлюк повідомила, що члени Комітету, проаналізувавши законопроект, зазначили, що його прийняття дозволить забезпечити спрямування і координацію зусиль правоохоронних органів у сфері боротьби зі злочинністю та виконання ними соціальних функцій (розшуку безвісти зниклих осіб та встановлення осіб невпізнаних трупів), захисту прав і свободи людини, слугуватиме ефективним засобом профілактики злочинності.

Галина Михайлюк доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати взяли участь в обговоренні законопроекту, під час якого висловили свої зауваження.

За результатами голосування законопроект не набрав голосів для прийняття за основу і 249 голосами був направлений на доопрацювання.

Верховна Рада 281 голосом прийняла у другому читання і в цілому проект Закону про внесення змін до Закону України "Про культуру" щодо загальних засад надання населенню культурних послуг №4318.  

На доопрацювання 286 голосами «за» направлено проект Закону про внесення змін до розділу X "Прикінцеві і перехідні положення" Закону України "Про публічні закупівлі" (щодо виключення можливості здійснення закупівель без використання електронної системи закупівель) №3715.

У другому читанні і в цілому прийнято проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом №5308.

Народні депутати розпочали розгляд правок до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони №2195.

За результатами голосування правки, на голосуванні яких наполягали народні депутати, не були підтримані.

Розгляд правок буде продовжено на наступному черговому пленарному засіданні.

Головуючий закрив пленарне засідання.







 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51