У Верховній Раді України з ініціативи Програми USAID РАДА триває реалізація проекту «Модельний комітет». Проект спрямований на покращення співпраці комітетів Верховної Ради України з Урядом та профільними міністерствами, виконання контрольних функцій комітетами, посилення кадрової спроможності секретаріатів комітетів. Крім того, він сприяє підвищенню рівня публічності роботи комітетів, залученню до діяльності комітетів громадськості та інших стейкхолдерів, посиленню взаємодії комітетів з міжнародними партнерами.

У реалізації ініціативи беруть участь як «модельні» три парламентські комітети: Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики; Комітет з питань екологічної політики та природокористування; Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Ще чотири комітети залучені до ініціативи в межах базового рівня співпраці. За три місяці реалізації проекту «Модельний комітет» проведено функціональний аудит секретаріатів модельних комітетів. Аудит спрямований на аналіз потреб і запитів комітетів в частині їхньої співпраці зі стейкхолдерами та організації внутрішньопарламентської роботи, оптимізації функціонування секретаріатів комітетів. Результати функціонального аудиту були представлені в середині березня керівництву Апарату Верховної Ради України.

Співробітники секретаріатів комітетів пройшли комплексну програму навчання, яка включала онлайн-тренінги («Про комітети  Верховної Ради України», «Аналіз публічної політики», «Законодавчий процес у Верховній Раді України», «Електронні інструменти залучення громадськості», «Гендерно-правова експертиза законопроектів») та тематичні семінари, частина з яких була проведена за участі експертів Вестмінстерської фундації за демократію. Експерти поділились міжнародним досвідом (передусім досвідом Великої Британії) щодо співпраці комітетів з міністерствами і стейкхолдерами, посилення контрольної функції комітетів та постзаконодавчого контролю, проведення публічних консультацій. У частині тренінгів також взяли участь представники профільних міністерств, а до одного із тренінгів («Участь громадськості в роботі парламенту та законотворчому процесі. Адвокація») були запрошені громадські організації, що тісно співпрацюють з модельними комітетами. Для деяких секретаріатів комітетів та народних депутатів - членів комітетів було проведено презентації щодо діяльності Інформаційно-дослідницького центру Верховної Ради України, що функціонує за підтримки Програми USAID РАДА. Окрім того, експерти ІДЦ підготували протягом січня-березня низку інформаційних довідок на запити модельних комітетів, передусім, що стосується міжнародного досвіду, зокрема в таких аспектах як проведення публічних консультацій; діяльність творчих спілок; збереження археологічної спадщини; забезпечення мовлення на тимчасово окупованих та прикордонних територіях та ін.

Докладаються зусилля для налагодження тісної співпраці модельних комітетів з широким колом стейкхолдерів, включно із профільними міністерствами та іншими органи державної влади, громадськими організаціями, міжнародними партнерами.

Функціональний аудит, проведений експертами проекту «Модельний комітет» у січні 2021 р., показав, що модельні комітети особливо зацікавлені в налагодженні співпраці з міжнародними стейкхолдерами — профільними парламентськими комітетами та міністерствами інших країн, міжнародними організаціями та донорськими структурами, які працюють чи втілюють проекти у секторах, які стосуються предметів відання комітетів. Тож одним із завдань проекту є сприяння розширенню міжнародної співпраці комітетів, що беруть участь в ініціативі. Зокрема, на запит Програми USAID РАДА від Секретаріату Кабінету Міністрів було отримано інформацію про перелік проектів міжнародної технічної допомоги, які наразі реалізуються в Україні у сфері відання трьох модельних Комітетів. У межах кожного з модельних комітетів ведеться робота щодо формування реєстру міжнародних партнерів, включаючи донорські організації, які надають допомогу у галузевих реформах.

У рамках забезпечення підтримки розроблення, придбання та інтегрування комплексних ІТ-рішень для роботи народних депутатів/працівників секретаріатів у трьох модельних комітетах наразі розробники програмного забезпечення працюють над реалізацією технічного завдання щодо програмно-апаратного комплексу для забезпечення всіх видів засідань в режимі відеоконференцзв'язку.

Народні депутати модельних комітетів долучаються й до інших ініціатив Програми USAID РАДА, зокрема до проведення Днів парламенту в регіонах, що проводяться у співпраці з Апаратом Верховної Ради України, ГО «Інтерньюз-Україна» та Громадянською мережею ОПОРА, а також з Комітетом з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування та іншими модельними комітетами. Наразі такі заходи вже відбулись на Волині, Хмельниччині, Львівщині.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51