Для участі у позачерговому засіданні зареєструвалося 290 народних депутатів.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив друге позачергове пленарне засідання.

Головуючий повідомив, що позачергове засідання проводиться у зв'язку з вимогою 153 народних депутатів.

Із заявами від двох фракцій виступили народні депутати Роман Лозинський і Віктор Бондар.

Народні депутати розпочали розглядати питань, винесених на позачергове засідання.

До порядку денного включено проект Закону про внесення змін до Розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" (щодо окремих питань завершення 2020/2021 навчального року) №5014.

Законопроект доповіла народний депутат Лариса Білозір. Вона зазначила, що проектом пропонується передбачити, що у зв’язку зі здійсненням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), здобувачі освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2020/2021 навчальному році, звільняються від проходження державної підсумкової атестації. Здобувачі освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2020/2021 навчальному році, мають право пройти державну підсумкову атестацію, у тому числі у формі зовнішнього незалежного оцінювання, за власним бажанням.

Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак зазначив, що цей законопроект продовжує практику минулого року щодо звільнення здобувачів освіти від проходження державної підсумкової атестації.

Сергій Бабак повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому.

Народні депутати 295 голосами підтримали прийняття законопроекту за основу і 298 голосами - в цілому.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Статут гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України" щодо порядку організації та проведення військового поховального ритуалу №4636 доповіла народний депутат Марія Іонова. Вона зазначила, що проектом передбачено внесення низки змін до Статуту гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України, затвердженого Законом України «Про Статут гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України», з метою врегулювання питання вшанування пам’яті загиблих (померлих) військовослужбовців під час чи у зв’язку із виконанням ними своїх обов’язків на захисті держави, повноваження посадових осіб Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних та розвідувальних органів, органів спеціального призначення з правоохоронними функціями, відповідних органів державної влади та місцевого самоврядування, інших державних органів щодо урочистого віддання військових почестей шляхом проведення військового поховального ритуалу.

Альтернативний законопроект №4636-1 доповів народний депутат Анатолій Остапенко. Він звернув увагу на відмінності проекту від основного. Його метою є врегулювання питання вшанування пам’яті загиблих (померлих) військовослужбовців та інших осіб шляхом внесення змін до Статуту гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України.

Заступник Голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла доповіла рішення Комітету щодо обох законопроектів.

Співдоповідачка відзначила, що альтернативний законопроект має певні відмінності, зокрема - пропонує більш розширений перелік осіб до яких пропонується застосувати поховання за спеціальною процедурою.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу проект Закону №4636-1, скоротивши строк подання поправок і пропозицій суб’єктами права законодавчої ініціативи наполовину.

Народні депутати 304 голосами підтримали прийняття за основу законопроекту №4636-1.

До порядку денного включено два законопроекти щодо соціального захисту у разі настання тимчасової непрацездатності і забезпечення реалізації прав застрахованих осіб за №5187 і №5187-1.

Проект Закону №5187 доповіла народний депутат Іванна Климпуш-Цинцандзе.

Законопроектом пропонується внести зміни до статті 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та відновити право застрахованих осіб отримувати матеріальну допомогу у разі тимчасової втрати працездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві».

Альтернативний законопроект про внесення змін до окремих положень законів України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" та "Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я" щодо забезпечення реалізації прав застрахованих осіб №5187-1 доповів народний депутат Анатолій Остапенко. Цим законопроектом пропонується відновити попередньо діючу редакцію пункту 1 частини першої статті 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», а також внести зміни до Закону України «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я», направлені на врегулювання цього питання.

Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова зазначила, що обидва законопроекти потребують уточнення в частині набрання чинності та введення їх в дію.

Голова Комітету повідомила, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект №5187-1.

За результатами голосування народні депутати підтримали за основу і в цілому проект Закону №5187.

Верховна Рада 273 голосами прийняла у другому читанні і в цілому проект Закону про внесення змін до розділу IV "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про споживче кредитування" (щодо кредитів, наданих в іноземній валюті) №4475.

У другому читанні і в цілому народні депутати 272 голосами прийняли проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реструктуризації зобов’язань за кредитами в іноземній валюті та адаптації процедур неплатоспроможності фізичних осіб №4398.

269 голосами «за» у другому читанні і в цілому прийнято проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо реструктуризації зобов’язань за кредитами в іноземній валюті та адаптації процедур неплатоспроможності фізичних осіб) №4399.

Народні депутати розглянули у першому читанні проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 №4540.

Законопроект за результатами голосування не набрав голосів для прийняття за основу і був відхилений.

До порядку денного було включено проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом №5308.

Законопроект доповіла голова підкомітету Комітету з питань бюджету Леся Забуранна.

Доповідачка зазначила, що законопроект передбачає створення законодавчого підґрунтя приєднання Державної іпотечної установи до ПрАТ «Укрфінжитло» та необхідних умов для належної реалізації ініційованої Президентом України В. Зеленським програми «Доступна іпотека», забезпечення функціонування ринку іпотечного кредитування і впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом.

Законопроектом пропонується викласти в новій редакції статтю 30 Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік», передбачивши, що Міністерство фінансів має здійснити випуски облігацій внутрішньої державної позики в межах обсягів, встановлених додатком № 2 до цього Закону, з подальшим придбанням у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, у державну власність в обмін на такі облігації акцій додаткової емісії ПрАТ «Укрфінжитло», зокрема для забезпечення громадян України житлом та врегулювання питання діяльності ПрАТ «Укрфінжитло» у зв’язку з приєднанням до нього Державної іпотечної установи.

263 голосами «за» законопроект прийнято за основу.

Проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 30 березня 2021 року про прийняття в цілому як Закону України проекту Закону України "Про внесення зміни до розділу V "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про приватизацію державного і комунального майна" щодо приватизації об'єктів великої приватизації" №4543-П доповів народний депутат Сергій Вельможний.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко доповів рішення Комітету, який рекомендував визначитися щодо проекту постанови шляхом голосування.

За результатами голосування проект постанови відхилено («за» - 49).

До порядку денного включено два законопроекти про внесення змін до п. 3 розділу Х "Перехідні та прикінцеві положення" Закону України "Про повну загальну середню освіту" щодо розширення можливостей для трансформації освітньої мережі та захисту прав учасників освітнього процесу за №№5138 і 5138-1.

За результатами голосування за основу і в цілому прийнято проект Закону №5138-1 («за» - 276).

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення процедур оборонного планування №4210 доповів заступник Міністра оборони Ігор Старобінський.

Заступник Голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді направити законопроект на доопрацювання.

252 голосами законопроект направлено на доопрацювання.

За основу 278 голосами прийнято проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань діяльності ліцеїв та забезпечення доступності повної загальної середньої освіти №4629-1.

Головуючий закрив позачергове засідання.

 

 





 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51