Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.

Головуючий нагадав, що пленарне засідання триватиме з 10-ї до 15-ї години з перервою з 12.00. до 13.00. та закликав народних депутатів дотримуватися маскового режиму.

З оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили представники депутатських фракцій і груп.

Народні депутати продовжили розглядати правки до законопроекту про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин №2194.

Загалом парламентарії розглянули 1049 правок з 3128-ми законопроекту.

Розглянуті правки стосувалися: внесення доповнень до статті 1301 Земельного кодексу щодо об’єктів, які мають переважне право купівлі земельних ділянок сільськогосподарського призначення; доповнення статті 131 нормою, згідно з якою «земельні ділянки приватної власності сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельні ділянки, виділені в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, можуть бути відчужені лише за договорами купівлі-продажу, дарування, міни, внесення до складеного капіталу чи шляхом звернення стягнення на них. Земельні ділянки, визначені у абзаці першому цієї частини та які перебувають в оренді: можуть бути відчужені за договором дарування лише на користь родичів всіх рівнів споріднення; без згоди орендаря бути обміняні лише на земельні ділянки, розташовані у тому ж масиві земель сільськогосподарського призначення»; викладення частини третьої статті 132 Земельного кодексу в редакції, згідно з якою: «обов’язковим додатком до угоди, за якою здійснюється відчуження земельної ділянки приватної власності, є державний акт на право власності на земельну ділянку, що відчужується (або відчужувалась)».

Автори правок наполягали підтримати їхні відхилені правки стосовно внесення доповнення у пункті 32 частини 1 статті 135, згідно з яким "оренда земельних ділянок державної чи комунальної власності здійснюється виключно на земельних торгах, крім випадків, встановлених частинами другою і третьою статті 134 цього Кодексу. Продаж права оренди на земельну ділянку сільськогосподарського призначення може здійснюватися виключно з ініціативи власників земельної ділянки. Звернення стягнення на земельні ділянки або прав на них здійснюється державним виконавцем, приватним виконавцем під час виконання рішень, що підлягають примусовому виконанню в порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження"; викладення абзацу другого частини другої статті 135 Земельного кодексу в редакції: "Організатор земельних торгів з продажу земельної ділянки зобов’язаний письмово повідомити про проведення таких торгів суб’єкта переважного права на її купівлю не пізніше, ніж за 30 календарних днів до проведення таких торгів. На земельних торгах не може бути використане переважне право купівлі земельної ділянки, покупцем якої є іноземні громадяни та іноземні юридичні особи" тощо.

У пленарному засіданні оголошено перерву до 13-ї години.

Після закінчення перерви народні депутати продовжили розгляд правок до законопроекту про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин №2194.

Парламентарії, зокрема, розглянули правки щодо: викладення статті 137 «Підготовка до проведення та порядок проведення електронних земельних торгів» в новій редакції; доповнення статті 144 Земельного кодексу нормою, згідно з якою «рішення про припинення права користування земельною ділянкою може бути оскаржене землекористувачем у судовому порядку»; доповнення новою частиною статті 144 Земельного кодексу; доповнення статті 145 Земельного кодексу новою частиною, згідно з якою: "особа, до якої переходить право власності на земельну ділянку і яка не може набути право власності на землю, має право отримати її в оренду"; доповнення статті 150 новим абзацом, згідно з яким: "особливо цінні землі є об’єктом Державного земельного кадастру. Відомості про земельні ділянки особливо цінних земель вносяться до Державного земельного кадастру в установленому законом порядку".

За результатами голосування усі правки, на яких наполягали їх автори, були відхилено.

Загалом народні депутати розглянули 1518 правок з 3128-ми порівняльної таблиці.

Розгляд правок до проекту Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин №2194 буде продовжено на наступному пленарному засіданні.

Головуючий закрив пленарне засідання.

 


 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51