Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України з питань розслідування випадків та причин порушення прав дитини під час здійснення децентралізації повноважень з питань охорони дитинства, реформування системи закладів інституційного догляду та виховання, реалізації права дитини на сімейне виховання та усиновлення, розвитку (модернізації) соціальних послуг провела виїзне засідання в Івано-Франківській області.

Члени ТСК мали на меті з’ясувати стан дотримання прав дітей під час реалізації на Прикарпатті реформи децентралізації та деінституціалізації, виконання Регіонального плану реформування закладів інституційного догляду та виховання.

Учасники засідання заслухали керівництво Івано-Франківської облдержадміністрації та обласної ради щодо стану захисту прав дітей в умовах децентралізації та функціонування закладів інституційного догляду та виховання в Івано-Франківській області. Відбулася дискусія щодо причин і наслідків прийняття рішення про припинення діяльності Долинського обласного центру соціальної підтримки дітей та сімей «Теплий дім» Івано-Франківської обласної ради, в результаті якої дійшли до згоди, що раніше прийняте рішення обласної ради потрібно скасувати. Учасники обговорення закликали керівництво Івано-Франківської ОДА та обласної ради переглянути рішення про ліквідацію Долинського обласного центру соціальної підтримки дітей та сімей «Теплий дім».

Під час засідання було заслухано представників дитячих спеціальних закладів Івано-Франківської області.

Члени ТСК у рамках виїзного засідання на Прикарпаття відвідали 7 закладів для дітей. Народні депутати побували у Тлумацькій спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті Івано-Франківської обласної ради, Комунальному закладі «Івано-Франківський навчально-реабілітаційний центр», Калуську спеціальну школу (Калуський навчально-реабілітаційний центр) Івано-Франківської обласної ради та Калуську спеціальну загальноосвітню школу-інтернат І-ІІІ ступенів №2 Івано-Франківської обласної ради. Також було відвідано Долинський науковий ліцей-інтернат ІІ-ІІІ ступенів Долинської районної ради Івано-Франківської області, Долинський дитячий будинок "Теплий дім" Івано-Франківської обласної ради та Вигодську спеціальну школу Івано-Франківської обласної ради.

Під час дводенного перебування на Прикарпатті члени ТСК намагалися максимально охопити заклади інституційного догляду різного типу, і вже реформовані, і ліквідовані, щоб мати об’єктивну картину, яким чином реалізуються реформа деінституціалізації на місцях, чи не порушуються при цьому права дитини. Також завдяки роботі ТСК вдалося на місці вирішити питання, що стосуються сімох дітей-сиріт, яких під час навчального року перевели з «Теплого дому» до Залучанського дитячого будинку-інтернату. Окрім того, голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Андрій Бойчук повідомив про виконання обіцянки, даної на засіданні ТСК, щодо винесення на розгляд облради проекту рішення про скасування ліквідації «Теплого дому».

Під час виїзного засідання ТСК було розглянуто звернення Рубіжанської школи-інтернат Луганської області, щодо якої було прийнято рішення про ліквідацію. За наслідками обговорення члени Комісії вирішили підготувати звернення до Президента та Уряду щодо ситуації з зазначеним закладом.



 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51