Для участі у позачерговому засіданні зареєструвалося 264 народних депутати.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив позачергове пленарне засідання.

Головуючий повідомив, що позачергове засідання проводиться у зв'язку з вимогою 155 народних депутатів. Під час засідання планується розглянути питання щодо ескалації російсько-українського збройного конфлікту.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Олександр Колтунович.

Він повідомив, що фракція "Опозиційна платформа - За життя" не братиме участі у позачергових засіданнях, оскільки у порядку денному сесії немає «питань тарифної політики, економічної доцільності і соціальної справедливості» і залишає сесійну залу.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Тарас Батенко. У заяві йшлося про встановлення чесних результатів позачергових виборів по виборах народного депутата у одномандатному виборчому окрузі №87 (Івано-Франківська область), які відбулися у неділю 28 березня 2021 року.

Головуючий надав слово для інформації щодо ескалації російсько-українського збройного конфлікту Головнокомандувачу Збройних Сил України генерал-полковнику Руслану Хомчаку.

На початку виступу він повідомив, що станом на 30 березня цього року вздовж державного кордону України та на тимчасово окупованих територіях України, та Автономної Республіки Крим утримується 28 батальйонних тактичних груп противника, а саме: в Брянській, Воронезькій, Ростовській та на території тимчасово окупованого Криму. Але останнім часом з різних регіонів Російської Федерації під виглядом контрольних занять за зимовий період навчання підтримання бойової готовності та загальної підготовки до майбутніх спільних стратегічних навчань "Запад-2021" збройні сили Російської Федерації здійснюють поступове нарощення військ поблизу  державного кордону України: на півночі, на сході  і на півдні, а саме в Брянській, Воронезькій областях та Автономній Республіці Крим. Загалом очікується додаткове зосередження до 25 батальйонних тактичних груп, що в сукупності з наявними розгорнутими силами та засобами поблизу державного кордону з Україною, створює загрози воєнній безпеці держави.

Руслан Хомчак зазначив, що з 2014 року за час окупації півострова Крим Росією здійснено нарощування міжвидового об'єднання військ збройних сил Російської Федерації, яке на теперішній час становить близько 32 тисячі 700 військовослужбовців. «В середині березня цього року на полігоні "Опук" відпрацьовано заходи бойової підготовки з питань висадки повітряного та морського десантів двома батальйонами тактичними групами, при підтримці артилерії тактичної групи, артилерійської тактичної групи зі складу 7-ї десантно-штурмової дивізії. Після закінчення навчань зазначені підрозділи були залишені в районі полігону. Додатково відмічено нарощення угруповування за рахунок переміщення ще п'яти батальйонних тактичних груп», - додав він.

Руслан Хомчак також повідомив, що на тимчасово окупованих територіях України в Донецькій і Луганській областях розгорнуто угруповування російських окупаційних військ противника, перший і другий армійські корпуси у складі чотирнадцяти бойових бригад, полків та підрозділів забезпечення чисельністю близько двадцяти восьми тисяч осіб, які діють за підтримки російських регулярних військ на командних  посадах в яких перебувають кадрові офіцери збройних сил Російської Федерації. Для підготовки фахівців розвідувальних спеціальних підрозділів на тимчасово окупованій території  України в Донецькій і Луганській областях перебуває апарат військових радників та інструкторів збройних сил Російської федерації загальною чисельністю більше двох тисяч осіб.

За словами доповідача, наразі пріоритетним завданням командування російських окупаційних військ на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей залишаються:

підтримання готовності першого і другого армійських корпусів до активних дій, шляхом постійних тренувань з приведенням частин підрозділів у вищій ступені бойової готовності, в ході яких відпрацьовується питання введення як наступальних так і оборонних дій;

накопичення матеріально-технічних запасів для забезпечення цих дій;

створення та підготовка мобілізаційного резерву шляхом проведення зборів з резервістами.

З території Російської Федерації не припиняється логістична підтримка окупаційних адміністрацій. Так  з початку року на тимчасово окуповані території Донецької і Луганської областей переміщено близько 19 тисяч тонн пального, 335 тонн боєприпасів, 35 автомобілів, 3 танки, реактивної системи залпового вогню і спеціальна техніка. На ряду з цим хочу зазначити, противник періодично грубо, нехтуючи домовленостями щодо дотримання повного та всеосяжного припинення вогню, який діє з 27 липня 2020 року, продовжує збільшувати вогневу активність із застосуванням, забороненого Мінськими домовленостями, озброєння, в тому числі із застосуванням артилерії 122 калібру та мінометів 82-го та 120-міліметрового калібру. Посилювати передові підрозділи розвідувальними групами та снайперськими парами. Проводити тренування особового складу із залученням інструкторів від збройних сил Російської Федерації. Утримувати в готовності до застосування чергові підрозділи артилерії у визначених напрямках, в тому числі в населених пунктах та на тимчасово окупованій території України, та проводити їх тренування. Проведення демонстраційних дій у нічний час шляхом переміщення озброєння військової техніки. Систематично провокувати підрозділи Об'єднаних сил на відкриття вогню у відповідь, ведучи вогонь з населених пунктів, об'єктів критичної інфраструктури, об'єктів культурної та релігійної спадщини, які знаходяться на окупованій території.

Підтвердженням цього став обстріл 26 березня цього року групи розмінування 143 об'єднаного навчального тренувального центру зі складу Об'єднаних сил в районі населеного пункту Шуми. Група розмінування підполковника Коваля у складі старшини Бруска, старшого солдата Гайчука, спільно з начальником інженерної служби бригади старшим солдатом Барнич проводила огляд місцевості на предмет наявності мін та розмінування їх від протипіхотних мін "ПОМ-2", які напередодні були дистанційно встановлені російськими окупаційними військами.

Під час виконання завдань, внаслідок снайперського вогню, отримав смертельне вогневе кульове поранення старший сержант Барнич, командир групи підполковник Коваль, надаючи йому допомогу та здійснюючи евакуацію внаслідок снайперського вогню отримав несумісне з життям вогнепальне поранення. Внаслідок обстрілу старшина Бруска отримав важкі кульові поранення, старший солдат Гещук поранення середньої важкості. Старший сержант Абрамович і старший солдат Гайченко, які прибули для підтримки групи військовослужбовців, потрапили під снайперський вогонь та отримали смертельні кульові поранення.

Командування неодноразово вживало заходи щодо припинення вогню з боку противника визначеним механізмом взаємодії між спільним центром координації контролю та ОБСЄ, та прийняло рішення відкрити вогонь у відповідь. Після відкриття вогню у відповідь противник припинив обстріли, що дозволило надати допомогу пораненим та евакуювати загиблих.

Головнокомандувач Збройних Сил України висловив співчуття родинам загиблих військовослужбовців і попросив народних депутатів вшанувати пам'ять полеглих героїв захисників України.

«Особливим цинізмом дій підрозділів російських окупаційних військ є те, що снайперський вогонь вівся в спини військовослужбовців Об'єднаних сил з об'єкту критичної інфраструктури, водонасосної станції, через яку здійснюється постачання води, як на тимчасово окуповану територію так і на територію підконтрольну уряду України. Противник намагався спровокувати наші війська вести вогонь у відповідь по насосній станції для спричинення гуманітарної катастрофи в районі міст Торець, Горлівка, Південне», - додав Руслан Хомчак.

Головнокомандувач Збройних Сил України поінформував про заходи, які здійснюються з метою своєчасного та адекватного реагування на відповідні дії збройних сил Російської Федерації, Збройними Силами України у взаємодії з іншими складовими сектору безпеки і оборони щодо утримання в готовності до виконання завдань за призначенням визначеного комплекту військ та резервів для припинення провокаційних дій та реагування на загрози, які можуть виникнути на ділянках державного кордону та на інших напрямках. Посилення угруповань Об'єднаних сил на території Донецької, Луганської областей та на кримському напрямку за рахунок військових частин Збройних Сил України, які перебувають у різних ступенях бойової готовності. Створення відповідних угруповань Збройних Сил України для виконання завдань з оборони держави неймовірних загрозливих напрямках дій противника, постійного нарощування готовності та дії на урбанізованій місцевості за різноманітних погодних умов, та умов обстановки.

Підсумовуючи виступ Руслан Хомчак зазначив, що Збройні Сили України готові до адекватної відповіді як у разі ескалації конфлікту в районі проведення операції Об'єднаних сил, так і у випадку ускладнення воєнно-політичної та воєнно-стратегічної обстановки навколо України.

Головнокомандувач Збройних Сил України подякував членам Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Верховної Ради України за одностайне схвалення проекту Закону №3553, який, за його словами, «є вкрай важливим для зміцнення обороноздатності нашої держави. Метою якого є реформування системи мобілізації та продовження створення військового резерву за стандартами країн-членів Північноатлантичного альянсу, що дасть нам можливість завершити переформування військових комісаріатів у територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, можливість оперативно доукомплектовувати з резервістами в особливий період без оголошення мобілізації, поширити увесь комплекс соціальних пільг та гарантій резервістам, які призиватимуться на військову службу та ряд інших спроможностей».

«Наша спільна мета - перемога у війні з агресором, забезпечення сталого миру, відновлення територіальної цілісності потребує консолідації зусиль всього українського народу.

Держава, в якій влада дбає про своїх захисників, а суспільство підтримує і поважає військових - не переможна!», - завершив свій виступ Руслан Хомчак.

В обговоренні виступили представники депутатських фракцій і груп. Промовці засуджували агресивну політику Російської Федерації щодо України та закликали продовжити та посилити міжнародний політичний й економічний тиск на Російську Федерацію з метою припинення агресії. Промовці вимагали визначити пріоритетні питання та вжити термінові заходи для розслідування випадків серйозних порушень міжнародного права в ході збройної агресії Російської Федерації проти України

До порядку денного сесії включено проект Постанови Верховної Ради України про Заяву Верховної Ради України щодо ескалації російсько-українського збройного конфлікту №5312.

Проект Постанови №5312 доповів Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

Проектом Постанови пропонується затвердити Заяву Верховної Ради України щодо ескалації ситуації на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей та закликати світове співтовариство, парламенти іноземних держав і міжнародні парламентські організації засудити агресивну політику Російської Федерації щодо України, продовжити та посилення міжнародного політичного й економічного тиску на Російську Федерацію з метою припинення агресії, виведення іноземних військ і озброєння з території України, до повного відновлення суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, вжити всіх можливих заходів задля розслідування випадків серйозних порушень міжнародного права в ході збройної агресії Російської Федерації проти України, в тому числі скоєння збройними формуваннями РФ воєнних злочинів і злочинів проти людяності.

Олександр Мережко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти проект Постанови за основу та в цілому та схвалити Заяву Верховної Ради України щодо ескалації російсько-українського збройного конфлікту.

В обговоренні взяли участь народні депутати. Вони підтримали прийняття Постанови і наголошували на необхідності відреагувати на загострення збройного протистояння на сході України.

Верховна Рада 308 голосами «за» прийняла проект Постанови Верховної Ради України про Заяву Верховної Ради України щодо ескалації російсько-українського збройного конфлікту №5312 в цілому.

Головуючий закрив позачергове пленарне засідання.

 




Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51