Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.

З оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили представники депутатських фракцій і груп.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук після закінчення виступів оголосив про створення у Верховній Раді кількох міжфракційних депутатських об’єднань.

До розгляду оголошено проект Постанови про внесення змін до порядку денного п'ятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання №4690-5.

Проектом Постанови запропоновано включити до порядку денного п'ятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 2 лютого 2021 року № 1164-IX, законопроекти згідно з переліком, що додається.

Народні депутати 267 голосами «за» підтримали прийняття проекту Постанови №4690-5 в цілому.

Проект Закону про внесення змін до статей 85 та 106 Конституції України (щодо порядку призначення на посади та звільнення з посад Директора Національного антикорупційного бюро України і Директора Державного бюро розслідувань) №5133 доповідає народний депутат Федір Веніславський.

Він зазначив, що запропонована законодавча ініціатива має на меті внесення необхідних змін до Конституції України, а саме до статей 85 та 106, якими визначаються повноваження Верховної Ради України щодо надання згоди на призначення на посади та звільнення з посад Президентом України Директора Національного антикорупційного бюро України та Директора Державного бюро розслідувань та повноваження Президента України стосовно призначення на посади та звільнення з посад за згодою Верховної Ради України Директора Національного антикорупційного бюро України та Директора Державного бюро розслідувань.

Законопроектом передбачається закріпити особливий порядок призначення на посади та звільнення з посад Директора Національного антикорупційного бюро України та Директора Державного бюро розслідувань Президентом України за згодою Верховної Ради України, що забезпечить максимальну незалежність зазначених державних правоохоронних органів, не порушуючи балансу конституційних повноважень глави держави та парламенту України.

Законопроектом пропонується доповнити частину першу статті 85 Конституції України новими пунктами 25-1 і 25-2, частину першу статті 106 Конституції України новими пунктами 11-1 і 11-2, якими до повноважень Верховної Ради України додати надання згоди на призначення на посаду за результатами конкурсного відбору та звільнення з посади Президентом України Директора НАБУ та Директора ДБР, а до повноважень Президента України - призначення на посаду та звільнення з посади за згодою Верховної Ради України Директора НАБУ та Директора ДБР, з відбором кандидатур на посаду на конкурсних засадах.

Федір Веніславський повідомив, що під цим законопроектом підписалися 237 народних депутатів і закликав парламентаріїв підтримати включення законопроекту до порядку денного сесії та його направлення на висновок Конституційного Суду.

Доповідач відповів на запитання народних депутатів.

Голова Комітету з питань правової політики Андрій Костін доповів рішення Комітету, який рекомендує включити до порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та направити до Конституційного Суду України для одержання висновку щодо його відповідності вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

Голова Комітету відповів на запитання народних депутатів.

В обговоренні виступили представники депутатських фракцій і груп і народні депутати.

Після закінчення виступів народний депутат Федір Веніславський і Голова Комітету Андрій Костін закликали народних депутатів включити законопроект №5133 до порядку денного та направити його на висновок Конституційного Суду.

Верховна Рада 267 голосами прийняла в цілому проект Постанови про включення до порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання законопроекту про внесення змін до статей 85 та 106 Конституції України щодо порядку призначення на посади та звільнення з посад Директора Національного антикорупційного бюро України та Директора Державного бюро розслідувань і про його направлення до Конституційного Суду України №5133/П.

У пленарному засіданні оголошено перерву.

Після закінчення перерви народні депутати почали розглядати правки до законопроекту про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин №2194.

До законопроекту для підготовки його до другого читання та повторного другого читання надійшло - 3128 пропозиція та поправка. Підготовлена до повторного другого читання порівняльна таблиця проекту Закону №2194 містить усі внесені та невідкликані пропозиції та поправки. За результатами розгляду пропозицій суб'єктів права законодавчої ініціативи пропонується врахувати 748 пропозицій (з них врахувати - 343, врахувати частково - 120, враховувати редакційно - 223), відхилити - 2380 пропозиції.

Народні депутати розглянули 160 правок з 3128 порівняльної таблиці законопроекту №2194, на яких наполягали їх автори.

За результатами жодна з поставлених на голосування поправок не була підтримана.

Розгляд правок до законопроекту про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин №2194 народні депутати продовжать на наступному пленарному засіданні.

Головуючий закрив пленарне засідання.

 



 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51