Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.

Головуючий повідомив, що у пленарному засіданні беруть участь Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і члени Кабінету Міністрів.

Головуючий нагадав, що у п’ятницю проводиться «година запитань до Уряду». За пропозицією депутатських фракцій і груп члени Кабінету Міністрів будуть відповідати на запитання про підсумки засідання Ради асоціації Україна - ЄС, яке відбулося 11 лютого 2021 року.

Розпочалася «година запитань до Уряду».

Головуючий надав слово для виступу Прем’єр-міністру Денису Шмигалю.

Прем’єр-міністр на початку виступу поінформував про підсумки офіційного візиту урядової команди до Брюсселя та Люксембургу. Він зазначив, що візит був результативним і всі проведені зустрічі, проведені на найвищому рівні, засвідчили, що порядок денний Україна-ЄС стає все більш амбітним і насиченим. «Важливо, що наші партнери погодилися на зустріч у традиційному оф-лайн-форматі попри жорсткі внутрішні правила, що пов’язані з пандемією коронавірусу. Це демонстрація особливої уваги до нашої держави, до України», - зазначив він.

За його словами, Сьоме засідання Ради Асоціації «Україна-ЄС» без перебільшення стало історичною віхою у наших двосторонніх відносинах, а також важливим етапом у процесі реалізації домовленостей.

Європейський Союз привітав реформаторські зусилля України, що було відзначено у доповіді Європейського парламенту про імплементацію Угоди про асоціацію з Україною, була дуже чітко окреслена європейська перспектива України, наголошено на потребі активізації зусиль з метою зміцнення верховенства права і забезпечення незалежного і ефективного функціонування антикорупційних інститутів. «Зі свого боку ми засвідчили нашу повну готовність до подальших реформ та подальшої трансформації країни відповідно до кращих європейських практик. У глобальному контексті нам вдалося окреслити спільні точки для подальшого руху у напрямку пришвидшеної європейської та євроатлантичної інтеграції України, - зазначив Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр відповів на запитання депутатських фракцій і груп і народних депутатів, які стосувались: виконання плану дій стосовно членства в НАТО; експорту української продукції в країни ЄС; оновлення угоди про асоціацію з ЄС; розвитку торгівлі з Японією та перспектив укладення угоди про зону вільної торгівлі; щодо застосування штрафів до військових, які відкривають вогонь у відповідь в зоні проведення операції ООС, виконання закону про державні оборонні закупівлі, харчування військовослужбовців; щодо діяльності в.о. Міністра енергетики Юрія Вітренка; виплати заборгованості шахтарям і закриття шахт; антикризові заходи в енергетиці; повернення знижок для населення, яке проживає в 30-кілометровій зоні біля енергетичних об’єктів; зниження тарифів на доставку електроенергію; додаткових заходів для зниження цін на газ і співпраці у цьому питанні з міжнародними партнерами; екологізації економіки, зокрема, виконання Національного плану скорочення викидів (НПСВ); забезпечення незалежності антикорупційних органів, зокрема НАБУ; передачі повноважень новоствореному Міністерству аграрної політики та продовольства; ветування Президентом України закону про відновлення конкурсів на посади державної служби; вакцинації населення від коронавірусу; допомоги Уряду Івано-Франківській області у закупівлі необхідного обладнання для подолання COVID-19; фінансування об’єктів культури на Львівщині; забезпечення лікування ветеранів.

На цьому «година запитань до Уряду» завершилася.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Дмитро Костюк. У заяві йшлося про неефективне використання коштів на святкування 150-річчя з дня народження української поетеси Лесі Українки.

Доопрацьований проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сертифікації оператора системи передачі №3364-1-д доповів Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус. Він зазначив, що цей важливий євроінтеграційний закон, який допоможе України інтегруватися до Європейської енергетичної системи.

Андрій Герус повідомив, що Комітет здійснив доопрацювання норм законопроекту №3364-1 в частині забезпечення сертифікації оператора системи передачі електричної енергії за моделлю відокремлення ISO, що передбачає, що оператор системи передачі користується майном, яке забезпечує цілісність об’єднаної енергетичної системи України та диспетчерське (оперативно-технологічне) управління, магістральні та міждержавні електричні мережі на праві господарського відання, при цьому, зазначене майно залишається у власності держави.

Законодавче врегулювання питання сертифікації оператора системи передачі електричної енергії забезпечить можливість його сертифікації за моделлю відокремлення ISO та подальше виконання міжнародних зобов'язань України щодо імплементації Третього енергопакету ЄС та дозволить зміцнити рівень безпеки постачання в електроенергетиці України.

Комітет за результатами обговорення прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти доопрацьований Комітетом законопроект у повторному першому читанні за основу, скоротивши термін його підготовки до розгляду у другому читанні наполовину, а назву доопрацьованого проекту Закону викласти в такій редакції: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сертифікації оператора системи передачі».

 Народні депутати під час обговорення висловили зауваження, зазначаючи при цьому що процедура сертифікації необхідна Україні для інтеграціє в Європейську енергетичну систему.

За результатами голосування законопроект №3364-1-д 274 голосами прийнято за основу.

Народні депутати повторно розглянули Закон України про внесення змін до статті 59-1 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" щодо врегулювання конфлікту інтересів у діяльності депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів №3034а з пропозиціями Президента України.

За результатами голосування вони підтримали усі пропозиції Президента України та 287 голосами Закон в цілому з урахуванням пропозицій Президента України.

Верховна Рада 311 голосами прийняла у другому читанні і в цілому проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах та на землях інших категорій» №3526.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств №4046 доповів заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький.

Законопроектом пропонується внести зміни до Земельного кодексу, Закону України «Про фермерське господарство», відповідно до яких уточняється склад земель фермерських господарств (такі землі «можуть складатися із: земельних ділянок, що належать громадянам - членам фермерського господарства на праві власності та/або користування; земельних ділянок, що належать фермерському господарству на праві власності та/або користування»); визначаються умови надання фермерським господарствам допомоги «за рахунок державного і місцевого бюджетів, у тому числі через Український державний фонд підтримки фермерських господарств» тощо.

Народні депутати 311 голосами підтримали прийняття законопроекту за основу.

Верховна Рада прийняла за основу проект Закону про внесення змін до розділу ХІ Митного тарифу України щодо уніфікації ставок ввізного мита на товари легкої промисловості №4410.

За основу 331 голосами за основу прийнято проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціальних гарантій осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю №4113.

Верховна Рада 330 голосами прийняла у другому читанні і в цілому проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення доступу захисника до особи, яка має право на захист №2063. 

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про захист прав споживачів" (щодо гарантій правильного нарахування побутовим споживачам, кінцевим споживачам комунальних послуг вартості постачання природного газу, води, електричної, теплової енергії, комунальних послуг) №3097 доповів народний депутат Сергій Власенко.

Альтернативний законопроект №3097-1 доповіла народний депутат Наталія Королевська.

Голова підкомітету Комітету з питань економічного розвитку Ганна Лічман доповіла рішення Комітету направити на доопрацювання законопроект №3097.

Народні депутати 247 голосами підтримали пропозицію про направлення на доопрацювання до Комітету законопроекту №3097.

За результатами голосування на доопрацювання направлено законопроекти за №№3091, 3607, 4394, 4358, 2595, 2604, 2180, 2180-1, 2664, 2776, 3052а, 4213, 4213-1.

За основу 277 голосами прийнято законопроект про платіжні послуги №4364.

Заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк повідомила, що протягом пленарного тижня народними депутатами було внесено 128 запитів, із них до Президента України дев’ять депутатських запитів, до органів Верховної Ради -вісім, до Кабінету Міністрів - 65, до керівників інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування - 41, до керівників підприємств, установ і організацій, розташованих на території України-– п’ять запитів народних депутатів.

Олена Кондратюк оголосила депутатські запити.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук повідомив про створення у Верховній Раді трьох міжфракційних депутатських об’єднань: «Європейський зелений курс», «Україна - 603,7», «За зброю самозахисту для законослухняних громадян».

Народні депутати виступили із заявами, повідомленнями, пропозиціями в «Різному».

Головуючий закрив пленарне засідання.

 









 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51