Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.

З оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили представники депутатських фракцій і груп.

Із заявами від двох фракцій виступили народні депутати Сергій Шахов і Микола Княжицький.

Народні депутати за пропозицією головуючого 241 голосом "за" підтримали проект Постанови про внесення змін до порядку денного п'ятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання №4690-1.

Постановою включено до порядку денного п'ятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 2 лютого 2021 року №1164-IX, законопроекти згідно з переліком, що додається.

У пленарному засіданні оголошено перерву на 30 хвилин згідно із заявою двох фракцій. Головуючий запросив на нараду керівників депутатських фракцій і груп.

Після закінчення перерви до порядку денного було включено проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОЧЕС, урядів і парламентів держав світу щодо засудження тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, порушень прав і свобод людини на тимчасово окупованих територіях та щодо звільнення політичних в’язнів - громадян України №4655.

Проект Постанови доповів народний депутат Сергій Рахманін.

Основними положеннями проекту Постанови є заклики до світової спільноти до продовження політики невизнання та засудження спроби анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополя та тимчасової окупації окремих районів Донецької та Луганської областей, а також подальшої консолідації міжнародної взаємодії з метою відновлення територіальної цілісності України, у тому числі у рамках української політико-дипломатичної ініціативи «Кримська платформа».

Схвалення Звернення Верховної Ради України стане черговим кроком до подальшого використання всіх наявних міжнародно правових, політико-дипломатичних та санкційних механізмів щодо протидії збройній агресії Російської Федерації проти України.

Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти проект Постанови з пропозиціями Комітету.

Народні депутати під час виступів підтримали схвалення Звернення Верховної Ради.

За результатами голосування проект Постанови №4655 314 голосами прийнято в цілому.

Проект Закону про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення №4167 доповів заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Альтернативний законопроект №4167-1 доповів один з авторів народний депутат Олег Марусяк.

Заступник Голови Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олександр Маріковський доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект №4167 за основу, а законопроект №4167-1 - направити на доопрацювання.

За результатами голосування законопроект №4167 направлено на доопрацювання 227 голосами.

У пленарному засіданні оголошено перерву.

Після закінчення перерви народні депутати почали розгляд правок до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху №2695.

За результатами голосування народні депутати не підтримали всі правки, на яких наполягав народний депутат Григорій Мамка.

За пропозицією члена Комітету з питань правоохоронної діяльності В’ячеслава Медяника відхилена була врахована Комітетом правка №573 стосовно профілактичної зупинки, «якщо така зупинка здійснюється під час проведення профілактичних заходів, з метою огляду водіїв з використанням спеціальних технічних засобів для перевірки на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських засобів, що знижують увагу та швидкість реакції».

Народні депутати також підтримали пропозицію про виключення правки №588 щодо виключення з тексту законопроекту норми про профілактичну зупинку.

Підтримані також були правки №575, 2, 122, 483, 597.

Підтримана була правка №617 народного депутата Олександри Устінової стосовно того, що «інформація про змонтовану/розміщену фототехніку і відеотехніку, технічні засоби з виявлення та/або фіксації правопорушень, радіаційних, хімічних, біологічних та ядерних загроз повинна бути розміщена на видному місці».

Після закінчення розгляду всіх правок законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху №2695 325 голосами «за» було прийнято у другому читанні і в цілому.

Проект Закону про внесення змін до Водного кодексу України щодо уточнення переліку первинних водокористувачів №3969  у першому читанні доповіла заступник Голови Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олена Криворучкіна.

Доповідачка зазначила, що проектом Закону пропонується внести зміни до статті 42 Водного кодексу України в частині визначення, що: «Також первинними водокористувачами є ті, що мають власні водозабірні споруди і відповідне обладнання для забору води та отримують воду з каналів, водосховищ, водогосподарських систем, водогонів (водопроводів) міжбасейнового та внутрішньобасейнового перерозподілу водних ресурсів.».

Крім того, забір та використання води із каналів, водогосподарських систем, водогонів (водопроводів) міжбасейнового та внутрішньобасейнового перерозподілу водних ресурсів має здійснюватися на підставі дозволу на спеціальне водокористування та відплатного договору, укладання якого є обов'язковим.

Олена Криворучкіна також доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати у виступах підтримали прийняття законопроекту у першому читанні. 324 голосами «за» законопроект №3969 прийнято за основу.

Народні депутати розглядають правки до проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення проведення конкурсів на зайняття посад державної служби та інших питань державної служби №4531.

За результатами голосування підтримана була правки №13 стосовно того, що «якщо посада міністра є вакантною, забороняється покладення на першого заступника міністра та заступників міністра виконання обов’язків міністра, визначених пунктами 5, 7, 8, 9, 12, 121 частини другої статті 8 цього Закону. Якщо посада міністра є вакантною більше 60 днів, забороняється покладення на першого заступника міністра, заступників міністра виконання обов’язків міністра, визначених пунктами 1 (крім очолювання міністерства), 2, 5, 7, 8, 9, 11, 12, 121, 14, 15, 21, 24, 27 частини другої статті 8 цього Закону, а також пунктами  3,  6,  7,  8,  11,  12, 21 частини другої статті 18 цього Закону. Забороняється покладання обов’язків міністра на особу, кандидатура якої на посаду відповідного міністра була відхилена Верховною Радою поточного скликання».

Прийняті були поставлені на підтвердження правки №28 і №76.

Верховна Рада 289 голосами прийняла законопроект №4531 у другому читанні і в цілому.

Народні депутати підтримали пропозицію Першого заступника Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука доручити Голові Верховної Ради України невідкладно підписати сьогодні цей Закон.

Головуючий оголосив про вихід народного депутата Антона Яценка зі складу депутатської групи "Партія "За майбутнє".

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук поінформував про створення у Верховній Раді міжфракційних депутатських об’єднань «За конфесійний мир в Україні» та «На лінії зіткнення».

Народні депутати розглянули питання ратифікації.

Верховна Рад прийняла в цілому проекти законів:

про приєднання України до Розширеної часткової Угоди про культурні маршрути №0080;

про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Польща про утримання прикордонних дорожніх мостових об'єктів на українсько-польському державному кордоні №0079;

про ратифікацію Меморандуму між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Австрія про взаємний доступ на ринки праці членів сімей працівників дипломатичних представництв та консульських установ №0081;

про ратифікацію Додатків до прикордонних документів, складених за результатами Першої спільної перевірки проходження лінії державного кордону між Україною і Угорщиною, проведеної в період 1997 - 2003 років, та Заключного протоколу спільної перевірки державного кордону між Україною і Угорщиною, проведеної в період 2009 - 2016 років №0082;

про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між Україною та Королівством Нідерланди про продовження до 1 серпня 2021 року строку дії Угоди між Україною та Королівством Нідерланди про Міжнародну місію захисту розслідування від 28 липня 2014 року №0077.

Головуючий закрив пленарне засідання.

 

 





 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51