Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.

Дмитро Разумков повідомив, що у пленарному засіданні беруть участь Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і члени Кабінету Міністрів.

Дмитро Разумков поінформував про погоджений усіма фракціями такий порядок сьогоднішньої роботи: з 10.00 до 11.00 - "година запитань до Уряду", після цього 30 хвилин буде відведено на оголошення запитів народних депутатів, далі Верховна Рада буде працювати без перерви до 13.00 і відбудеться закриття четвертої сесії.

Головуючий нагадав, що у п’ятницю проводиться "година запитань до Уряду". За пропозицією депутатських фракцій і груп члени Кабінету Міністрів будуть відповідати на запитання про стан та проблеми реалізації Закону України "Про соціальні послуги".

Дмитро Разумков зазначив, що сьогодні День пам’яті Героїв Крут.

Народні депутати на його пропозицію вшанували пам’ять всіх загиблих.

Розпочалася "година запитань до Уряду".

Головуючий надав слово для виступу Міністру соціальної політики Марині Лазебній для доповіді про стан та проблеми реалізації Закону України "Про соціальні послуги".

Міністр на початку виступу нагадала, що Закон України "Про соціальні послуги" працює рік з 2020 р. «Його головною метою є те, щоб кожна людина мала безперешкодний доступ до якісних соціальних послуг за місцем свого проживання. Ці послуги повинні бути гарантованого обсягу і якості. Відповідно до цього Закону та реформи децентралізації саме громада стала центром, який виявляє осіб, що потребують соціальних послуг, оцінює їх потреби, забезпечує їх надання та фінансування. Головна роль держави - встановити правила, встановити стандарти гарантованого обсягу та якості послуг, встановити вимоги до надавачів послуг, визначити нормативи компенсацій і оплати за надання соціальних послуг. А також запровадити механізм контролю і відповідальності за виконання законодавства. І тому ті, хто забезпечують організацію надання послуг, мають виконувати ці правила», - зазначила доповідачка.

Марина Лазебна поінформувала про те, що вже зроблено на виконання Закону України "Про соціальні послуги". За її словами, протягом 2020 р. Урядом ухвалена необхідна нормативна база для регулювання всіх ключових питань надання послуг - від виявлення та оцінки до якості конкретної послуги. 23 послуги вже стандартизовано. Це ті послуги, потреба у яких відчувається найбільше.

Доповідачка поінформувала що це за послуги.

«Для того, щоб людина мала інформацію про те, де можна отримати ту чи іншу послугу за місцем свого проживання, з січня 2020 року ми почали формувати реєстр надавачів соціальних послуг в тестовому режимі. В ньому на сьогоднішній день міститься інформація про майже 3 тисячі надавачів соціальних послуг, з яких більше 2 тисяч – це комунальна форма власності, 700 – це приватні надавачі. Інформацію про них у вигляді інтерактивної мапи розміщено на сайті Мінсоцполітики. Два дні тому ми на уряді затвердили положення про порядок роботи такого реєстру та його наповнення. Ми також дали інструкцію облдержадміністраціям, як працювати з реєстром і надавачами послуг», - зазначила вона, наголосивши, що пріоритет - надати людині послугу за місцем проживання, а не в стаціонарних умовах.

Міністр також поінформувала про вжиті заходи. «Підвищено пенсійні виплати літнім людям. По 500 гривень щомісяця ми надаємо людям 80 плюс,  з липня цього року по 400 гривень щомісяця буде надано людям 75 плюс, в наступному році буде впроваджена програма для людей 70 плюс. Такими кроками ми збільшуємо майже на 50 відсотків мінімальні пенсійні виплати для цих категорій людей.

Друге. Ми збільшили надбавку до пенсії на догляд для одиноких пенсіонерів 80 плюс. Ця надбавка сьогодні становить 40 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Люди, які зверталися за цією надбавкою в кінці минулого року, отримали її одним платежем, в період з 1 січня за період за весь з 1 січня 2020 року.

Третє. Збільшено розміри компенсацій особам, які надають соціальні послуги без здійснення підприємницької діяльності на непрофесійній основі. В результаті максимальні розміри компенсацій збільшилися від 15 відсотків прожиткового мінімуму до 100 відсотків прожиткового мінімуму», - зазначила вона.

Марина Лазебна повідомила, що в середу на уряді були схвалені важливі законопроекти, якими, зокрема, ми також запропонували підвищити виплати для осіб, які здійснюють догляд за особами з інвалідністю. Ми хочемо, щоб ця надбавка   була в розмірі мінімальної заробітної плати, це буде суттєва підтримка для більш ніж 60 тисяч осіб. І другий наш урядовий законопроект, наша урядова ініціатива, ми пропонуємо встановити законом дату щорічної індексації пенсій, повернути  індексацію пенсій тим  категоріям, у яких це право забрали з 2017 року.

«Це важливі кроки, але, безумовно, попереду ще більше роботи.  За результатами року роботи з Законом "Про соціальні послуги" ми виявили три основні групи проблем. Перша з них - це неготовність  громад. Більшість з них не виконують свої повноваження щодо організації надання соціальних послуг з різних причин.

Друга проблема - недостатня інформаційна прозорість ринку надавачів соціальних послуг. Існуючий механізм реєстрації надавачів соціальних послуг за принципом повідомлення Міністерства соціальної політики через обласні державні адміністрації виявився недостатнім.

Третя проблема - відсутність дієвих механізмів контролю за дотриманням надавачами соціальних послуг критеріїв діяльності та стандартів надання послуг, а також механізмів притягнення до відповідальності за їх недотримання», - додала вона.

Міністр також поінформувала про стратегічні напрямки роботи Міністерства:

завершити стандартизацію гарантованого обсягу та якості соціальних послуг; розробити підходи до поєднання медичних та соціальних послуг в рамках одного закладу, який надає послуги з цілодобового проживання; забезпечити ефективну роботу механізмів державно-приватного партнерства на ринку надавачів соціальних послуг; забезпечити регулювання ринку, оскільки він має суттєвий вплив на здоров'я та життя людей.

«Держава має підтримувати розвиток надання соціальних послуг добросовісними надавачами, які дотримуються стандартів діяльності та забезпечують якість надання послуг.

Також держава повинна мати дієві механізми виявлення та відсторонення від надання послуг недобросовісних надавачів і притягнення їх до відповідальності», - завершила Марина Лазебна.

Міністр соціальної політики відповіла на запитання депутатських фракцій і груп, які стосувались: застосування фактичного прожиткового мінімуму для розрахунку розміру пенсій; організації надання соціальних послуг на регіональному рівні, відкриття центрів надання соціальних послуг; забезпечення надання пільг чорнобильцям в умовах децентралізації; захисту соціально незахищених категорій громадян в умовах підвищення тарифів; реформи деінституціалізації.

На запитання народних депутатів відповів Прем’єр-міністр Денис Шмигаль та члени Кабінету Міністрів. Запитання стосувалися: забезпечення виплати субсидій населенню у четвертому кварталі 2021 року; щодо трансформації шкіл і можливості навчання у 10-11 класах; забезпечення сімейного виховання для дітей-сиріт; підвищення пенсій та прожиткового мінімуму; цін закачки газу у сховища і його використання для забезпечення населення; використання коштів призначених для виплати пільг і субсидій; виявленого нецільового використання коштів у НАК «Нафтогаз»; призначення керівника місії в НАТО; повернення пільг по електроенергії для жителів 30 кілометрової зони навколо атомних станцій; будівництва спортивних об’єктів для населення.

На цьому «година запитання до Уряду завершилася.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Сергій Рудик.

Заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк оголосила депутатські запити.

Олена Кондратюк повідомила, що протягом пленарного тижня народними депутатами було внесено 116 запитів, із них до Президента України три депутатські запити, до органів Верховної Ради - один, до Кабінету Міністрів - 63, до керівників інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування - 38, до керівників підприємств, установ і організацій, розташованих на території України - 11 запитів народних депутатів.

Після закінчення оголошення запитів народні депутати розпочали розгляд законопроектів.

Проект Закону про внесення змін до прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні" щодо терміну набрання чинності окремими положеннями №4090 доповідає член Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ольга Василевська-Смаглюк.

Вона зазначила, що потреба у прийнятті цього закону виникає у зв’язку з набуттям чинності Законом України "Про Бюро економічної безпеки України", а саме з дня, наступного за днем його опублікування органи податкової міліції перестають існувати, проте Бюро економічної безпеки України та його територіальні підрозділи ще не будуть створені. Тому, проектом Закону пропонується внести зміни до абзацу третього пункту 1 Розділу ІI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» з метою відкласти набуття чинності положеннями даного Закону до дня прийняття рішення Кабінетом Міністрів України про початок діяльності Бюро економічної безпеки України.

Доповідачка повідомила, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект №4090 за основу і в цілому.

За результатами голосування законопроект 258 голосами прийнято за основу і 259 голосами - в цілому.

Проект Постанови про премії Верховної Ради України для найкращих учасників зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти №4559 доповідає Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.Він зазначив, що Комітет рекомендує прийняти проект Постанови за основу та в цілому.

Представники фракцій у виступах підтримали прийняття проекту Постанови.

Верховна Рада 312 голосами прийняла проект Постанови в цілому.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Сергій Колебошин.

Головуючий повідомив, що вчора під час засідання і зібрання керівників депутатських фракцій та груп та при участі представників Кабінету Міністрів України та Прем'єр-міністра України була погоджена позиція про розгляд сьогодні за процедурою ad hoc законопроект №4672.

Народні депутати 308 голосами підтримали пропозицію головуючого про застосування процедури ad hoc щодо розгляду та прийняття рішення по законопроекту №4672 на цьому пленарному засіданні.

До порядку денного було включено проект Закону «Про внесення змін до додатка № 3 Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо компенсації у зв'язку з підвищенням тарифів на електричну енергію» №4672.

Законопроект доповів члени Комітету з питань бюджету Володимир Гевко.

Він зазначив, що цим проектом шляхом внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» пропонується в межах загального обсягу видатків, визначених за загальним фондом державного бюджету Міністерству соціальної політики України, передбачити видатки споживання за новою бюджетною програмою «Компенсація у зв’язку з підвищенням тарифів на електричну енергію на оплату електричної енергії населенням, яке проживає в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками (у тому числі в сільській місцевості), населенням, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у тому числі в сільській місцевості), а також багатодітними, прийомними сім’ями та дитячими будинками сімейного типу» (код 2501410) у сумі 1,4 млрд грн та зменшити на цю суму видатки споживання за  бюджетною програмою «Виплата пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у грошовій формі» (код 2501230).

Проектом також передбачається доручити Кабінету Міністрів України у тижневий строк з дня опублікування відповідного закону /йдеться про законопроект/ визначити порядок надання зазначеної компенсації у зв’язку з підвищенням тарифів на електроенергію на оплату електроенергії населенням.

Комітет з питань бюджету пропонує прийняти законопроект №4672 за основу і в цілому як закон з необхідними редакційними та техніко-юридичними правками.

За результатами голосування законопроект №4672 прийнято за основу 311 голосами і 310 голосами - в цілому.

Народні депутати підтримали пропозицію Першого заступника Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука щодо надання дозволу Голові Верховної Ради на підписання цього законопроекту невідкладно.

Народні депутати розглянули правки до підготовленого до другого читання проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" щодо державної реєстрації лікарських засобів під зобов’язання №4613.

Після закінчення розгляду правок, на яких наполягали автори, законопроект прийнято в цілому 280 голосами «за».
Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефачук запропонував, враховуючи нагальність цього питання, проголосувати за надання дозволу Голові Верховної Ради сьогодні невідкладно підписати цей Закон і направити на підпис Президенту України.

До порядку денного включено проект Закону про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності №3822.

Проект доповів голова підкомітету Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Ігор Копитін.

Законопроект передбачає реформування Державного концерну «Укроборонпром», перетворення в акціонерне товариство, державних унітарних підприємств, у тому числі казенних підприємств, що входять до складу Концерну, - в господарські товариства, управління і розпорядження їх майном, а також запровадження корпоративної моделі управління об’єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі.

Прийняття даного законопроекту є необхідним для створення умов належного функціювання та розвитку оборонно-промислового комплексу держави, виведення підприємств з кризи, забезпечення прозорого та сталого управління ними.

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендує Верховній Раді проект Закону №3822 прийняти його за основу.

За результатами голосування народні депутати 227 голосами підтримали за основу.

Народні депутати підтримали пропозицію Першого заступника Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука про зміни у черговості розгляду питань порядку денного і перенесення для розгляду зараз проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості інформації про розмір оплати праці в державних компаніях №3952.

Законопроект доповідає народний депутат Руслан Стефанчук.

Метою законопроекту підвищення прозорості діяльності органів управління та посадових осіб юридичних осіб публічного права, державних підприємств, державних організацій, що мають на меті одержання прибутку, господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток, паїв) прямо чи опосередковано належать державі та/або територіальній громаді.

Змінами до Законів України «Про захист персональних даних», «Про доступ до публічної інформації» пропонується забезпечити відкритість інформації про структуру, принципи формування та розмір оплати праці, винагороди, додаткового блага керівника, заступника керівника юридичної особи публічного права, державного підприємства або державної організації, що має на меті одержання прибутку, особи, яка постійно або тимчасово обіймає посади члена виконавчого органу чи входить до складу наглядової ради господарського товариства, у статутному капіталі якого більше 50 відсотків акцій (часток, паїв) прямо чи опосередковано належать державі та/або територіальній громаді. Зазначені юридичні особи пропонується віднести до розпорядників публічної інформації, а відповідна інформація не може бути віднесена до інформації з обмеженим доступом.

Заступник голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук повідомила, що Комітет підтримав прийняття цього законопроекту з пропозицію включити до норм цього законопроекту і підприємства комунальної власності.

Народні депутати 282 голосами підтримали прийняття законопроекту №3952 за основу.

Верховна Рада прийняла за основу і в цілому проект Закону про внесення змін до статті 3 Закону України "Про пріоритетні напрями розвитку науки і техніки" №4538.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук оголосив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об’єднання «За Українську Бесарабію». Співголовами цього об'єднання обрано народних депутатів Анатолія Урбанського, Тетяну Плачкову та Сергія Колебошина.

За основу 281 голосом «за» прийнято проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення порядку видалення зелених насаджень №3805.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков оголосив, що чергова п’ята сесія Верховної Ради України розпочне роботу у вівторок, 2 лютого.

Дмитро Разумков закрив четверту сесію.

У сесійній залі прозвучав Державний Гімн України.

 

 

 

 

 

 





Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51