Сьогодні члени Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для контролю за дотриманням законності при ввезенні на митну територію України продуктів харчування та інших товарів обговорили проект постанови для розгляду на засіданні парламенту про результати діяльності у першому півріччі 2003 року.

За словами Голови комісії Володимира Скомаровського, вона підготовлена за результатами висновків, зроблених членами і викладених в Інформації Тимчасової слідчої комісії про роботу у 2003 році з урахуванням рішення спільного засідання Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією.

Пропонується визнати роботу Держмитслужби України в напрямку боротьби з контрабандою та порушенням митних правил недостатньою.

Зазначалося, що мають місце порушення чинного законодавства при ввезенні на митну територію України продуктів харчування та інших товарів.

Члени комісії вважають, що керівництво Державної митної служби України зважено підходить до оцінки роботи митних органів України в напрямку здійснення заходів попередження та припинення контрабанди продуктів харчування та інших товарів на митну територію України, але на прикордонних митницях ефективність боротьби з контрабандою в значній мірі залежить від підрозділів Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної податкової адміністрації України та Генеральної прокуратури України.

Ілюстрацією до загальної ситуації служить стан справ на одному з багатьох пунктів пропуску через митний кордон України де мали місце наступні факти:

Пропуск на митну територію України в червні 2002 року через міжнародний автомобільний пункт пропуску "Краковець" Галицької митниці без проведення належного митного оформлення 36-ти автомашин з вантажем м'яса та м'ясопродуктів загальним обсягом понад 500 тон. У зв'язку із надходженням оперативної інформації польської сторони Державною митною службою проведено службове розслідування наведеного факту. Актом службового розслідування Державної митної служби України щодо дотримання посадовими особами Галицької митниці чинного законодавства при ввезенні м'яса та м'ясопродуктів на митну територію України через міжнародний автомобільний пункт пропуску "Краковець" Галицької митниці в червні 2002 року це порушення підтверджено повністю. В результаті зазначеного порушення чинного законодавства Держбюджет України недоотримав платежів на суму близько 3,36 млн. гривень.

Незаконний пропуск через міжнародний автомобільний пункт пропуску "Краковець" Галицької митниці на митну територію України 2754,3 тон цукру з Польщі у серпні 2002 року. За цим фактом Держмитслужбою також були проведені службові розслідування. За висновками комісії, яка проводила службове розслідування, Держбюджет України недоотримав близько 5,91 млн. гривень.

Матеріали службових розслідувань були передані Державною митною службою до Генеральної прокуратури листами від 27.1112002 № 11/4-23-11666 (стосовно незаконного ввезення м'яса та м'ясопродуктів) та від 21.04.2003 № 11/4-23-6147 (стосовно незаконного ввезення цукру). На даний час за фактами незаконного ввезення м'яса, м'ясопродуктів та цукру заведено кримінальні справи за якими проводиться досудове слідство.

Спільним для наведених прикладів, сказав В.Склмаровський, "є виявлений усіма службовими розслідуваннями факт неналежного виконання своїх функцій підрозділами Держветконтролю та Екоконтролю України, які не зафіксували пропуск на митну територію таких значних обсягів товарів харчових груп. Позитивну роль грає проведення реєстрації підрозділами Державної прикордонної служби України транспортних засобів, які перетинають кордон України" . На думку комісії було б доречним розробити механізм та формати для проведення зустрічних звірок даних Державної прикордонної служби України та Держмитслужби України на регулярній основі.

Звернуто увагу й на недостатній рівень взаємодії правоохоронних та інших контролюючих органів з митними органами України в напрямку попередження та припинення контрабанди продуктів харчування та інших товарів на митну територію України.

Комісія пропонує утворити урядово-депутатську Міжвідомчу комісію для здійснення перевірки стану виконання Програми протидії контрабанді та захисту внутрішнього ринку України на 2003 - 2005 роки, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2002 року № 1240, яка поінформувала б Верховну Раду України у грудні 2003 року про результати перевірки виконання Програми.

"Крім того, з метою посилення заходів по боротьбі з контрабандою вантажів на Україну, передбачається запровадження реєстрації підрозділами Держкомкордону України митних документів, за якими здійснюється пропуск на митну територію України вантажів, які прямують транзитом чи з метою імпорту", - зазначив В.Скомаровський. При цьому забезпечити облік зазначених документів шляхом реєстрації в підрозділах Державної прикордонної служби України типу, номеру та дати документу, за яким конкретний транспортний засіб пропущено за межі пункту пропуску.

На думку членів комісії, реалізація положень постанови сприятиме дотриманню законності при ввезенні на митну територію України продуктів харчування та інших товарів та створить передумови до зменшення обсягів контрабанди до безпечного рівня.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51