Комітет з парламентського співробітництва між Україною та Європейським Союзом (КПС) був створений відповідно до ст. 90 Угоди про партнерство і співробітництво між Україною і Європейськими Співтовариствами та їх державами-членами (УПС) від 14 червня 1994 року, що набула чинності 1 березня 1998 року.

Відповідно до положень цієї Угоди, КПС є форумом для обміну думками між членами Українського та Європейського парламентів, може запитувати відповідну інформацію про виконання УПС від Ради з питань співробітництва. Комітет отримує інформацію стосовно рекомендацій Ради та може надавати їй свої пропозиції.

КПС складається з Української та Європейської частин.

До складу Української частини КПС входять представники депутатських фракцій та груп і позафракційний депутат. В українському парламенті цього скликання, очолює Українську частину КПС Борис Тарасюк.

За його словами, шосте засідання КПС є особливим, оскільки перша його частина проходила у м. Чернівці, де головна увага приділялася питанням транскордонного та регіонального співробітництва між Україною та державами-членами ЄС, включаючи візові питання. Делегація КПС відвідала міжнародний пункт перетину державного кордону "Порубне - Сірет", ознайомилися з його роботою та зустрілася з начальником Вадул-Сірецької митниці, начальником прикордонного загону. Також відбулися зустрічі з керівництвом обласної державної адміністрації, обласної ради, Чернівецької міської ради, районних державних адміністрацій та районних рад. Беручи до уваги поліетнічний склад населення Чернівецької області, члени КПС зустрілися з представниками етнічних меншин, обговорили питання етнічної толерантності.

Протягом двох днів обговорювалося повідомлення Європейської комісії Раді та Європейському парламенту "Ширша Європа - сусідні країни: нова структура відносин з нашими східними та південними сусідами". Також на порядку денному стояли питання політичного та економічного розвитку в Україні та ЄС, зокрема, розвитку демократії, парламентської свободи, свободи преси; питання гармонізації українського законодавства відповідно до вимог СОТ, питання енергетичних коридорів.

Б.Тарасюк зазначив, що результатом шостого засідання має стати прийняття заключних заяви і рекомендацій, в яких передбачається важливе положення щодо запобігання створенню нових ліній поділу на континенті. У заяві має бути закріплений диференційований підхід у визначенні політики Європейського Союзу щодо кожної з країн, згаданих у повідомленні "Ширша Європа". Європейська сторона висловила занепокоєння стосовно великої кількості дітей-сиріт на вулицях та запропонувала запровадити більш ефективні засоби боротьби з бідністю населення.

Пропонується посилити співпрацю між Європейським Союзом та Україною, зокрема у сфері транскордонного та міжрегіонального співробітництва, особливо що стосується боротьби з нелегальною міграцією, організованою злочинністю та статевою експлуатацією жінок і дітей.

Європейський Союз також має взяти на себе зобов'язання підтримувати всі зусилля, спрямовані на співробітництво в галузі науки і технологій, наукового обміну.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51