«Однією з перших резолюцій, прийнятих новим складом Європейського Парламенту, стала «Резолюція щодо Росії, особливо ситуації з екологічними активістами та українськими політичними в’язнями», яка була підтримана сьогодні 458 депутатами», - повідомила Перший віце-спікер І. Геращенко, яка цими днями разом з п’ятим Президентом України П. Порошенком та віце-прем’єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України І. Климпуш-Цинцадзе перебувають у Страсбурзі.

Ірина Геращенко повідомила, що текст резолюції містить ключові для України позиції. Зокрема, у резолюції є вимога до Російської Федерації негайно звільнити 130 українців, які незаконно утримуються на тимчасово окупованих територіях України та в РФ.

«У резолюції перераховані прізвища політв‘язнів, утримуваних в тюрмах РФ. Також резолюція містить посилання на попередні резолюції з прізвищами наших бранців Кремля, які невиконані РФ, так само як і вимоги щодо виконання Мінських угод», - повідомила І. Геращенко.

У резолюції засуджуються всі сфабриковані ФСБ РФ справи проти Павла Гриба та інших бранців Кремля. Окрім того, у резолюції напад на українські судна 25 листопада минулого року чітко визначено як «акт агресії Російської Федерації проти України». Підкреслено, що відмова Росії виконувати рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права щодо негайного звільнення українських моряків є ще одним грубим порушенням міжнародних зобов’язань, а «умови», які Росія висунула для звільнення суден та моряків у ноті від 25 червня, прямо суперечать рішенню Суду.

«Європарламент закликає РФ виконати рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права та негайно звільнити військовополонених моряків без всяких обмінів і передумов», - підкреслила І. Геращенко.

За словами І. Геращенко Європарламент закликав держави-члени ЄС зберігати єдність та твердість у питання санкцій щодо Росії, а також бути готовими до розширення санкцій, якщо РФ продовжить порушувати міжнародне право.

Перший віце-спікер також повідомила, що в резолюції також висловлено протест у зв’язку з нещодавньою заявою Генеральної Прокуратури РФ щодо Українського Світового Конгресу як загрози національній безпеці Росії.

«Ми вітаємо це важливе рішення Європарламенту на підтримку бранців Кремля. Україна залишається в порядку денному ЄС, і цей тренд потрібно зберегти», - наголосила І. Геращенко.

Перебуваючи у Страсбурзі, І. Геращенко, П. Порошенко та І.Климпуш-Цинцадзе зустрілись із представниками нового складу Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС, до якого увійшли 16 європарламентаріїв. Співрозмовники обговорили питання актуальні подальшої європейської інтеграції України.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51