Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, коментуючи результати засідання ТКГ та робочих підгруп 5 червня ц.р. у Мінську, привітала відновлення мирних переговорів, підкреслила безальтернативність політико - дипломатичного шляху врегулювання ситуації на Донбасі, звернувши увагу на ряд заяв, що прозвучали, - небезпечних на її думку. Зокрема, за підсумками зустрічі прозвучали вимоги і зобов’язання лише для української сторони й жодного слова - щодо ролі РФ і СММ ОБСЄ в процесі забезпечення безпеки та миру.

Вона наголосила, що підтримує всі кроки для звільнення заручників та покращення гуманітарної ситуації. «У той же час, є червоні лінії, які не можна переступати на переговорах, - зазначила вона. - У рамках ТКГ 19 разів оголошувалося перемир’я, воно весь час порушувалося іншою стороною. Заяви про заборону українським  солдатам не стріляти у відповідь, оборонятися - потребують окремого роз’яснення для суспільства. Також дивує, що не прозвучав заклик до РФ - з вимогою дотримуватися тиші, і до СММ ОБСЄ щодо необхідності моніторингу безпекової ситуації 24 години на добу 7 днів на тиждень. Також необхідність моніторити акваторію Азовського моря».

Щодо можливості скасування економічної блокади на Донбасі, Ірина Геращенко нагадала, що 15 березня 2017 року рішенням РНБО було призупинено економічні зв’язки з окупованими територіями через свавільну експропріацію РФ українських державних та приватних підприємств, запровадження рубльової зони та російської податкової системи на окупованому Донбасі. Вона підкреслила, що саме Укази Президента РФ призвели до згаданих наслідків.

«На жаль, сьогодні ми не чуємо вимогу до російської сторони скасувати ті Укази Президента РФ щодо захоплення українських підприємств, визнання документів ОРДЛО так само, як і Указу щодо незаконної паспортизації громадян України на окупованому Донбасі», - підкреслила І. Геращенко.

Ірина Геращенко також відзначила необхідність активізації роботи Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі. За її словами, місія ОБСЄ має здійснювати моніторинг безпекової ситуації в режимі 24/7, зокрема і в акваторії Керченської протоки, Азовського і Чорного морів. Політик нагадала, що одне із завдань в директивах, якими керувались українські переговорники у Мінську, було створення Моніторингового пункту ОБСЄ в Керчі.

Політик зазначила, що українська сторона ініціювала 19 разів перемир’я, які порушувались РФ та окупаційними військами.

«Українські воїни завжди отримували чітку команду – під час перемир’я в жодному разі першими не застосовувати зброю, але очевидно, що коли виникає небезпека для життя та починаються обстріли наших позицій вони мають право застосовувати зброю у відповідь», - підкреслила І. Геращенко.

Політик наголосила на актуальності створення додаткової робочої підгрупи ТКГ з питань кордону. Вона підкреслила, що зупинити постачання озброєння, техніки, кадрових військових РФ та найманців на Донбас можна, лише передавши під контроль Уряду України 400 км ділянки українсько-російського кордону.

Перший віце-спікер відзначила важливість реконструкції мосту в Станиці Луганській. Вона повідомила, що українська сторона десятки разів підтверджувала готовність самостійно, або спільно з МКЧХ розпочати реконструкцію зазначеного об’єкту. Разом з тим, за її словами, РФ та окупаційні війська жодного разу не дотримувались режиму тиші на цій ділянці та постійно змінювали позицію щодо технічних параметрів мосту.

«У Мінську ми завжди наполягали на політико–дипломатичному шляху врегулювання ситуації на Донбасі і ми будемо вітати, якщо за результатами нових переговорів вдасться розблокувати питання звільнення заручників, політв’язнів Кремля, військовополонених моряків та вирішити інші гуманітарні проблеми Донбасу», - наголосила вона.

Ірина Геращенко висловила переконання, що захист національних інтересів України та зупинення війни залишаються пріоритетними завданнями для Мінських груп. 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51