3 червня під час засідання Погоджувальної ради Перший віце-спікер Ірина Геращенко прокоментувала виступи окремих представників депутатських фракцій щодо мирних перегорів із врегулювання ситуації на сході України та виконання сторонами Мінських угод.   

Ірина Геращенко зауважила, що політики, які закликають « почути спікера Держдуми РФ розпочати переговори з Російською Федерацією з «чистого листа», тим самим підігрують РФ і російським політикам, безпосередньо причетним до анексії Криму і окупації Донбасу. Адже саме  В. Матвієнко провела в сенаті закон про введення російських військ в Україну. «Російська Федерація  прагне нашими руками  скасувати Мінські домовленості,  адже до них прив’язані санкції проти РФ. Мінський процес знаходиться в глибокій стагнації, але точно не через переговорну позицію України, а виключно через деструктивні дії Кремля» - сказала вона. 

Політик нагадала, що саме завдяки роботі гуманітарної підгрупи ТКГ з 2015року вдалось звільнити близько 150 заручників та політв’язнів Кремля, серед них: Володимир Жемчугов, Ігор Козловський, Микола Герасименко, Олександр Лазаренка та інші. Ірина Геращенко також підкреслила важливу роль  СБУ у звільнення бранців, наголосила, що з початку війни  вдалось знайти/звільнити понад 3000 осіб.

«Усю складність переговорного процесу та ті важкі зусилля задля звільнення кожного з окупованих територій України та з РФ неможливо зрозуміти тим, політикам, які за роки агресії Росії жодного разу не цікавились цим та не займались цим питанням», - підкреслила І. Геращенко.

Перший віце-спікер зазначила, що сьогодні, саме через деструктивну позицію Російської Федерації  Мінський процес знаходиться в стагнації.

Ірина Геращенко нагадала, що 24 травня ц.р. відбулась конструктивна зустріч представників та експертів, які працювали в підгрупі в Мінську, з Президентом України В. Зеленським, під час якої Президента було поінформовано про деталі перемовин та позиції, які відстоювали українські переговорники. Зокрема, з питань звільнення незаконно утримуваних громадян України, пошуку осіб, зниклих безвісти.

«Ми, попри перехід в опозицію, завжди готові допомагати та співпрацювати із новою командою у питаннях звільнення незаконно утримуваних українців з окупованих територій України та з РФ», - наголосила І. Геращенко. 

Політик нагадала, що Міжнародний трибунал ООН по морському праву 25 травня ц.р. зобов'язав Росію негайно звільнити 24 українських моряків і три кораблі, які були захоплені біля Керченської протоки восени минулого року, та забезпечити їх повернення в Україну.

«Під час червневої сесії ПАРЄ ми звернемо особливу  увагу колег з Асамблеї  на те, що  РФ не виконала рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права щодо звільнення 24 військовополонених моряків», - підкреслила І.Геращенко.

Під час виступу І. Геращенко також закликала Президента України В. Зеленського терміново звернутись до Президента РФ щодо виконання  рішення Міжнародного трибуналу ООН.

Перший віце-спікер також висловила сподівання, що під час першого закордонного візиту  Президента України В.Зеленського до інституцій Європейського Союзу та НАТО до Брюсселю 4-5 червня ц.р., питання звільнення заручників, політв’язнів Кремля та військовополонених моряків будуть ключовими під час зустрічей та переговорів.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51