22 квітня під час засідання Погоджувальної ради Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко прокоментувала результати другого туру чергових виборів Президента України. 

Політик підкреслила, що Президент України Петро Порошенко забезпечив проведення демократичних виборів, які відбулись без системних фальсифікацій.

Ірина Геращенко наголосила, що високий рівень прозорості виборів вже визнаний міжнародними партнерами України - країнами-членами ЄС та країнами пострадянського простору.   

«Петро Порошенко протягом п’яти років президенства багато зробив для збереження та відродження нашої Держави, захисту демократії та свободи слова», - підкреслила І. Геращенко.

Перший віце-спікер зауважила, що Петро Порошенко 21 квітня ц.р. після презентації результатів Національного екзит-полу продемонстрував високий рівень політичної культури та європейських принципів, коли визнав результати виборів та подякував всім українцям, незалежно від їхнього вибору.

Ірина Геращенко подякувала Президенту України П. Порошенку за підтримку усіх реформ, які були необхідні для отримання безвізового режиму та Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, яка залишається дорожньою картою європейської інтеграції нашої Держави.

«Глава держави, усвідомлюючи усі ризики, які можуть повстати перед Україною, наполіг на закріпленні  в Конституції стратегічного курсу України на членство в Європейському Союзі й НАТО. Я хочу подякувати Президенту за цю важливу ініціативу та усім депутатам, які підтримали це рішення», - повідомила І. Геращенко.

 Перший віце-спікер поінформувала, що представники команди діючого президента України П.Порошенка будуть працювати  в конструктивній опозиції до новообраного президента України задля продовження реалізації завдань, необхідних для європейської та євроатлантичної інтеграції. Вона нагадала про ефективну роботу парламентської опозиції у 2002-2004 рр. та у 2010-2014рр.

Ірина Геращенко підкреслила необхідність продовження реалізації антикорупційної реформи та наголосила, що нехтування цими зобов’язаннями може коштувати Україні скасуванням безвізового режиму.  

За словами І. Геращенко, після розгляду законопроекту «Про забезпечення функціонування української мови як державної» №5670-д, парламентарії мають першочергово розглянути питання щодо повернення до Кримінального кодексу України статті про незаконне збагачення та скасувати е-декларування для громадських активістів. Політик також відзначила заяву кандидата в президенти України В.Зеленського щодо необхідності скасування депутатської недоторканості та закликала парламентаріїв розглянути цей законопроект вже у четвер 25 квітня.

Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях І. Геращенко також привітала готовність кандидата в президенти України В.Зеленського  та його команди продовжувати працювати над реалізацією Мінських угод, які були започатковані діючим Президентом України. 

Політик нагадала, що Мінські угоди підписані у Тристоронньому форматі – Україна, Росія і ОБСЄ, «і ніхто не дасть реалізувати російські сценарії та легітимізувати псевдореспубліки».

Ірина Геращенко наголосила, що на окупованому Донбасі з боку російсько-окупаційний військ здійснюють військові злочини не «повстанці»,  а російські найманці і регулярні сили Російської Федерації. Вона нагадала, що чіткий статус таких осіб зафіксований у Законі України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях», який був поданий Президентом України П. Порошенком та підтриманий парламентом 18 січня минулого року.

Перший віце-спікер також висловила сподівання, що парламентарії найближчим часом розглянуть законопроект, спрямований на удосконалення механізмів залучення фінансування заходів протимінної діяльності (№ 10181).

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51