21 березня в інформаційному агентстві «Укрінформ» Перший віце-спікер Ірина Геращенко взяла участь в експертному обговоренні актуальних питань щодо соціального захисту заручників, політв’язнів Кремля та військовополонених, зокрема, у частині законодавчого врегулювання їх соціального захисту.

Ірина Геращенко зауважила, що з-поміж семи законопроектів, присвячених врегулюванню питань, пов’язаних зі статусом політв’язнів та заручників, саме законопроекти №№8337 та 8205 рекомендовано прийняти у першому читанні. Інформуючи про особливості законопроекту №8337, І. Геращенко зауважила, що проект Закону, з точки зору фінансово-економічної обґрунтованості, не є популістським та передбачає комплексне законодавче регулювання системи звільнення заручників та інших незаконно позбавлених волі осіб в Україні, яке наразі відсутнє.

На думку І. Геращенко, в майбутньому законі має бути передбачений статус таких осіб, соціальна допомога, реабілітація  та юридична підтримка незаконно утримуваних громадян України.

Перший віце-спікер висловила переконання, що Парламент має також розглянути проект Закону №9478, прийняття якого, зокрема, дозволить урегулювати питання щодо надання статусу учасників бойових дій особовому складу ВМС ЗСУ та СБУ, які 25.11.2018 року виконували бойові завдання у складі екіпажів малих броньованих катерів “Бердянськ”, “Нікополь” та рейдового буксира “Яни Капу” в районі Керченської протоки.

Ірина Геращенко наголосила на важливості соціальної підтримки родин незаконно утримуваних українців. Вона нагадала про ухвалений Закон України «Про внесення зміни до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік», який дозволив розблокувати виплати родинам політв’язнів Кремля та заручників, що утримуються на окупованому Донбасі. Політик також відзначила рішення Уряду щодо оплати адвокатського захисту та  виплат матеріальної допомоги рідним військовополонених.

Перший віце-спікер наголосила на необхідності якнайшвидшого врегулювання питань, пов’язаних зі статусом політв’язнів та заручників, однак зауважила, що згадане питання ймовірно буде розглянуто не раніше травня через довготривалий процес розгляду законопроекту №5670-д, законопроектів у сфері протидії корупції, безпеки та оборони і економічної інтеграції України до ЄС.     

Інформуючи про проблемні питання щодо звільнення політв’язнів Кремля у рамках ТКГ у Мінську, І. Геращенко повідомила, що російська сторона у ТКГ заявляє, що це питання має розглядатись між омбудсменами України та РФ.  Разом з тим, вона звернула увагу на вчорашній коментар Уповноваженого з прав людини в РФ Т. Москалькової, яка заявила, що не уповноважена займатись питанням звільнення, і що цим питанням має опікуватись саме Тристороння контактна група. 

Перший віце-спікер повідомила, що за результатами наради 20.03.2019 року із представником України у ТКГ Є. Марчуком російській стороні у ТКГ скеровано відповідне звернення з наведеною позицією омбудсмена РФ із цього питання.

«Ми наполягаємо на обговоренні 27 березня на засіданні гуманітарної підгрупи ТКГ та ТКГ питання щодо одночасного звільнення 25 політв’язнів Кремля та 25 громадян РФ, затриманих в Україні за злочини проти територіальної цілісності України», - наголосила І. Геращенко.

Ірина Геращенко також звернула увагу на повну ізоляцію заручників на окупованому Донбасі та політв’язнів Кремля, незаконно затриманих в окупованому Криму; незаконно переміщених та засуджених РФ, яким Російська Федерація незаконно приписує громадянство РФ.

«На моє переконання, міжнародна спільнота та громадські правозахисні організації мають апелювати до міжнародних місій, зокрема МКЧХ, щодо відвідин Богдана Пантюшенка, Олександра Кольченка, Олега Сенцова й інших незаконно утримуваних українців», - наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради.

Насамкінець політик розповіла про результати неформального міні-саміту «Україна – Європейський Союз», який відбувся 20 березня у Брюсселі, де приділялась особлива увага питанню щодо продовження санкційного тиску на Росію задля звільнення 24 військовополонених, заручників та політв’язнів Кремля.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51