Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко  на відкритті експозиції «Повернення додому» у Верховній Раді України наголосила, що вже 115-й день Російська Федерація незаконно утримує 24 військовослужбовця ВМС ЗСУ.

Інформуючи про зусилля української влади щодо звільнення незаконно утримуваних громадян України в Російській Федерації, Ірина Геращенко заявила, що сьогодні, на жаль, немає жодного позитивного сигналу від РФ щодо готовності звільнити 24 військовополонених. Політик висловила переконання, що Росія блокуватиме процес звільнення українців до проведення президентських виборів в Україні.

«Під час засідань робочої підгрупи з гуманітарних питань та ТКГ у Мінську українська сторона наполягає на односторонньому звільненні 24 військовополонених та закликає звільнити 25 політв’язнів Кремля в обмін на 25 затриманих в Україні громадян РФ. Незважаючи на деструктивну позицію російської сторони, ми наполягаємо, що це питання є предметом розгляду переговорів у Мінську», - заявила І.Геращенко.

Політик відзначила копітку роботу Президента України П.Порошенка, українських дипломатів, родичів та громадських активістів стосовно докладених зусиль задля посилення санкційного тиску на Російську Федерацію. Ірина Геращенко привітала запровадження «Азовського пакету» санкцій з боку міжнародної спільноти – ЄС, США та Канади. Разом з тим, політик висловила переконання, що наявний перелік політичних та економічних обмежень є недостатнім.

За словами Першого віце-спікера, обстріли та захоплення суден і членів екіпажів, недопуск представників міжнародних місій ОБСЄ і МКЧХ та українського омбудсмена до військовополонених, блокування навігації по Керченській протоці і в Азовському морі потребують введення не лише персональних санкцій з боку ЄС, але й секторальних санкцій.

«Країна-агресор РФ має усвідомити, що санкційний тиск за збройну агресію в Україні з часом лише зростатиме. Ми розраховуємо на запровадження секторальних санкцій проти РФ, зокрема з боку Європейського Союзу», - наголосила І. Геращенко.

Ірина Геращенко підкреслила важливість підтримки родин військовополонених та відзначила рішення Уряду щодо виплат матеріальної допомоги рідним незаконно утримуваних громадян України.

Співорганізатори виставки, батьки наймолодшого із 24 військовополонених Євгенія та Дмитро Ейдери, розповіли про представлені на виставці роботи. Євгенія Ейдер зазначила, що за приклад була взята картина Беати Куркуль «Маленький кораблик, повертайся додому», намальована у перші дні захоплення українців. За її словами, художники створили «копії», але у своєму стилі.

Євгенія Ейдер також закликала написати листи підтримки 24 військовополоненим, які будуть передані в СІЗО «Лефортово».

У відкритті виставки взяли участь заступник начальника штабу командування ВМС ЗС України з питань євроатлантичної інтеграції, капітан 1-го рангу Андрій Риженко, рідні військовополонених, громадські активісти та волонтери.

Ознайомитись із виставкою можна до 22 березня 2019 року в кулуарах  другого поверху будинку Верховної Ради України (вул. М. Грушевського,5).

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51