18 лютого Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко взяла участь у конференції на тему: «Підсумки виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС».

Насамперед учасники конференції пригадали початок євроінтеграційного курсу України та вшанували хвилиною мовчання Героїв Небесної Сотні.




Під час виступу Ірина Геращенко наголосила, що за п’ять років Україні вдалось досягти суттєвого прогресу, зокрема, у сфері децентралізації, енергетики, аграрної політики. Перший віце-спікер також відзначила важливість схвалення змін до Конституції України щодо стратегічного курсу на набуття повноправного членства у ЄС та НАТО. За її словами, це рішення Парламенту унеможливить проросійський реванш.

Разом із тим, Перший віце-спікер зупинилась на проблемних питаннях виконання Угоди. Вона  підкреслила, що надважливим залишається реформування сектору безпеки та оборони України. За її словами, реформування сектору безпеки та оборони є необхідним не лише для виконання зобов’язань у сфері євроатлантичної інтеграції, але й для збереження та відновлення територіальної цілісності України. Політик висловила переконання, що ЄС має суттєво активізувати співпрацю з Україною у цій сфері та надавати постійну підтримку і допомогу.

«Міжнародні партнери України погодили «Азовський пакет санкцій». Однак ціна російської агресії має постійно зростати. Ми розраховуємо на розширення секторальних санкцій проти Російської Федерації за злочини, скоєні в Україні», - зауважила І. Геращенко.

Підсумовуючи розгляд і прийняття Парламентом євроінтеграційних законів, Ірина Геращенко наголосила на необхідності подання відповідних законопроектів та проведення експертизи на відповідність міжнародному праву саме представниками Уряду. Вона підкреслила, що Кабінет Міністрів України повинен відігравати лідерську роль в адаптації українського законодавства до норм ЄС.  З огляду на значний об’єм роботи, покладеної на Комітет Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, Перший віце-спікер наголосила на необхідності розширення на законодавчому рівні повноважень Комітету. 
І. Геращенко висловила сподівання, що відповідні зміни Парламент прийме цієї сесії.   

Перший віце-спікер також підкреслила необхідність посилення співпраці між Урядом, Парламентом та громадським сектором задля пришвидшення виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та закликала представників громадських організацій вступати на державну службу.

На посиленні координації між органами державної влади України також наголошували Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, Заступник голови Комітету з питань європейської інтеграції Марія Іонова та Голова Представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі.

Так, Х. Мінгареллі наголосив на важливості посилення співпраці між Адміністрацією Президента України, Урядом, Парламентом, громадським сектором та Європейськими інституціями.

Своєю чергою, народний депутат України М.Іонова поінформувала про напрацювання Проекту Постанови «Про утворення парламентсько-урядової спільної комісії з питань імплементації положень Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони», № 9343 від 27.11.2018. Заступник голови Комітету з питань європейської інтеграції висловила переконання, що створення такої парламентсько-урядової спільної комісії суттєво прискорить роботу з імплементації Угоди.

Учасники конференції ознайомились із звітом про виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом у 2018 році, підготовленого Урядовим офісом координації європейської та євроатлантичної інтеграції за підтримки Офісу Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України та експертів проекту ЄС «Аssociation4U».

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51