Наступного тижня, 19 лютого, у Верховній Раді України відбуватимуться заходи високого рівня, присвячені п’ятим роковинам від дня фактичної збройної агресії Російської Федерації проти України. Про це повідомила в інтерв’ю телеканалу «РАДА» Голова парламентського  комітету у закордонних справах Ганна Гопко. Політик, зокрема, акцентувала на необхідності відновлення територіальної цілісності та суверенітету Української держави, важливості визначення країни у зовнішньополітичному аспекті, правових наслідках російських злочинних дій, загрозі нових викликів у контексті будівництва «Північного потоку -2» та необхідності консолідації світових демократичних сил у протистоянні діям країни-агресора.

«Дуже важливо, що 19 лютого Верховна Рада України збере у сесійній залі поважних експертів, фахівців, представників Міністерства оборони, Генштабу України, міжнародних гостей високого рівня - зокрема, з візитом до України приїде Президент Європейської Ради, друг України пан Туск», - повідомила Г.Гопко. За її словами, ці заходи покликані «надати сигнали світові, міжнародній спільноті про те, як Україні вдавалося протягом п’яти років  втримати російську збройну агресію, давати відсіч, а також обговорити подальші плани у протистоянні викликам та загрозам, зважаючи на те, що в Україні це рік президентських, парламентських, а 2020 року - і місцевих виборів».

Голова Комітету у закордонних справах, підбиваючи підсумки стримування російської збройної агресії протягом п’яти років, висловила переконання, що для України  дуже важлива чітка взаємодія із західними партнерами. За її словами, «необхідна адекватна своєчасна реакція західних партнерів на ті нові виклики, які можуть бути, особливо, після подій відкритого акту агресії в Азовському морі». «Є нові виклики, такі як проект «Північний потік-2», що несе загрозу не тільки для України, а й взагалі становить небезпеку для всієї Європи».

У цьому контексті політик нагадала про звернення групи народних депутатів до європейських інституцій: «Ми звернулись до Європейського Парламенту, Європейської Комісії, Європейської Ради з чіткими закликами: що «Північний потік-2» суперечить законодавству Європейського Союзу, директивам, третьому енергопакету».

Г.Гопко зазначила, що цей проект суперечить і статті 274 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. За її словами, через запуск «Північного потоку-2» втратить не лише економіка України - у самих європейців будуть вже обмежені можливості для маневру і для диверсифікації поставок газу, які можуть бути, крім Росії, з інших держав. Україна ж, крім втрати трьох мільярдів, втратить важіль, коли в обхід України побудований газопровід розв’яже руки Росії для подальших агресивних дій.

Також, зазначила Голова Комітету, «чіткий сигнал для міжнародної спільноти є те, що чим більше Росія має можливостей продавати газ і нафтопродукти на ринки Європейського Союзу, тим більша її економіка, яка навіть у санкційному режимі продовжує розвиватися». На її переконання, - «для того, щоб розробляти ракети середньої і малої дальності, для того, щоб втручатися у виборчі процеси у демократичних державах, для того, щоб фінансувати шпигунів, які потім здійснюють події, що відбуваються у Солсбері».

Згадуючи події під час Революції Гідності, політик наголосила: «Розстріли на Майдані 20 лютого у черговий раз нагадують, що Україна бореться за демократичні цінності, і ми чекаємо справжньої підтримки».

Повний текст інтерв'ю https://www.youtube.com/watch?v=fhTIn8CBwi0.




 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51