Перший  заступник Голови Верховної Ради України, представник України в робочій підгрупі з гуманітарних питань ТКГ Ірина Геращенко взяла участь у заході, організованому Українським національним інформаційний агентством «Укрінформ» - «День народження Романа Сущенка – журналіста, художника, політв'язня».
Під час виступу Ірина Геращенко  нагадала, що сьогодні день народження  не лише у Романа Сущенка, який незаконно утримується в Росії, а й у  Володимира Балуха, який утримується в окупованому Криму.
 Перший віце-спікер розповіла, що у грудні 2018 року вона ініціювала акцію «напиши листа нашим», мета якої - підтримати незаконно утримуваних українців у РФ. Вона подякувала усім небайдужим громадянам України, які підтримали цю акцію, та повідомила, що з січня 2019 року почала отримувати відповіді від  політв'язнів, які незаконно утримуються за політичними мотивами у РФ.
Ірина Геращенко розповіла, що зараз отримує відповіді від украінськ політв'язнів, зокрема, сьогодні адвокат Марк Фейгін, який  захищає Р. Сущенка, направив їй  листа, в якому Роман дякує  усім українцям за підтримку .
«Коли ти знаходишся у повній інформаційній ізоляції, дуже важливо отримувати листи підтримки з Батьківщини та знати, що українське суспільство і влада разом борються за  звільнення», - зазначила І. Геращенко.
Перший заступник Голови Верховної Ради України І. Геращенко також відзначила важливість підтримки родин політв'язнів.  Вона нагадала,  що минулого року вдалося вирішити питання із виплатами Урядом допомоги родинам незаконно утримуваних українців у сумі 100 тис. гривень.  Ірина Геращенко висловила сподівання, що на поточній сесії Парламент розгляне законопроекти щодо врегулюванням питань, пов'язаних зі статусом осіб, незаконно позбавлених особистої свободи, - військовополонених, заручників та політв’язнів Кремля.
Інформуючи про роботу гуманітарної підгрупи ТКГ, Ірина Геращенко констатувала, що через деструктивну позицію представників РФ питання звільнення заручників залишається заблокованим. Політик зауважила, що на її 13 звернень  до представників РФ з пропозицією негайно передати росіян, засуджених в Україні, в обмін на політв’язнів Кремля у 2018 році, а також на 2 звернення, направлених цього року, немає жодної офіційної відповіді.
 
«Задля звільнення Романа Сущенка, Павла Гриба, Миколи Карпюка, Станіслава Клиха, Олега Сенцова та інших ми готові негайно передати РФ засуджених росіян, які, між іншим, просили Президента В. Путіна про їх переміщення в Росію», - наголосила І. Геращенко.  
Розповідаючи про звільнення заручників з окупованого Донбасу, політик також  повідомила про готовність української сторони відповідно до п.6 Мінських домовленостей негайно передати осіб, засуджених в Україні за сепаратизм, задля звільнення українців з окупованого Донбасу.
 Окрім того, Ірина Геращенко зауважила, що Україна продовжує наполягати на односторонньому звільненні 24 військовополонених моряків. Вона нагадала про ухвалену на січневій сесії ПАРЄ  резолюцію, яка містить заклик до РФ поводитись із 24 українцями відповідно до норм Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.
Перший віце-спікер також поінформувала, що цього місяця в ООН відбудуться спеціальні дебати, де українська сторона порушуватиме  питання деокупації Донбасу і Криму, звільнення усіх незаконно утримуваних українців.
Політик також наголосила на важливості роботи міжнародних організацій та закликала не дозволяти РФ руйнувати їх фундаментальні принципи.
«Ми закликаємо ОБСЄ та МКЧХ нарешті відвідати незаконно утримуваних українців та ознайомитись з умовами їх утримання і станом здоров'я. Також ми апелюємо до ОБСЄ та МКЧХ  докладати більше зусиль для звільнення українців», - наголосила І. Геращенко.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51