4 липня під час виступу з трибуни Верховної Ради України, Перший заступник Голови Верховної Ради України, представник гуманітарної підгрупи ТКГ Ірина Геращенко напередодні важливих міжнародних зустрічей високого рівня та, зокрема, засідання Парламентської Асамблеї ОБСЄ закликала народних депутатів України ухвалити звернення до ОБСЄ щодо звільнення українських заручників та політв’язнів Кремля.
Перший віце-спікер поінформувала, що, на жаль, з тимчасово окупованих територій України та з РФ продовжує надходити тривожна інформація стосовно погіршення стану здоров’я, застосування фізичного, психологічного насильства та тортур до громадян України, які утримуються за політичними мотивами в РФ та на тимчасово окупованих територіях України. Так, політик поінформувала про Павла Гриба, якому нанесли фізичні травми під час його етапування, про Станіслава Клиха, який нині знаходиться в психіатричній тюремній лікарні м.Магнітогорськ в Росії, про знущання над кримчанином Володимиром Балухом, який утримується в окупованому Криму та про Олега Сенцова, безстрокове голодування якого триває вже 52-ий день.
«До Олега Сенцова не допускають ні консулів, ні Омбудсмена України, ні представників міжнародних місій. У нас є всі підстави вважати, що його стан здоров’я, як і стан здоров’я інших українців, критичний. Незважаючи на безстрокове голодування, Олега можуть примусово годувати сумішшю невідомого походження», - повідомила І. Геращенко.  
Інформуючи про зусилля щодо звільнення незаконно утримуваних громадян України, політик нагадала, що 28 червня ц.р. під час засідання третьої частини сесії  ПАРЄ-2018 у м. Страсбург, Франція, 77 голосами "за" була підтримана резолюція щодо громадян України, затриманих за політичними мотивами Російською Федерацією. Політик зауважила, що резолюція ПАРЄ вимагає від РФ негайно звільнити українців, містить вичерпний перелік прізвищ політв’язнів Кремля, а також зазначається, що РФ несе повну відповідальність за стан здоров’я незаконно утримуваних українців.
Крім того, представник гуманітарної підгрупи ТКГ зауважила, що 2 липня за дорученням Глави держави було озвучено прізвища 23 громадян РФ, засуджених або затриманих за підозрою у здійсненні злочинів проти територіальної цілісності України, яких українська сторона готова звільнити при дзеркальному звільненні Росією політичних в’язнів Кремля. 
«Цей список із 23 громадян РФ ми неодноразово передавали представнику РФ у ТКГ Б.Гризлову в Мінську і в рамках переговорів учасників нормандського формату - Міністру закордонних справ РФ С.Лаврову, але ми й досі не маємо жодної відповіді», - підкреслила І. Геращенко. 
Підсумовуючи свій виступ, політик повідомила, що найближчим часом відбудуться важливі міжнародні зустрічі, зокрема  Саміт Україна-ЄС, зустріч Президентів США та РФ, а також засідання сесії ПА ОБСЄ у ФРН.
«Ми апелюємо до усіх наших міжнародних партнерів з проханням, щоб безпекові та гуманітарні питання, зокрема, питання звільнення заручників та політв’язнів були ключовими у порядку денному цих зустрічей. Також напередодні засідання ПА ОБСЄ у Берліні, де серед іншого будуть представники й Росії, прошу вас підтримати звернення Верховної Ради України до ОБСЄ щодо негайного звільнення українських заручників та політв’язнів», - наголосила І. Геращенко.  



Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51