«Міжпарламентська асамблея України, Грузії та Молдови дасть можливість активніше і голосніше в розмовах з нашими ключовими партнерами – в Брюсселі, Вашингтоні, Берліні, Лондоні – дуже чітко спільним одним голосом говорити про питання деокупації, відновлення територіальної цілісності і суверенітету України, Грузії і Молдови, оскільки всі три держави на своєму шляху зустрілися з реальними вторгненнями Росії на свої території», - заявила в ексклюзивному інтерв’ю телеканалу «Рада» Голова комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко, коментуючи проведення в Україні за ініціативою Голови Верховної Ради Андрія Парубія міжпарламентської конференції «Україна, Грузія та Молдова: посилення міжпарламентського компоненту регіонального і безпекового співробітництва та розвиток взаємодії з ЄС та НАТО», в рамках якої планується проголосити про створення міжпарламентської асамблеї за участі цих держав.

«Дуже важливо, що Україна, яка є учасником таких асамблей, як «Міжпарламентська асамблея України, Польщі та Литви», ініціювала створення асамблеї України, Грузії та Молдови», - сказала глава парламентського комітету у закордонних справах. Вона нагадала, що навесні, під час засідання трьох спікерів у Молдові, обговорювалися регіональні виклики, зокрема, «як стримувати російську гібридну агресію, протидіяти дезінформації та новим спробам вторгнення, інституціонувати співпрацю парламентів України, Грузії та Молдови для того, щоб досягти ключових цілей зовнішньої політики і взагалі розвитку держав -  європейської та євроатлантичної інтеграції». На її переконання, тому і постають на порядку денному питання міжнародної солідарності щодо жорстокішого тиску та санкцій проти агресора.

Безпека, за словами Г.Гопко, буде головною темою обговорення під час роботи конференції. Політик зауважила, що між нашими країнами є, зокрема, спільні тристоронні питання деокупації, визначення моделі присутності миротворчого контингенту, разом із тим, враховуючи наявність спільних кордонів та вектору реформування, є пріорітетність розвитку двосторонніх взаємин.

Політик повідомила, що на конференції в Києві під час обговорення питань євроінтеграції на одній із панелей учасники дискусії говоритимуть про процеси: від виконання угод про асоціацію до набуття повноцінного членства в ЄС. У панельних дискусіях братимуть участь представники депутатського корпусу України, Грузії та Молдови, міжнародні експерти з Європи та США, депутати Європарламенту, законодавці з Латвії та Литви, представники українського громадського сектору, які будуть ділитися досвідом. Крім того, парламентарії з України, Грузії та Молдови обмінюватимуться досвідом імплементації угоди про асоціацію з ЄС.

Разом із тим, Г.Гопко наголосила на визначенні позицій України, Грузії та Молдови у світі. «Треба потужніше говорити в Європейському Союзі про  те, що ми - країни східної Європи, а не ті, що належать до «буферних зон» між Росією і іншим цивілізованим світом. Такого визначення треба уникати. І тут важливо скоординувати всі зусилля для того, щоб в потужніший голос говорити про те, що західна Європа і Європейський Союз повинні розуміти, що чим швидше буде проходити процес інтеграції України, Грузії і Молдови, тим меншими будуть ризики для самої Європи і європейської спільноти в перспективі», - підкреслила політик і додала: «Очевидно, що коли країни об’єднуються, тоді на Заході більш чіткішим є розуміння, що йдеться про питання східної безпеки всього регіону».

«Не дозволимо Кремлю через втручання у вибори, через пропаганду нейтралізувати шлях до європейської інтеграції», - заявила Г.Гопко. Вона наголосила на важливості координації зусиль та обміну досвідом між країнами-партнерами у питаннях обороноздатності країн: «Нам необхідно протистояти кіберзагрозам. Досвід відбивання кібератак, які Україна минулого року успішно здійснила, ми можемо поширювати. Необхідно вибудовувати партнерство з країнами-членами НАТО, які є нашими сусідами, поглиблювати наші стратегічні комунікації та зміцнювати енергетичну безпеку».

Також, на думку Г.Гопко, дуже важливою буде дискусія про політичний діалог та побудову консенсусу і реформування парламентів як інститутів.

Крім того, за словами політика, в рамках роботи конференції відбудеться презентація книги Євгена Магди «Гібридна російська війна. Український досвід протидії».


 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51