«Я дуже позитивно оцінюю ініціативу створення Українсько-грузинсько-молдовської Міжпарламентської асамблеї, велику роль в якій зіграв спікер Верховної Ради Андрій Парубій», - заявила в ексклюзивному інтерв’ю телеканалу «Рада» народний депутат України Світлана Заліщук, коментуючи проведення в Україні за ініціативою Голови Верховної Ради Андрія Парубія міжпарламентської конференції «Україна, Грузія та Молдова: посилення міжпарламентського компоненту регіонального і безпекового співробітництва та розвиток взаємодії з ЄС та НАТО», в рамках якої планується проголосити про створення міжпарламентської асамблеї за участі цих держав.

За словами С.Заліщук, українська ініціатива Міжпарламентської асамблеї може стати новим потужним інструментом координації між трьома державами у реалізації угод про асоціацію та взаємодії з Європейським Союзом, а також спробою з боку України змінити динаміку «Східного партнерства», яке вичерпало себе в тій початковій формі, коли воно було засновано.

«Виступаючи одним фронтом, ми зовсім інакше зможемо формувати лідерство в Європейському Союзі і впливати на нього. Ми зможемо разом відповідати на спільні виклики, зокрема, щодо впливу на вибори, загрози дезінформації і кібербезпеці з боку Росії. Ми зможемо спільно відстоювати потребу в певних ресурсах чи ініціативах, які можна реалізовувати з Європейським Союзом, виходячи за рамки, в тому числі, і нинішніх угод, зокрема, долучення України до енергетичної європейської зони чи до кіберзони. Якщо реалізовувати ці  ініціативи, нам необхідне регіональне лідерство», - сказала політик.

Водночас С.Заліщук зауважила, що попри політичні полеміки, що є в державах, «влади цих країн відстоюють проєвропейську і проєвроатлантичну інтеграцію».

Коментуючи міжнародні можливості України, Грузії та Молдови у протистоянні російській агресії, враховуючи схожість проблем - анексовані території та збройні конфлікти, - С.Заліщук наголосила: «Ми спільно зможемо відстоювати протидію російській агресії, і не тільки на міжнародному політичному рівні, але й на юридичному міжнародному рівні».

«На міжнародних майданчиках Україна стала більш активною, зокрема, і на дипломатичному рівні. Те, що Україна ініціювала створення цієї міжпарламентської асамблеї говорить про те, що питання геополітики нашої держави - це питання її виживання. Очевидно, що самі ми не зможемо впоратися з Росією, тому що, з рештою, відбувається атака Росії не лише проти України, а проти певних західних цінностей, проти західної моделі врядування. Тому для нас статус партнерства з західними лідерами є визначальним», - наголосила Світлана Заліщук.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51