Український парламент ініціює створення Міжпарламентської асамблеї у складі України, Грузії та Молдови для просування спільних прагнень до європейської та євроатлантичної інтеграції. На цьому наголосила народний депутат України Оксана Юринець в інтерв’ю телеканалу «Рада», коментуючи проведення в Києві 9 червня Міжпарламентської конференції за участі парламентаріїв України, Грузії, Молдови та Європарламенту на тему: «Грузія, Молдова і Україна: посилення міжпарламентського компоненту регіонального і безпекового співробітництва та розвиток взаємодії з ЄС та НАТО», в рамках роботи якої планується оголосити про створення Українсько-грузинсько-молдовської міжпарламентської асамблеї.

«Я погоджуюсь з Головою Верховної Ради Андрієм Парубієм, що це дуже добре, що Український парламент виступає ініціатором створення такої асамблеї, і дуже добре, що це відбудеться в Україні. Така ідея створення асамблеї демонструє, що Україна може об’єднувати. Маючи досвід співпраці в Українсько-польсько-литовській асамблеї, сьогодні пропонується об’єднатися  тим країнам, які мають дуже багато схожого з Україною - і Молдова, і Грузія мають однакові проблеми, зокрема, це анексовані території, і мають спільне прагнення до європейської та євроатлантичної інтеграції», - сказала О.Юринець. За її словами, важливо демонструвати на самітах міжпарламентського формату, що в рамках міжпарламентських асамблей проблемні питання «ми проробляємо спільно, особливо ті, що стосуються безпеки». Вона нагадала слова Андрія Парубія про те, що «в умовах безпекових викликів ми отримуємо зовсім інший результат, коли лунає три голоси, а не один».

«Росія веде гібридну війну проти тих цивілізацій і тих демократичних країн, які прагнуть євроатлантичної інтеграції. І це серйозний виклик і Європі, і світу», - наголосила О.Юринець. Вона зауважила, що позиція України полягає у просуванні на міжнародній арені своїх інтересів, підтримуючи держав-партнерів. Політик наголосила на важливості того, коли «ідеї звучать разом в унісон, бо тільки в єдності буде наша сила, добробут і перемога». На її переконання, «у цьому контексті вимір парламентської дипломатії нинішнього скликання несе результат». «Ці старання є дуже важливими. Я щаслива з того, що це очолює лідер Верховної Ради, який може об’єднувати довкола себе», - підкреслила народний депутат. Утім, вона дала зрозуміти, що Україні ще багато  чому є навчатися відповідно до стандартів НАТО, зокрема, це стосується безпекових питань, миротворців, реформування збройних сил України і інших держав.

«Те, що відбудеться в Україні 9 червня – це початок роботи по розробці спільних документів», тих держав-партнерів, які об’єднується для того, аби розуміти і чути одне одного краще і доводити світові спільну позицію, вважає А.Юринець. «Ця комунікація дасть добрі результати і для безпеки, і для того, що нам ще доводиться з тими викликами боротися. Це парламентський вимір, який має свій певний формат, своє законодавче поле – і тут йдеться про використання всіх можливостей для того, аби ми могли рухатися в тому напрямку, який ми для себе обрали», - сказала політик. Вона навела приклад конкретного результату ефективної співпраці в рамках Українсько-польсько-литовської асамблеї - створення українсько-польсько-литовської бригади – і висловила сподівання щодо подібних ініціатив в рамках Українсько-грузинсько-молдовської асамблеї: «Це той формат, де взаємодія і співпраця будуть давати конкретні результати в напрямку безпеки».

Торкаючись питання набуття членства Україною в НАТО, О.Юринець зазначила, що першою в цьому питанні розглядається Грузія, потім Україна, а за нею Молдова, і розповіла про участь української парламентської делегації у роботі Асамблеї НАТО, що днями завершилася у Варшаві. «Командна робота делегації у Варшаві була дуже ефективною. Глава делегації Ірина Фріз чітко на засіданнях комітетів протягом роботи асамблеї заявляла про те, що робить сьогодні Росія з Україною – про фейки, загрозу хімічної зброї. Аналітична довідка, яку завжди привозить із собою Ірина Фріз, є дуже інформативною і робить вибух для створюваних Росією інформативних майданчиків», - наголосила О.Юринець. За її словами, «досвідчені світові політики розуміють сьогодні ту небезпеку, що відбувається в Україні, і не лише для самої України через анексію території та збройне зовнішнє втручання в державу, але взагалі -наслідки для світової геополітики, для Європейського Союзу». Політик зауважила, що інформація про «Північний потік-2» протягом роботи асамблеї «лунала постійно і навіть згадувалося, що це загроза, яка дуже сильно може змінити політичні настрої, що є в Європі». На фоні цього, зазначила О.Юринець,  ініціюючи створення Україно-грузинсько-молдовської асамблеї, Україна демонструє ефективну міжпарламентську дипломатію, яка даватиме результат відповідно до міжнародного права.

https://www.youtube.com/watch?v=TRCQ5xq5fzk&t=125s

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51