13 грудня 2017 року Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко в ході візиту до Сполучених Штатів Америки провела ряд зустрічей у Державному департаменті США, Пентагоні, Сенаті США та низці аналітичних центрів для обговорення актуальних питань щодо співпраці між країнами.

Зокрема, Перший віце-спікер зустрілася з Заступником помічника Міністра оборони США з питань Європи та Євразії Лорою Купер, сенатором Ліндсі Гремом, представниками офісу Спецпредставника Державного департаменту США з питань України Курта Волкера, представниками офісу помічника Державного секретаря США з питань Європи та Євразії Весса Мітчелла та іншими американськими політиками.

Американських співрозмовників було поінформовано про безпекову, гуманітарну та екологічну ситуацію на окупованому Донбасі та про порушення прав людини з боку РФ на тимчасово окупованому Донбасі та в Криму.  

І.Геращенко підкреслила необхідність надання Україні летального озброєння оборонного характеру, а також наголосила на необхідності розгортання на Донбасі миротворчої місії ООН для повернення миру на ці території.

Перший віце-спікер наголосила на важливості збільшення програм щодо гуманітарного розмінування та реабілітації військовослужбовців ЗСУ, в т. ч. й психологічної реабілітації. 

На зустрічах порушувалось питання щодо необхідності вдосконалення українського законодавства в сфері національної безпеки і оборони. Політик висловила переконання, що Верховна Рада України наступного року ухвалить новий закон про національну безпеку та пакет законодавчих актів у сфері протимінної діяльності та гуманітарного розмінування. 

Особливої уваги було надано звільненню українських заручників та політв’язнів і санкційного тиску на Росію за порушення прав людини на тимчасово окупованих територіях України. І. Геращенко закликала США активніше долучитися до питання звільнення заручників та політв'язнів.

Також на зустрічах піднімалося питання щодо внутрішніх реформ і боротьби з корупцією, зокрема, незалежної роботи антикорупційних органів. І. Геращенко висловила переконання, що законопроекти про Антикорупційний суд та військовий суд будуть найближчим часом напрацьовані робочими групами, які пропонує створити Президент України і проголосовані в першому читанні до кінця нинішньої сесії Парламенту.

Хід реформ та економічна ситуація в Украйні були ключовими темами й під час дискусії в Національному демократичному інституті (НДІ) та Міжнародному республіканському інституті (ІRІ).

Під час зазначених зустрічей народні депутати України Г.Гопко і О. Єднак, які також працювали в ці дні у Вашингтоні, презентували ініціативу «Плану Маршалла для України».

Користуючись нагодою, І.Геращенко подякувала НДІ за консультативно-дорадчу допомогу, яка надається Міжфракційному депутатському об'єднанню «Рівні можливості».

Вона повідомила, що у листопаді у Києві вперше відбувся «Український жіночий конгрес», який об’єднав тисячі українських активних жінок, які прагнуть брати більш активну участь у суспільно-політичних процесах в Україні. 

Також представники парламентської делегації України обговорили питання посилення енергетичної безпеки, зокрема, необхідність протидії реалізації проекту «Північний потік 2». 

Під час зустрічей у Вашингтоні представників парламентської делегації України супроводжував Надзвичайний і Повноважний Посол України у США Валерій Чалий.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51