Комітет з питань промислової політики і підприємництва рекомендує парламенту підтримати проект закону про упаковку та відходи упаковки, внесений народним депутатом Є. Червоненко.

На засіданні зазначалося, що завданнями акта є:
встановлення обов`язків суб`єктів, які здійснюють поводження з упаковкою, щодо зменшення впливу на довкілля відходів упаковки;

визначення основних механізмів виконання цих обов`язків з наданням суб`єктам можливості обирати для себе серед них більш економічно та організаційно прийнятні;

встановлення організаційно-правових засад створення та діяльності безприбуткових об`єднань, які організовують роздільний збір та транспортування відходів упаковки;

визначення видів правопорушень норм цього Закону й міри покарання за ці правопорушення.

За словами автора, проект встановлює, так звану, "розподілену" відповідальність всіх суб`єктів "життєвого циклу" упаковки за утилізацію відходів упаковки.

У відповідності з Європейським досвідом, встановлюються також планові показники з утилізації відходів упаковки на перші п`ять років після набрання чинності законом у відсотках до загальної маси упаковки, яку виробляють або використовують підприємства. Починаючи з 5% для першого року цей відсоток збільшується кожний рік на 5% досягаючи 25% для п`ятого року.

Запропоновано поняття системи поводження з відходами упаковки як сукупності підприємств, установ, організацій та споживачів діяльність яких в сфері поводження з відходами координується оператором системи поводження з відходами упаковки та здійснюється за єдиною програмою.

Такі системи є основними елементами загальнонаціональних систем поводження з відходами у всіх країнах Європейського Союзу. Згідно законопроекту оператором системи є безприбуткове об`єднання підприємств, які зобов`язані здійснювати утилізацію відходів упаковки.

Кількість систем не обмежується, а вимоги до їх діяльності є єдиними - таким чином встановлюються умови для чесної конкуренції між системами і, як наслідок, умови для зменшення витрат підприємств на утилізацію відходів упаковки.

Також надається можливість підприємствам, установам і організаціям виконувати обов`язки щодо утилізації відходів упаковки одним з нижченаведених способів (на вибір підприємства):

утилізація відходів упаковки власними силами;

укладання угод з будь-яким оператором системи поводження з відходами упаковки.

Таким чином, підприємствам, установам і організаціям надається можливість виконувати обов`язки щодо утилізації відходів найбільш вигідним (організаційно і фінансово) для них способом - цим досягається мінімізація загальних витрат суспільства на вирішення проблеми зменшення негативного впливу відходів упаковки на довкілля.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51