Члени Комітету рекомендували Верховній Раді прийняти в третьому читанні проект закону про захист суспільної моралі, від продукції, що пропагує порнографію, а також законопроект про внесення змін до Закону "Про статус народного депутата України" в частині висвітлення діяльності у місцевих органах влади.

Комітет підтримав проект постанови "Про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2004 року", внесений народними депутатами М.Томенком, І.Бокиєм, І.Сподаренком, В.Мішурою. Постанова передбачає введення річного мораторію на будь-які перевірки ЗМІ з 1 січня 2004 року.

Автори мотивували свою пропозицію тим. що планові та позапланові перевірки з боку органів державної влади у такий політично напружений період можуть призвести до ускладнень і непорозумінь як в регіонах так і по країні в цілому та на міжнародному рівні.

Комітет також рекомендував парламенту прийняти у другому читанні проект закону про внесення змін до Закону "Про підтримку книговидавничої справи в Україні".

Проектом передбачається розширити дію Закону України "Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні" та передбачити особливі умови для здійснення процедур державної закупівлі товарів, робіт і послуг, пов'язаних з книговидавничою справою.

Встановлюється, що під час державної закупівлі послуг з випуску книжкової продукції застосовується процедура закупівлі в одного учасника, передбачена Законом України "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти", що пов'язано з особливим характером відносин у сфері видання книжкової продукції та захистом авторських прав.

Дискусію викликав проект змін до Закону України "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів".

несення пропонованих змін до Закону України "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів" обумовлюється, передусім, необхідністю урівняти у правах за пенсійним забезпеченням журналістів державних, комунальних ЗМІ (які сьогодні у пенсійному забезпеченні прирівнюються до держслужбовців) та журналістів ЗМІ, заснованих об'єднаннями громадян, державними науково-дослідними установами, навчальними закладами, трудовими і журналістськими колективами, підприємствами зв'язку, що їх розповсюджують.

Прирівняння журналістів тих засобів масової інформації, переліком яких пропонується доповнити Закон, дозволить позбутися їхнього поділу на "білих" і "чорних", урівняти в правах творчих працівників ЗМІ різної форми власності, адже всі вони творять єдиний інформаційний простір України, працюють на побудову демократичної, правової держави.

Впровадження Закону "Про внесення змін до Закону України "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів" потребує додатково 11 мільйонів гривень з бюджету Пенсійного фонду на рік. Ці кошти бюджет може додатково залучити від надходжень від реклами в ЗМІ та спрямування для цієї мети державного мита, одержаного від судових позовів проти ЗМІ та журналістів.

Члени Комітету підтримали проект Закону про внесення змін до Закону "Про рекламу", обумовивши при цьому, що необхідно врешті переглянути підхід до постійного, часто невмотивованого латання чинного закону.

Необхідність прийняття даного законопроекту обумовлюється потребою у подальшому вдосконаленні правового регулювання рекламної діяльності в Україні загалом, і зокрема базового для даної сфери суспільних відносин нормативно-правового акту - Закону України "Про рекламу", його термінологічної бази, окремих положень Закону що стосуються як загальних вимог до реклами, так і особливостей рекламування деяких видів товарів та ряду інших питань.

Метою прийняття акту є доповнення та уточнення окремих норм Закону України "Про рекламу", оскільки зазначені норми в чинній редакції допускають довільне їх тлумачення, або ж є нормами загального характеру і не вирішують в повній мірі проблем практики рекламної діяльності в Україні. Пропонований законопроект покликаний виправити норми чинного Закону України "Про рекламу", які створюють перешкоди в реалізації суб'єктами рекламного процесу своїх законних прав та інтересів.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51