Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів рекомендував парламенту прийняти за основу проект закону про фінансування охорони здоров'я та медичне страхування, поданий народними депутатами України М.Поліщуком, О.Римаруком та ін.

Розглянувши законопроект на засіданні, члени Комітету зазначили, що він визначає правові, економічні та організаційні механізми і принципи фінансування охорони здоров'я України.

Народні депутати, зокрема наголошували, що в системі охорони здоров'я склалася надзвичайно складна ситуація, коли тисячі хворих, насамперед пенсіонери, ветерани війни та праці, інваліди не в змозі отримати безоплатну медичну допомогу. "Оплачується все: ліки, матеріали, госпіталізація. При цьому вкрай низька оплата праці медичних працівників не забезпечує навіть їх прожиткового рівня", - зазначалося на засіданні Комітету.

Члени Комітету, зважаючи на ці обставини, погодилися з необхідністю прийняття зваженого закону, який зміг би комплексно вирішити низку проблем у медичній галузі, насамперед фінансування охорони здоров'я.

Законопроект визначає державні гарантії медичної допомоги, що надається у державних та комунальних закладах охорони здоров'я безоплатно, не змінюючи системи бюджетного фінансування галузі, натомість створюючи умови додаткового її фінансування за рахунок обов'язкового та добровільного страхування, інших надходжень.

Водночас, члени Комітету вважають за доцільне взяти до уваги численні суттєві зауваження та пропозиції, висловлені ними у ході обговорення законопроекту. Вони, зокрема, стосуються доцільності запровадження загальнообов'язкового медичного страхування та його конкретних форм.

Комітет погодився з висновком Головного науково-експертного управління, що законопроект носить "рамковий" концептуальний характер. Тому прийняття рішення щодо вибору напрямів та етапів реформування охорони здоров'я повинно здійснюватись після проведення поглибленої соціально-економічної експертизи різних шляхів вирішення проблеми організації та фінансування охорони здоров'я, проведення експериментів щодо запровадження нових методів фінансування закладів охорони здоров'я та участі застрахованих, їх відносин із страховиками.

Комітет також підтримав пропозицію щодо проведення парламентських слухань з цього питання, а також розгляду альтернативних варіантів вирішення питань фінансування охорони здоров'я.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51