У четвер, 2 жовтня, в останній день роботи четвертої частини (2003) сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи було розглянуто питання про роль Організації Об'єднаних Націй в Іраку.

Доповідач з цього питання пані де Зулуета висловила глибоке занепокоєння стосовно ролі ООН в повоєнному управлінні Іраком. Вона зауважила: односторонні дії спричинять подальше поглиблення існуючого розмежування, що є фундаментальним викликом принципам колективної безпеки та Статутові ООН.

За словами доповідача, ситуація в Іраку стає загрозливою: дані про людські втрати щодня фігурують у новинах, напади на персонал міжнародних організацій, в тому числі і на персонал ООН, дедалі частішають. Ситуація в Іраку викликала найглибшу кризу в ООН з часу її заснування, констатувала пані де Зулуета.

Вона підтримала пропозиції радикальних змін в ООН, зокрема, у Раді Безпеки, висловлені Генеральним секретарем К.Аннаном, та його постійні заклики щодо багатостороннього підходу до цього питання з тим, аби в майбутньому уникати подібних ситуацій.

В інтересах міжнародної спільноти, наголосила доповідач, потрібно, щоб Ірак якнайшвидше досягнув політичної стабільності та суверенітету, зберігаючи водночас свою територіальну цілісність. Вона також висловила переконання, що післявоєнне управління має відбуватися передовсім під мандатом ООН, і висловила задоволення з приводу зміни у ставленні адміністрації Буша до багатостороннього підходу до вирішення цього питання.

Цього ж дня на засіданні виступив Голова Постійної делегації Верховної Ради України в ПАРЄ Борис Олійник. Він наголосив, що такої нищівної поразки, як в ситуації з Іраком, ООН ще не зазнавала з часу свого заснування. "Право сили, застосоване США, поставило головну міжнародну організацію на роль статиста", - сказав він.

Б.Олійник у своєму виступі зауважив, що процес нівелювання почався давно. Ще вибіркові бомбардування сербів в Боснії-Герцеговині мали насторожити європейське співтовариство упередженістю у ставленні до протидіючих сторін. А бомбардування Косово і Сербії, за словами Голови української Постійної делегації, вже стали глобальною загрозою, адже вони здійснювались на основі одностороннього рішення США.

Український парламентарій нагадав відомі факти для того, щоб підкреслити, що останнє десятиліття щось зламалось в механізмі, за допомогою якого ООН понад півстоліття утримувала світ від нової світової війни". Причиною цього він назвав "попуск, без рішучого осуду і самою ООН та й світовою громадою, спочатку маленьких непослухів деяких великих держав, а потім уже й непростимих гріхів, оплачених кров'ю і життям тисяч безневинних, як це відбувається в Іраку".

Б.Олійник наголосив, що потрібно виробити такі універсальні застороги, які стосувалися б усіх у всьому світі. За його словами, "убезпечити світ від односторонніх дій в спромозі лише реформування ООН, і найперше, Ради Безпеки, оскільки за нинішнього механізму голосування вона не завжди здібна адекватно реагувати на виклики часу".

Народний депутат України запропонував збільшити число постійних і непостійних членів Ради Безпеки та відрегулювати модель голосування на прогресивнішу, аніж право "вето".

"Тільки єдність європейців, як це засвідчила тверда і мужня позиція Франції і Німеччини стосовно Іраку, дасть змогу зупинити танці новоявлених ковбоїв над прірвою", - наголосив Голова Постійної делегації Верховної Ради України.

Парламентська Асамблея прийняла Резолюцію, в якій закликала уряди країн-членів підтримати зусилля, спрямовані на багатостороннє вирішення питання післявоєнного управління в Іраку за керівної ролі ООН; якнайшвидше набуття суверенітету іракським народом; проведення виборів конституційної асамблеї, а також закликала підтримати багатонаціональні сили, під мандатом ООН, які б гарантували безпеку в ООН та поступову передачу, іракських природних ресурсів та установ державної служби народові Іраку та його представникам.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51