Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у п’ятницю у м. Дніпропетровськ зустрівся з професорсько-викладацьким складом і студентами Дніпропетровського національного університету та ознайомився з науковими досягненнями цього вищого учбового закладу.

В.Литвин подарував університетській бібліотеці 5 нещодавно виданих наукових праць з історії України, автором яких він є особисто або членом авторського колективу.

На розширеному засіданні вченої ради В.Литвину був вручений диплом почесного доктора Дніпропетровського університету.

У своєму виступі перед викладачами та студентами В.Литвин наголосив на “винятковому значенні класичних університетів і наукової інтелігенції у суспільно-політичному розвитку, особливо в його складний період”.

“Інтелект і влада, інтелект і політика повинні стати нерозривними поняттями, оскільки, на жаль, саме недостатньо глибоке вивчення минулого позбавляє деяких політиків відповідальності перед майбутнім”, - підкреслив він.

Голова Верховної Ради України розповів про законотворчу роботу парламенту з розвитку наукової і освітньої сфери, зміцнення її матеріально-технічної бази, адаптації законодавства у цій царині до європейських стандартів.

Керівник українського парламенту висловив переконання у незворотності дальшого поступу на шляху демократичних реформ, важливості реалізації політичної реформи і партійного структурування.

В.Литвин також вважає, що до завершення цього року Верховна Рада розгляне законопроекти щодо внесення змін до Конституції. На його думку, діяльність спеціальної конституційної комісії та народних депутатів повинна бути орієнтована на пошук такого рішення, яке б гарантувало остаточне ухвалення обраного варіанту 300 голосами на наступній сесії.

Відповідаючи на запитання, В.Литвин заявив: “Я не погоджуюся з тими, хто вважає, що у нас немає національної ідеї. Для того, щоб переконатися в її наявності, і в тому, яка вона є, достатньо уважно прочитати Конституцію України – суверенної європейської держави, яка має на меті поліпшення життя своїх громадян. Україна – ось наша національна ідея – єдина, суверенна, соборна, багата, демократична”.

Відповідаючи на запитання викладача – ветерана Великої вітчизняної війни, яке стосувалося забезпечення гідного рівня життя громадян похилого віку, Голова Верховної Ради України сказав, що, “можливо, треба створити єдиний антиолігархічний фронт, щоб хоч трохи відновити справедливість”.

Як повідомлялося раніше, в рамках сьогоднішнього робочого візиту до Дніпропетровської області В.Литвин зустрінеться з депутатами та працівниками органів місцевого самоврядування і ознайомиться з роботою інформаційно-правового центру місцевого самоврядування області.

В.Литвин також візьме участь у пленарному засіданні наради-семінару за участю Голови Верховної Ради Автономної Республіки Крим, голів обласних, Севастопольської міської рад, Київського міського голови.

Основними питаннями, які обговорюватимуться під час цих заходів, стануть організація роботи рад з вивчення і розв'язання ключових проблем розвитку територіальних громад та удосконалення взаємодії між парламентом та органами місцевого самоврядування в контексті здійснення політичної реформи та переходу до парламентсько-президентської республіки.

У робочій поїздці Голову Верховної Ради України супроводжують керівник парламентського Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолій Матвієнко, перший заступник Голови  Комітету з питань бюджету Людмила Супрун, народні депутати від Дніпропетровської області.

  
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51