У П'ЯТНИЦЮ, 1 ГРУДНЯ, ЗАВЕРШИВСЯ ЧЕРГОВИЙ ПЛЕНАРНИЙ ТИЖДЕНЬ ДРУГОЇ СЕСІЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ П'ЯТОГО СКЛИКАННЯ.

Заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк, який вів ранкове засідання, на початку засідання привітав працівників прокуратури з професійним святом.

А.Мартинюк також привітав народних депутатів і всіх гостей з 15-ю річницею проведення референдуму про незалежність України.

Далі головуючий виголосив депутатські запити.

Про участь Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Організації з безпеки та співробітництва у Європі щодо участі Делегації у Осінній сесії Асамблеї 17-19 листопада поінформував керівник Постійної делегації Олег Білорус.

Верховна Рада прийняла Постанову про внесення зміни до календарного плану проведення другої сесії Верховної Ради п'ятого скликання, якою передбачено проведення 6 грудня пленарного засідання. На ньому планується розглянути проект закону про Державний бюджет України на 2007 рік у другому читанні і решту проектів законів, прийняття яких необхідне для вступу України до СОТ.

Далі розглядалися проекти постанов про звільнення Тарасюка Б.І. з посади міністра закордонних справ та про схвалення діяльності міністра закордонних справ Тарасюка Б.І.

В ході обговорення народні депутати висловили позиції щодо проектів. Народні депутати з фракцій "Наша Україна" і БЮТ вказували на неправомірність розгляду питання, оскільки подання про звільнення Б.Тарасюка з посади міністра закордонних справ не внесено Президентом України, який згідно з Конституцією має право на це.

Депутати з фракцій антикризової коаліції зазначали, що Верховна Рада має право розглянути подання Прем'єр-міністра і прийняти рішення, оскільки вона несе відповідальність за діяльність уряду та міністрів.

Незадоволені цим депутати з фракції "Наша Україна" спробували заблокувати трибуну для виступів. Але їхні колеги з фракції Партії регіонів перешкодили цьому.

Головуючий надав слово для заяви фракціям. Однак вони відмовилися, вимагаючи оголошення перерви.

А.Мартинюк оголосив перерву у засіданні. Після її закінчення від фракцій "Наша Україна" і БЮТ, які наполягали на перерві, заяви виголосили народні депутати В'ячеслав Коваль і Олександр Турчинов. Розгляд питання про звільнення Тарасюка Б.І. з посади міністра закордонних справ України вони назвали спробою політичною розправи над міністром закордонних справ.

Народний депутат В.Коваль наголосив: "Прийняття рішення сьогодні суперечить Конституції України, оскільки звільнення міністра закордонних справ України може відбуватися тільки за поданням Президента України. Більше того, таке рішення суперечить Регламенту Верховної Ради України, оскільки комітети у закордонних справах і національної безпеки та оборони не підготували проекту постанови за підсумками звіту міністрів, як це було доручено Верховною Радою України.

Ми заявляємо, що міністр закордонних справ Борис Тарасюк діяв і діє відповідно до чинного законодавства, професійно реалізовує зовнішній курс, визначений главою держави згідно Конституції України та чинного законодавства".

Перед голосуванням з цього питання Представник Президента України Роман Зварич поінформував народних депутатів про лист Прем'єр-міністра В.Януковича до Президента України, у якому Прем'єр-міністр просить Президента направити подання про звільнення Тарасюка Б.І. з посади міністра закордоннх справ. Президент відхилив цю пропозицію. У своїй відповіді Президент наголосив на тому, що: "Борис Тарасюк, обіймаючи посаду міністра закордонних справ України належним чином виконує покладені на нього обов'язки, успішно забезпечує реалізацію зовнішньополітичного курсу нашої держави, визначеного Президентом України відповідно до Конституції України""

Р.Зварич нагадав, що згідно з Конституцією України Президент України має виключне право вносити подання щодо призначення чи звільнення міністра закордонних справ. "Подання Прем'єр-міністра виходить за межі визначених йому повноважень", - наголосив Р.Зварич.

У виступах представники фракцій "Наша Україна" і БЮТ звертали увагу на розгляд питання з порушенням Регламенту, оскільки воно не розглядалося у профільному комітеті.

Представник фракції "Наша Україна" В'ячеслав Кириленко зазначив, що питання розглядається "з максимальною упередженістю". Він нагадав про успіхи держави на зовнішньополітичному напрямі, досягнуті під час керівництва міністерством Б.Тарасюком. "Внесення питання є безперспективним і має на меті дестабілізацію політичної ситуації", - наголосив він.

Представник фракції СПУ Іван Бондарчук зазначив, що навколо питання піднімається нездоровий ажіотаж. Однак, за логікою, не можна бути одночасно в уряді і в опозиції до нього. Потрібно вибирати. "На посаді міністра закордонних справ повинна бути людина в більшій мірі нейтральна, яка керується виключно інтересами держави, а не корпоративними чи вузькопартійними. Ми не хочемо, щоб міністр був ані проамериканський чи пронатівський, ані проросійський. Він повинен бути проукраїнський", - зазначив депутат.

За словами І.Бондарчука, міністр закордонних справ повинен мати схильність знаходити компроміси, він же (Б.Тарасюк) - "майстер конфліктів". "Він дуже часто ставить Президента в невиразне становище і народні депутати повинні допомогти главі держави звільнитися від такого компаньйона".

І.Бондарчук також наголосив, що міністр - член команди Кабінету Міністрів і як солдат повинен іти у ногу з усім строєм. "Борис Іванович намагається як поганий старшина сам іти, вважає, що він іде в ногу, а вся рота іде не в ногу".

Представник фракції Партії регіонів Леонід Кожара наголосив, що фракція "вимушена дати політичну оцінку діяльності Б.Тарасюка на посаді міністра закордонних справ у зв'язку з безпрецедентною подією ("у ганебній формі міністерство закордонних справ поскаржилось на Прем'єр-міністра України перед його візитом до США, причому поскаржилось представникові іноземної держави"), яка завдала шкоди престижу України.

Він зазначив, що міністр закордонних справ це не тільки людина, яка виконує повноваження Президента. "Відповідно до нині діючої Конституції, у нас уже уряд партійний. Час безпартійних урядів минув", - наголосив депутат.

Керівник фракції КПУ Петро Симоненко зазначив, що ситуація, яка склалася в країні, небезпечна тим, що "встановлюється диктатура Президента і його оточення". Тому що Президент своїм вибором намагається підмінити вибір народу".

П.Симоненко звинуватив Б.Тарасюка у тому, що він "чіпляється за посаду". "Він свідомо виконує роль пішака, провокатора у загостренні політичної ситуації".

Діяльність Б.Тарасюка на посаді міністра закордонних справ П.Симоненко назвав "повним провалом у зовнішній політиці" і закликав негайно прийняти рішення про звільнення Б.Тарасюка з займаної посади.

Після виступів представників фракцій головуючий поставив на голосування проект постанови про звільнення Тарасюка Б.І. з посади міністра закордонних справ. Постанову було ухвалено 241-им голосом.

На пропозицію головуючого народні депутати прийняли рішення далі працювати безе перерви з тим, щоб розглянути питання, включені до порядку денного.

Після цього народні депутати внесли пропозиції про включення до порядку денного ще кількох проектів постанов, зокрема, про звільнення Луценка Ю.В. з посади міністра внутрішніх справ і про призначення на посаду міністра у справах сім'ї, молоді і спорту Віктора Коржа.

Ці питання були включені до порядку денного.

Верховна Рада прийняла Постанову про звільнення Луценка Ю.В. з посади міністра внутрішніх справ. Це рішення підтримали 248 народних депутатів.

Наступною постановою міністром у справах сім'ї, молоді і спорту було призначено Віктора Коржа. Це рішення підтримали 247 депутатів.

Далі до порядку денного було включено проект постанови про призначення Василя Цушка міністром внутрішніх справ України. Про подання Прем'єр-міністра про його призначення доповів віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв.

Верховна Рада ухвалила Постанову, якою призначила Василя Цушка на посаду міністра внутрішніх справ.

Далі народні депутати розглянули і прийняли низку постанов про призначення позачергових виборів селищних і сільських голів у кількох населених пунктах.

Верховна Рада ратифікувала Гарантійну угоду (Проект впровадження швидкісного руху пасажирських поїздів на залізницях України) між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку і Гарантійну угоду (Другий проект розвитку експорту) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку.

У цілому було прийнято закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти.

Наприкінці засідання народні депутати виступили із заявами, повідомленнями, пропозиціями у розділі "Різне".

На цьому ранкове засідання завершилося.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться у середу, 6 грудня.

Повернутись до публікацій

Версія для друку