У СеРеДУ, 16 БЕРЕЗНЯ, ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ВОСЬМОГО СКЛИКАННЯ ПРОДОВЖИЛА РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, відкривши ранкове засідання, нагадав, що вчора народні депутати ухвалили один, але важливий закон і фактично на 100% виконали план щодо впровадження  безвізового режиму для України.


В.Гройсман зазначив, що після рішення НАЗК, яке може сьогодні сформуватися, можна буде говорити про 100% виконання Плану дій щодо впровадження безвізового режиму і створення якісних умов для боротьби з корупцією.

Водночас, він зауважив, що учора не було знайдено необхідного рішення щодо проекту Закону "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо особливостей звернення в дохід держави грошових коштів, цінностей та доходів від них до ухвалення вироку суду)" №4057 та проекту Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо невідворотності покарання осіб, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини)" №3196 , прийняття яких дає змогу спрямувати заарештовані 1,5 млрд. доларів попередньої влади на користь українських громадян і держави.

В.Гройсман нагадав, що сьогодні о 12 годині відбудеться нарада за участі керівників фракції та комітетів Верховної Ради для напрацювання узгодженої позиції щодо цих законопроектів, які будуть розглянуті на засіданні парламенту у четвер.

Після того, як народні депутати зареєструвалися, головуючий відкрив ранкове засідання.

Народні депутати виступили з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Після закінчення виступів спікер згідно з заявою двох фракцій надав слово голові фракції Радикальної партії Олегу Ляшку. Народний депутат нагадав, що сьогодні "друга річниця так званого "кримського референдуму", який став начебто легальної підставою для приєднання нашого Криму до Російської Федерації".


О.Ляшко зазначив, що для всього світу очевидно, що цей референдум був незаконний, як і відторгнення Криму від України. "Але чи достатньо зробила українська влада за ці минулі два роки для того, щоб повернути Крим і захистити нашу рідну країну?", - запитав він.

"Я твердо переконаний, що ні. Не боролися за Крим. На жаль, здали без жодного пострілу. І ми пам'ятаємо оприлюднені документи з засідання РНБО, де закликали бути голубами миру і не виводити жодного танка на захист рідної землі", - наголосив він.

О.Ляшко також зазначив, що якби протягом двох років було докладено всіх зусиль для недопущення анексії Криму сьогодні не було б війни на Донбасі.

Голова фракції звернувся до українського політикуму, до його відповідальності перед історичним моментом, в якому перебуває Україна. "Україна стоїть перед величезними зовнішніми загрозами", які в Україні зустрічаються "внутрішніми чварами, протистоянням, розбратом. В результаті цього на початку 20-го сторіччя ми вже втратили українську державність. Сьогодні ми стоїмо перед такою ж загрозою втрати української державності. Якщо ми не об'єднаємося, якщо ми не відсунемо у бік свої власні амбіції заради інтересів країни. Ми не повинні битися один з одним, ми повинні битися з ворогом, ми повинні створити нову коаліцію, новий уряд і нову програму дій заради радикального підвищення рівня життя громадян, заради захисту країни", - заявив О.Ляшко.

Парламентарії далі розглянули питання ратифікації.

Проект Закону "Про ратифікацію Конвенції Міжнародної організації праці про мінімальні норми соціального забезпечення № 102" №0091 доповів Міністр соціальної політики Павло Розенко. Він зазначив, що тема ратифікації цієї Конвенції в Україні дискутується вже 15 років. 15 років Україна йшла до цього моменту, коли вона може взяти на себе зобов'язання щодо необхідного соціального захисту населення.


П.Розенко повідомив, що Україна бере на себе зобов'язання ратифікувати такі розділи Конвенції: розділ ІІ "Медичне обслуговування"; розділ ІІІ "Допомога у зв'язку з хворобою"; розділ ІV "Допомога по безробіттю"; розділ V "Допомога по старості"; розділ VІ "Допомога у випадку трудового каліцтва або професійного захворювання"; розділ VІІ "Родинна допомога"; розділ VІІІ "Допомога у зв'язку з вагітністю і пологами"; розділ ІХ "Допомога по інвалідності"; розділ Х "Допомога у зв'язку з втратою годувальника".

Урядовець закликав парламентаріїв ратифікувати Конвенцію.

Голова підкомітету Комітету у закордонних справах Ірина Луценко доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді ратифікувати Конвенцію.

Доповідачка також зазначила, що реалізація Конвенції сприятиме приведенню українського законодавства у сфері соціального забезпечення у відповідність до міжнародних стандартів, зокрема стандартів Міжнародної організації праці.

Народні депутати під час виступів також підтримали необхідність ратифікації Конвенції МОП. Водночас, деякі промовці заявляли, що цією Конвенцією запроваджується дуже багато стандартів, які ми повинні впровадити. Ці стандарти потребують додаткових розрахунків. "Ми не просто ратифікувати конвенцію, ми беремо на себе додаткові зобов'язання, які потрібно виконати перед громадянами", - наголошували вони.

Вони також пропонували Голові Верховної Ради дати доручення щодо підготовки урядом нового прожиткового мінімуму, нового споживчого кошика.

Парламентарії 253 голосами ратифікувала Конвенцію МОП.

Верховна Рада також ратифікувала: Угоду між Україною та Аргентинською Республікою про взаємну адміністративну допомогу з питань запобігання, розслідування та припинення митних правопорушень №0094; Факультативний протокол до Конвенції про права дитини щодо процедури повідомлень №0095; Угоду між Урядом України та Урядом Федеративної Республіки Німеччина про заснування Німецько-Української промислово-торговельної палати №0092; Протокол про сталий транспорт до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат №0081; про приєднання України до Угоди про державні закупівлі №0085.

Народні депутати далі прийняли рішення з обговорених питань.

238 голосами вони прийняли за основу законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення виконання кримінальних покарань та реалізації прав засуджених №2490а.

Парламентарії розглянули кілька проектів постанов про Рекомендації проведених парламентських слухань.

Верховна Рада прийняла постанову "Про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Правове забезпечення реформи освіти в Україні" №4033.

Народні депутати розглянули та обговорили проекти постанов про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Розвиток підприємництва в Україні та підтримка малого і середнього бізнесу" №4044 і про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Стан і перспективи забезпечення в Україні безпеки дорожнього руху" №4129.

Рішення щодо проектів буде прийнято на наступних пленарних засіданнях.

Проект Закону про внесення зміни до статті 7 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" (щодо забезпечення права на здобуття освіти) №3832 доповів Міністр освіти і науки Сергій Квіт. Він зазначив, що метою проекту є вдосконалення механізму здобуття освіти для осіб, які проживають на тимчасово окупованій території, а також заохочення осіб, які здобували освіту на тимчасово окупованій території, до продовження здобуття певного освітнього рівня на території інших регіонів України.

Законопроектом пропонується доповнити Закон "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" абзацами, які закладають правову основу для розробки та використання он-лайн платформ, що використовуватимуться для надання рівного доступу до здобуття освіти всім особам, які проживають на тимчасово окупованій території, та не мають змоги продовжити здобуття освіти в інших регіонах України.


Проектом також пропонується запровадити надання квот для здобуття вищої освіти особами, які проживають на тимчасово окупованій території України, що стимулюватиме молодь зробити свідомий вибір на користь продовження навчання на території України та запровадити процедуру атестації для визнання кваліфікацій, здобутих громадянами України та іноземцями в процесі навчання на тимчасово окупованій території.

Доповідач звернувся до народних депутатів з проханням підтримати законопроект, прийняття якого дозволить розширити можливості для здобуття української освіти особами, які проживають на тимчасово окупованій території.

Голова Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Л.Гриневич звернула увагу на те, що законопроект містить дві основні позиції. По-перше, оскільки в Україні не визнаються жодні документи, видані окупаційною владою, зокрема і атестати про загальну середню освіту, проект закону передбачає запровадження процедури атестації для визнання кваліфікацій, здобутих громадянами України та іноземцями в процесі навчання на тимчасово окупованій території.

По-друге, проектом закону пропонується надання квот для здобуття вищої освіти особами, які проживають на тимчасово окупованій території України, що стимулюватиме молодь зробити свідомий вибір на користь продовження навчання на території України. Зокрема, такий принцип щодо введення квот працює у вищих навчальних закладах Молдови для дітей із Придністров'я.

За словами голови Комітету, прийняття законопроекту дозволить розширити можливості для здобуття української освіти особами, які проживають на тимчасово окупованій території, оскільки в нинішніх умовах такі школярі не мають можливості поступати в українські вищі навчальні заклади на основі виданих окупаційною владою документів.

Народні депутати обговорили законопроект. Рішення щодо нього буде прийнято на наступних пленарних засіданнях.

Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд закрила ранкове засідання.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку