У СЕРЕДУ, 1 ЛИСТОПАДА, ВІДБУЛОСЯ ЧЕРГОВЕ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ ДРУГОЇ СЕСІЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ П'ЯТОГО СКЛИКАННЯ.

На початку ранкового засідання народні депутати виступили із заявами, повідомленнями, внесенням пропозицій.

Після цього Голова Верховної Ради України Олександр Мороз оголосив до розгляду перше питання порядку денного про відставку з посад деяких членів Кабінету Міністрів.

Головуючий нагадав, що кілька членів Кабінету Міністрів написали заяву про свою відставку. Відповідно до Регламенту ці заяви були зареєстровані. Один із міністрів написав заяву про відкликання своєї заяви, а чотири залишилося. Профільний Комітет з питань державного будівництва учора розглянув ці заяви.

О.Мороз поінформував народних депутатів про те, що він поставив сьогодні питання перед Прем'єр-міністром. У нього є можливість вирішити питання, якщо результат буде відповідний і відставка прийнята членів Кабінету Міністрів. Він сказав, що по двох міністерствах він готовий буде негайно внести кандидатури на заміну. По інших буде визначатися, оскільки йому треба провести ще консультації з цього приводу з іншими посадовцями і самими міністрами, які написали заяви.

Головуючий зазначив, що, оскільки з'ясовані питання по двох кандидатурах, то він просить Голову Комітету з питань державного будівництва доповідати по двох міністрах, а саме: по міністру юстиції і по міністру культури.

Доповідав Голова Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Віктор Тихонов. Він повідомив, що Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти відставку чотирьох членів Кабінету Міністрів Зварича Романа Михайловича, Поляченка Юрія Володимировича, Павленка Юрія Олексійовича, Ліхового Юрія Дмитровича згідно з поданими особистими заявами.

В.Тихонов також поінформував про заяви міністра внутрішніх справ Луценка Юрія Віталійовича. У Комітет надійшло дві заяви, які були зареєстровані в один день 19 жовтня.

Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді розглянути питання про звільнення Луценка Юрія Віталійовича з посади міністра внутрішніх справ України. Окрім цього, Комітет звернувся до Прем'єр-міністра України з пропозицією розглянути питання про звільнення Луценка Юрія Віталійовича з посади міністра внутрішніх справ України. Це обумовлено тим, що тільки Прем'єр-міністр України за поданням коаліції може вносити подання про звільнення з посади членів Кабінету Міністрів.

Народні депутати, які виступили з процедури, запропонували розглядати це питання у присутності Прем'єр-міністра та членів уряду. Вони також звертали увагу на те, що юридико-політична природа відставки члена Кабінету Міністрів і європейська практика передбачають іншу процедуру розгляду. Пропонувалося також перенести розгляд цього питання.

Головуючий на це зауважив, що слушною є пропозиція про вирішення питання про призначення під час заміни. Ця норма не прописана в Регламенті.

Відносно участі у засіданні міністрів, О.Мороз поінформував про те, що їх запросили для участі у засіданні.

Головуючий зауважив, що оскільки це питання не врегульовано остаточно в Регламенті, то його можна розглядати. Верховна Рада може прийняти відставку, а може дочекатися подання від Прем'єр-міністра на відповідні посади і разом розглядати.

О.Мороз звернув увагу на колізію, яка виникає, коли подання робить Прем'єр-міністр на вакансію, якщо вона є, а вакансій поки що немає.

Головуючий запропонував обговорити це питання, оскільки в Регламенті ця процедура не розписана буквально.

Представники фракцій висловили позиції щодо обговорюваного питання. Так, представник фракції СПУ Іван Бокий назвав відставки членів уряду політичними. Він висловив побоювання, що в процедурі розгляду можна "втопити це питання", адже воно і так зрозуміло. І.Бокий запропонував підтримати постанови про відставку і "не розводити дискусію, яка нічого не дасть".

Керівник фракції "Наша Україна" Роман Безсмертний зазначив, що процедура розгляду питання про відставку міністрів не відпрацьована. "А демократія це процедура", - наголосив він. Він запропонував підтримати пропозицію про присутність під час розгляду цього питання як міністрів, які подають у відставку, так і прем'єр-міністра і членів уряду.

Фракція "Наша Україна" вимагала забезпечити процедуру розгляду питання.

Р.Безсмертний подякував міністрам представникам фракції за роботу в уряді і наголосив: "політичні розходження повинні забезпечуватися відставкою". Він також зазначив, що це будуть перші в історії України політичні відставки.

Представник фракції БЮТ Микола Томенко зазначив, що фракція не брала участь у формуванні уряду, а тому "із задоволенням проголосує за відставку вього уряду".

За словами М.Томенка, виникла дивна ситуація, коли пропонується розглянути питання тільки щодо відставки двох міністрів. А інші два перед ким відповідають? запитав він. Перед своєю політичною силою чи перед прем'єр-міністром?

М.Томенко повідомив, що фракція БЮТ не буде брати участь у голосуванні. Він також наголосив: " Врешті-решт парламент повинен закласти принципи цивілізованого формування коаліції, цивілізованого формування уряду і цивілізованої відповідальності як уряду, так і конкретних міністрів".

Керівник фракції КПУ Петро Симоненко повідомив, що фракція вимагає розгляду питання у повному обсязі, а також вимагає заслухати міністрів оборони і закордонних справ, до яких у неї чимало запитань.

"Давайте відпустимо цих міністрів з миром" наголосив П.Симоненко.

Керівник КПУ звинуватив представників "помаранчевих" у саботажі. "В організації роботи виконавчої влади почався саботаж" наголосив він.

П.Симоненко запропонував: "Оскільки, коаліція взяла на себе відповідальність, має сьогодні право прийняти відставку. Потрібно поставити питання на голосування і зняти цю проблему".

Представник фракції Партії регіонів Ярослав Сухий зауважив, що народні депутати повинні поступити відповідально. "Ми взяли на себе відповідальність, ми тепер не можемо допустити, аби ми стали заручниками чиїхось роздумів, міркувань, мєтаній душевних, шатаній, тоски такої за владою Хто хоче йти, нехай іде, щасливої їм дороги!", - наголосив він.

За підсумками обговорення питання О.Мороз зазначив: "Люди, представники політичної сили, написали заяву, мотивуючи це, справді, політичними підставами. Юридичний факт наступає після прийняття рішення Верховною Радою, а не після написання заяви. Бо людина працює в Кабінету Міністрів. Навіть якщо відставлений весь Кабінет Міністрів, вона залишається виконувати свої обов'язки. Так передбачає Конституція".

Головуючий запропонував таку процедуру за наслідками обговорення: на 13.30 офіційно запросити Прем'єр-міністра і міністрів, по яких доля вирішується, до сесійного залу. І якщо Прем'єр-міністр вносить кандидатури на відповідні посади, то Верховна Рада призначає їх, звільнивши від посади інших. Рішення з цього приводу прийме Верховна Рада.

Пропозиція не була підтримана народними депутатами.

Дві фракції Партії регіонів і КПУ наполягли на перерві.

На їхню вимогу у засіданні було оголошено перерву. Через півгодини вона була продовжена.

Після закінчення перерви О.Мороз зазначив: щодо питання, яке виникло вперше у Верховній Раді, не прописані процедури. Але всі сходяться на тому, що при розгляді такого питання треба, щоб був Прем'єр-міністр і міністри, яких це стосується. Зараз іде засідання Кабміну, і Прем'єр-міністр може бути на засіданні через годину.

Головуючий попросив закінчити розгляд цього питання тоді, коли буде Прем'єр-міністр і проголосувати перенесення завершення його розгляду на 13.30. Народні депутати підтримали пропозицію.

Далі про участь Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї ГУАМ поінформував народних депутатів керівник Постійної делегації В'ячеслав Коваль.

Верховна Рада перенесла розгляд наступного питання про проект закону про інформаційно-аналітичне забезпечення у сфері соціального захисту населення на прохання авторів для остаточного узгодження позицій, які забезпечили б реалізацію положень цього закону.

Перенесено було розгляд і наступних двох проектів законів: про територію захисту культурної спадщини "Шевченківський національний заповідник" і про територію захисту культурної спадщини "Гетьманські столиці".

За скороченою процедурою народні депутати розглянули два проекти законів про внесення змін до деяких законів України (щодо сплати податку при придбанні легкових автомобілів).

За основу було прийнято перший з них. Законопроект спрямований на усунення колізії у податковому законодавстві. Проектом передбачається замість збільшення складу валових витрат на суму сплаченого ПДВ при придбанні легкових автомобілів збільшувати їх вартість. Така норма дасть можливість платнику податку амортизувати понесені витрати. Щодо транспортних засобів, які будуть використовуватися для перевезення пасажирів, податок на додану вартість, сплачений при їх придбанні, пропонується відносити до складу податкового кредиту.

Законопроектом також передбачається врегулювання питання щодо віднесення ПДВ у разі вивезення експерту товарів за межі митної території України шляхом бартерних, товарообмінних операцій у Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств".

Наступний проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів) доповів один з авторів народний депутат Володимир Стретович. Він аргументував законодавчу ініціативу прагненням забезпечити моральне виховання майбутнього українського етносу та задоволення прагнення багатьох батьків надати своїм дітям не тільки середню чи вищу освіту на рівні державного стандарту, але розвити у них найкращі людські якості.

Законопроектом передбачалося надати право релігійним організаціям, статути яких зареєстровані в установленому законодавством порядку, виступати засновниками вищих, загальних середніх, дошкільних, позашкільних навчальних закладів на рівні з громадянами, підприємствами, установами та іншими організаціями незалежно від форми власності.

Профільний Комітет з питань освіти і науки рекомендував Верховній Раді відхилити законопроект як такий, що не відповідає Конституції України та законам України, що регламентують відносини у сфері освіти.

У ході обговорення народні депутати висловилися як на підтримку законопроекту, так і проти нього. Депутати, як підтримали прийняття такого закону, закликали підтримати ініціативу всіх церков, які хочуть легально мати навчальні заклади.

Промовці, які виступали проти, погоджувалися з рішенням профільного Комітету, що законопроект порушує Конституцію і чинне законодавство у сфері освіти.

Законопроект 239-ма голосами було відхилено.

Далі головуючий повідомив про участь у пленарному засіданні Прем'єр-міністра Віктора Януковича і надав йому слово.

В.Янукович наголосив, що ні у нього особисто, ні в уряду не було ніяких питань до міністрів, які подають у відставку. Питання були поточні. "У нас нормальна була ситуація під час обговорення і прийняття рішень. Тобто ми мали можливість в досить спокійно обстановці висловлювати точки зору при прийнятті тих чи інших рішень і завжди користувалися тільки однією метою як зробити краще для нашої держави і для українського народу" зазначив він.

За словами Прем'єр-міністра, заяви були написані міністрами тільки з політичних підстав.

В.Янукович попросив підтримати уряд у питанні прийняти рішення щодо двох міністрів міністра юстиції Р.Зварича і міністра культури І.Ліхового, а двом іншим міністрам дозволити працювати в уряді далі.

В.Янукович вніс пропозицію про призначення міністром юстиції Олександра Лавриновича і міністром культури Юрія Богуцького.

Верховна Рада звільнила від обов'язків міністра юстиції Романа Зварича і міністра культури і туризму Ігоря Ліхового у зв'язку з поданими заявами про відставку.

На пропозицію О.Мороза народні депутати подякували міністрам, які пішли у відставку, за роботу.

Далі до порядку денного були включені проекти постанов про призначення міністрів юстиції і культури.

За підсумками голосування Верховна Рада призначила міністром культури і туризму Юрія Богуцького і міністром юстиції Олександра Лавриновича.

На цьому ранкове засідання завершилося.

Повернутись до публікацій

Версія для друку