У сесійній залі зареєструвалося 368 народних депутатів. Голова Верховної Ради Володимир Рибак оголосив ранкове засідання відкритим.

Народні депутати виступили з оголошеннями, заявами, пропозиціями і повідомленнями, торкнувшись, зокрема, питань місцевого самоврядування, євроінтеграції, мовної політики, освіти тощо.

В.Рибак звернувся до народних депутатів із пропозицією завершити пленарне засідання о 12 годині у зв‘язку з необхідністю з 13 години організувати роботу у парламентських комітетах над законопроектами, які планується розглянути у сесійній залі у четвер, 5 вересня. Народні депутати 292-ма голосами підтримали цю пропозицію.

Після цього головуючий оголосив до розгляду законопроект про введення мораторію на примусову реалізацію житла. Із доповіддю виступив автор документа, народний депутат Петро Симоненко. Він, зокрема, зазначив, що мораторій пропонується запровадити для забезпечення конституційного права кожного на житло та на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї, а також з огляду на непомірні та незбалансовані з рівнем доходів основної маси населення ціни на енергоносії та тарифи на житлово-комунальні послуги. Під час обговорення наголошувалося також, що мораторій необхідно запровадити й з урахуванням наявності заборгованості по заробітній платі в межах усієї країни. За підсумками голосування законопроект не набрав голосів. 303 народні депутати проголосували за направлення документа на повторне перше читання.

Обговорюючи проект закону про запровадження мораторію на примусову реалізацію майна громадян за борги з житлово-комунальних послуг, учасники засідання зазначали, зокрема, що у документі пропонується запровадити мораторій на примусову реалізацію майна, яке належить на праві приватної власності громадянам України (за виключенням тих боржників, сукупний дохід яких разом із членами їх сімей, що проживають разом із ними, перевищує 100 мінімальних заробітних плат), під час примусового виконання рішень судів щодо стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги. За підсумками голосування документ було відхилено.

Після цього до розгляду було оголошено законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання смертності на дорозі. Доповідаючи з цього питання, автор законопроекту Олег Ляшко, зокрема, наголосив: “Я зареєстрував законопроект, яким пропоную радикальне збільшення відповідальності за керування автомобілем в стані алкогольного сп'яніння. Водія, якого п'яним зловили за кермом, я пропоную позбавляти на все життя водійських прав. Якщо п'яний за кермом водій вчинив ДТП і внаслідок якого є жертви, я пропоную такого водія, а насправді це не водій, а вбивця, на все життя позбавляти прав і мінімум 10 років тюрми”. Водночас, заступник голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Олійник зазначив, що закон зазвичай не передбачає кримінальної відповідальності лише за те, що особа вчинила певні дії у стані алкогольного сп'яніння. За відсутності істотної шкоди від таких дій законом за їх вчинення встановлюється не кримінальна, а адміністративна відповідальність. Після обговорення 278 народних депутатів підтримали рішення направити документ на доопрацювання.

Верховна Рада України розглянула також проекти закону про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України" (щодо запитів народних депутатів України). Автор одного з законопроектів, народний депутат Руслан Кошулинський, під час виступу сказав, що ухвалення документа дасть змогу привести законодавство України у відповідність з рішенням Конституційного Суду та усталеної практики розгляду Верховною Радою питань, пов'язаних з депутатськими запитами. Автор іншого законопроекту з цієї тематики Тетяна Слюз зазначила, зокрема, що у розробленому нею документі пропонуються зміни відносно скорочення термінів розгляду депутатських запитів з 15 календарних до п'яти робочих днів тощо. За підсумками голосування обидва законопроекти не набрали голосів.

Після завершення розгляду цих питань В.Рибак оголосив засідання закритим. Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться у четвер, 5 вересня, о 10 годині ранку.

Повернутись до публікацій

Версія для друку