У ЧЕТВЕР, 3 СЕРПНЯ, О 16-00 ВІДБУЛОСЯ ВЕЧІРНЄ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ.

Голова Верховної Ради України Олександр Мороз, відкривши засідання, оголосив про вихід з фракції БЮТ народних депутатів Олександра Борзих, Михайла Зубця, Володимира Зубика і Володимира Толстенка.

Народні депутати України проголосували за включення до порядку денного проектів закону про внесення змін до статті 17 Закону України "Про Конституційний Суд" (щодо процедури складення присяги суддею Конституційного Суду України) та постанови про внесення змін до Регламенту Верховної Ради і розглянули ці питання.

Із доповіддю щодо проекту закону України про внесення змін до статті 17 Закону України „Про Конституційний Суд" виступив народний депутат, перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя Микола Оніщук. Він, зокрема, зазначив, що цим законом «пропонується викласти частину третю статті 17 у такий спосіб, щоб встановити, що суддя Конституційного Суду складає присягу на засіданні Верховної Ради України, яке проводиться за участю Президента, а  також Прем´єр-міністра України, голови Верховного Суду або осіб, які виконують їх повноваження». Ці зміни, наголосив народний депутат, дозволяють уникнути обмежень, які сьогодні існують в законі і  надають право Верховній Раді привести суддів Конституційного Суду до присяги за умови, що це відбуватиметься за участю Президента, виконуючого обов‘язки Прем´єр-міністра України та голови Верховного Суду України. Часові обмеження для парламенту на приведення до присяги членів Конституційного суду, які становили у чинній редакції закону 30 днів, також скасовуються.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, народний депутат України Євген Кушнарьов у своєму виступі звернув увагу на таке: "Метою прийняття даного законопроекту є зміна процедури складання присяги суддями Конституційного Суду України. Встановлюється така процедура, яка унеможливлює створення штучної ситуації, коли за формальних обставин суді Конституційного суду не могли б бути приведені до присяги, таким чином приступити до виконання цих своїх обов´язків". Він також зазначив, що привідний комітет рекомендує Верховній Раді України ухвалити цей законопроект. Парламентарій 252 голосами "за" прийняли документ в цілому як закон.

Після цього головуючий оголосив до розгляду питання про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо створення коаліції. Доповідаючий, народний депутат України, заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України Василь Кисельов зазначив, що до Регламенту Верховної Ради України пропонується внести такі  зміни: "Статтю 64 доповнити новою частиною такого змісту: Пункт 4. "У разі припинення діяльності коаліції чи укладання нового  тексту коаліційної угоди до призначення Верховною Радою України на відповідні посади і кандидатури, запропоновані цією коаліцією, внесена коаліцією пропозиція стосовно відповідної кандидатури не вважається відкликаною, якщо коаліцією в новому складі не прийнято іншого рішення".

Доповідач сказав, що документом також передбачається, що у разі, якщо депутатська фракція, що не є учасником коаліції, виявила бажання стати її учасником на умовах, відмінних від викладених у коаліційній угоді, за згодою коаліції всі її учасники укладають новий текст коаліційної угоди. Документ також містить положення, що не пізніш, ніж через 4 дні після приєднання депутатської фракції до коаліції, виходу чи включення депутатської фракції з коаліції або укладання коаліції в новому складі нового тексту коаліційної угоди, про це робиться повідомлення головуючим на пленарному засіданні. В той же термін зазначене повідомлення публікується у газеті "Голос України", відповідно, разом з персональним складом депутатської фракції, яка вийшла чи виключена із складу коаліції, або персональним, збільшеним, складом коаліції і новим текстом коаліційної угоди.

Народний депутат повідомив, що третій пункт, статтю 66-ту доповнюється новою частиною такого змісту: "Зміни у складі коаліції, у тому числі в зв´язку з виходом із неї однієї чи декількох депутатських фракцій, якщо при цьому склад коаліції не стає меншим, ніж визначено Конституцією України, не є підставою для припинення діяльності коаліції".

Народні депутати 259 голосами "За" ухвалили зміни до Регламенту Верховної Ради України. Після цього головуючий оголосив перерву до 10 години ранку 4 серпня.

Повернутись до публікацій

Версія для друку