Пленарне засідання 5 вересня 2006 року

У ВІВТОРОК, 5 ВЕРЕСНЯ, ВІДБУЛОСЯ УРОЧИСТЕ ВІДКРИТТЯ ДРУГОЇ СЕСIЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ П'ЯТОГО СКЛИКАННЯ.

У сесійній залі на початок ранкового засідання зареєструвалося 398 народних депутатів.

У церемонії відкриття другої сесії взяли участь Прем'єр-міністр України Віктор Янукович, члени Кабінету Міністрів, а також виконуючий обов'язки Голови Конституційного Суду, виконувач обов'язків Голови Верховного Суду України, виконувач обов'язків Голови Вищого Господарського Суду України, Голова Вищого Адміністративного Суду України, Голова Національного банку України, Уповноважений Верховної Ради з прав людини, Голова Центральної виборчої комісії, Генеральний прокурор України, Голова Фонду державного майна України, Голова Антимонопольного комітету України, Голова Державного комітету з питань телебачення і радіомовлення. Присутні були представники дипломатичного корпусу, громадськості, засобів масової інформації.

Голова Верховної Ради України Олександр Мороз відповідно до статті 83 Конституції України оголосив другу сесію Верховної Ради України п'ятого скликання відкритою.

У виконанні хору прозвучав Гімн України.

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам'ять першого заступника міністра внутрішніх справ Олександра Бондаренка, який пішов з життя.

Із вступним словом виступив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз. У своєму виступі він окреслив особливості другої сесії парламенту п'ятого скликання. Вони викликані тим, що законодавчий орган держави розпочинає працювати у новій системі владних відносин, а саме у парламентсько-президентській формі правління.

Олександр Мороз наголосив на тому, що це нова форма, щодо застосування якої немає досвіду, як не має і традицій. Протягом сесії парламент повинен закласти основи взаємодії між гілками влади, в середині них, взаємодії між центральними органами і структурами влади на місцях. Одночасно він орієнтуватиме свою роботу на задоволення потреби суспільства у прозорості дії влади, в залученні громадян як джерела влади до вироблення демократичних правил поведінки, котрі мають ставати обов'язковими для інститутів влади, різноманітних сфер і ланок суспільства кожного громадянина.

Голова Верховної Ради України також наголосив на тому, що в цьому напрямку має зробити Верховна Рада. Першим має стати налагодження системи взаємодії між урядом і парламентом. За словами доповідача, в минуле відходить практика взаємин поміж ними як між опонентами.

Олександр Мороз наголосив на забезпеченні системності у плануванні і здійсненні законопроектних робіт.

Окремо Голова Верховної Ради України зупинився на якості законодавчої роботи. За його словами, "спільною для всіх є вимога якісної і попередньої проробки проектів спільно з ланками виконавчої влади та тими, хто новим законом буде користуватися найбільше".

Олександр Мороз акцентував увагу на посиленні контрольної функції парламенту, зазначивши, що в цьому напрямку слід використовувати парламентські слухання, які, здебільшого треба організовувати в комітетах (часом на виїзних засіданнях).

Серед особливостей другої сесії доповідач виокремив її важливість увагою до бюджету. За його словами, "треба повністю забезпечити передбачену Регламентом процедуру, в тому числі і постатейне голосування. Одночасно треба приступити до поступового припинення поганої традиції коригування Законом про бюджет податкового та соціального законодавства".

Голова Верховної Ради у своєму виступі наголосив на потребі всім представника влади спільно подбати про забезпечення довіри до правоохоронної і, зокрема, судової системи. "Поворот до права, законності, прозорості в діях правоохоронних інституцій треба демонструвати постійно. Тільки це формуватиме довіру до людей", - наголосив доповідач.

Олександр Мороз, також зазначив, що "обов'язком парламенту є продовження і розвиток політичної реформи, зокрема стосовно місця і ролі органів місцевого самоврядування". За словами доповідача, "парламент орієнтується на уважне ставлення до всіх законодавчих ініціатив, що стосуються вдосконалення системи влади і державного управління. Однак треба врахувати, - введення змін вимагає відповідної до їх суті витрати часу".

Голова Верховної Ради, завершуючи виступ, зазначив, що ситуація в Україні не проста. Вона вимагає постійної уваги з боку влади, в тому числі парламенту.

Олександр Мороз висловив переконання у тому, що злагодженість у діях влади, відкритість політики, відвертість в оцінках стану справ допомагатимуть ефективніше працювати над поліпшенням життя людей, над формуванням у них довіри до влади та держави і у впевненості у завтрашньому дні.

На відкритті другої сесії виступив Прем'єр-міністр України Віктор Янукович. Він окреслив основні завдання діяльності очолюваного ним уряду після переходу до парламентсько-президентської форми правління в державі.

В.Янукович зупинився на здійсненні ключових реформ, зокрема, пенсійної, реформ в освіті, охороні здоров'я. За словами Прем'єр-міністра, суть цих реформ полягатиме в тому, що в центрі опіки держави стане людина, а не система.

Серед першочергових реформ, які належать до пріоритетних завдань уряду, також реформа місцевого самоврядування, житлово-комунального господарства. Окремої уваги потребує проблема розвитку інфраструктури. На думку глави уряду, скоординована законодавча діяльність усіх гілок влади забезпечить швидке здійснення цих реформ, допоможе подолати кризові явища в усіх важливих сферах життя України і виведе нашу державу на рейки прискореного соціально-економічного розвитку. Адже в усіх гілок влади в нашій державі одна мета підвищення рівня добробуту людей, покращання життя кожного громадянина.

Прем'єр-міністр доповів народним депутатам про підготовлену Кабінетом Міністрів і його готовність внести на розгляд парламенту Програму діяльності Уряду та проект Стратегії економічного і соціального розвитку України на 2007-2011-ті роки. За його словами, проект стратегії Уряду передбачає на першому етапі - в 2006-2008-х роках виведення економіки України на стійкі темпи економічного зростання; на другому в період 2009-2011-х років будуть створені мови для переходу до етапу індустріальної економіки загального добробуту. Проект включає в себе визначення нагальних проблем, які потребують вирішення саме в 2007 році основних цілей, які слід досягти протягом наступних 12 місяців, та перелік основних пріоритетів і завдань, що дадуть змогу досягти вказаних цілей.

В.Янукович також окреслив дії уряду щодо вступу України до СОТ, європейської інтеграції, досягнення економічної стабільності, енергетичної безпеки країни тощо.

Прем'єр-міністр закликав Верховну Раду, Президента, всі провідні політичні сили підтримати програму дій Кабінету Міністрів.

Голова Верховної Ради Олександр Мороз поінформував народних депутатів про розглянуте напередодні на Погоджувальній раді питання про внесення змін до календарного плану засідань Верховної Ради. За словами головуючого, такі зміни необхідно внести, виходячи з об'єктивних підстав, необхідності підготовки остаточного плану законодавчих робіт на нинішню сесію, розгляду інших питань, що пов'язані з плануванням законодавчої роботи на менший період і з підготовки перспективного планування.

Проектом Постанови запропоновано: тиждень з 4 по 8 вересня використати на роботу у комітетах і фракціях, працюючи над планом законодавчих робіт і підготовкою відповідних законопроектів, а у тиждень з 11 по 15 вересня провести пленарні засідання.

Верховна Рада ухвалила Постанову про внесення змін до календарного плану проведення другої сесії 300-ми голосами.

На цьому ранкове засідання завершилося.

Наступне пленарне засідання другої сесії Верховної Ради відбудеться у вівторок, 12 вересня.

Повернутись до публікацій

Версія для друку