У ПОНЕДІЛОК, 31 ЛИПНЯ, ВІДБУЛОСЯ ВЕЧІРНЄ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ.

Народні депутати відразу приступили до розгляду питань порядку денного. Зокрема, вони розглянули проект закону про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання тероризму.

Законопроект представила заступник міністра юстиції Інна Ємельянова. Вона зазначила, що Конвенція досить молода. Вона датована лише минулим роком. Не багато країн ще її ратифікували, Україна буде другою країною, яка її ратифікує. Але питання, які вирішує ця Конвенція, надзвичайно важливі. Документ передбачає удосконалення міжнародної процедури боротьби з таким негативним явищем як тероризм, удосконалення процедури розслідування цих категорій злочинів, процедури видачі правопорушників, процедури міжнародного співробітництва в частині розслідування цієї категорії справ.

Разом з тим проектом закону зроблено кілька застережень. Вони, в першу чергу, стосуються відповідності Конституції щодо невидачі іншим країнам власних громадян і щодо зобов'язання кожної країни здійснювати переслідування громадян тієї країни, які підозрюються у вчиненні злочину, пов'язаного з терористичною діяльністю.

Ратифікувавши Конвенцію, Україна зобов'язується у разі одержання запиту від будь якої країни (ст.19 Конвенції), з якою в України немає договору про співробітництво у кримінальних справах, дану Конвенцію вважати тим міжнародно-правовим актом, який дає підстави Україні прийняти рішення щодо видачі іноземного громадянина, або щодо видачі громадянина, який не має будь-якого громадянства, який знаходиться на території України, по відношенню до якого здійснюється кримінальне переслідування у вчиненні терористичної діяльності на території іншої держави.

До Конвенції Україна також зробила застереження (ст.22): якщо будь-яка з країн передасть певну інформацію, яка пов'язана з терористичною діяльністю певних фізичних чи юридичних осіб, то Україна має право не дати згоду на передачу такої інформації. Конвенція дозволяє робити подібні застереження.

Співдоповідав від профільного Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією голова комітету Микола Джига.

Вні доповів рішення Комітету одразу по двох питаннях: по проекту закону про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання тероризму і по проекту закону про внесення змін до статті 258 Кримінального кодексу України.

Він зазначив, що є всі необхідні підстави для прийняття рішення стосовно приєднання до підписаної Україною 16 травня минулого року Конвенції Ради Європи про запобігання тероризму.

Однак, на його думку, "обидва законопроекти для розгляду готувалися поспіхом відповідними працівниками, які не в повній мірі володіють предметом обговорення".

Тому профільний Комітет, розглянувши законопроекти, прийняв рішення повернути їх суб'єкту законодавчої ініціативи для доопрацювання.

Рішення профільного Комітету здивувало народних депутатів, які взяли участь в їх обговоренні. Загалом вони підтримали ратифікацію Конвенції, тобто не погодились з рішенням Комітету. Щодо другого проекту у народних депутатів було багато запитань, оскільки прийняття законопроекту, на їхню думку, не є безспірним.

Основним аргументом на користь прийняття двох взаємопов'язаних законодавчих актів у депутатів було передбачити всі можливості не тільки для запобігання випадкам тероризму з боку власних громадян, але з боку громадян інших держав на території України.

Інші промовці - представники фракцій Партії регіонів, СПУ та КПУ виступили проти прийняття цих документів. Вони аргументували свою позицію тим, що, прийнявши відповідні зміни до законодавства, які встановлюють відповідальність об'єднань, тобто юридичних осіб в тому числі об'єднань громадян, як то політичні партії чи громадські організації, законодавець може дати певним політичним силам чи певним політикам право визначити, що будь-який виступ тієї чи іншої політичної сили, тої чи іншої громадської організації буде вважатися підбурюванням, що буде мати за собою серйозні наслідки, в тому числі, кримінальну відповідальність.

Опоненти пропонували прйиняти компромісне рішення ратифікувати Конвенцію і відправити законопроект на доопрацювання.

Після закінчення обговорення обидва законопроекти були поставлені на голосування. Верховна Рада ратифікувала Конвенції Ради Європи про запобігання тероризму 293-ма голосами та прийняла у першому читанні із застереженням проект закону про внесення змін до статті 258 Кримінального кодексу України. Застереження стосується того, що ратифікована Конвенція набере чинності з моменту набуття чинності Закону про внесення змін до Кримінального кодексу.

Наприкінці засідання до порядку денного було включено і розглянуто проект Постанови про персональний склад Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування звинувачень у підкупі народних депутатів. На пропозицію народного депутата М.Рудьковського зі складу комісії було виключено кандидатуру народного депутата Олександра Ляшка з пропозицією до фракції БЮТ включити іншу кандидатуру до складу комісії з огляду на те, що народний депутат зробив заяви стосовно підкупу окремих народних депутатів Верховної Ради, а значить, як член комісії, буде впливати на її рішення.

На цьому вечірнє засідання завершилося.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться у віторок, 1 серпня.

Повернутись до публікацій

Версія для друку