У СЕРЕДУ, 2 СЕРПНЯ, ВІДБУЛОСЯ СПЕЦІАЛЬНЕ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ.

Голова Верховної Ради України Олександр Мороз відкрив засідання і поінформував народних депутатів про консультації у Секретаріаті Президента України за участю Голови Верховної Ради України, його першого заступника і керівників депутатських фракцій щодо можливості розпуску парламенту.

О.Мороз повідомив, що Президент України, відкриваючи зустріч, зазначив, що ініційований ним загальнонаціональний "круглий стіл", результатом якого мало стати підписання консолідуючого документу Універсалу національної єдності - не досяг своєї мети.

Президент також наголосив, що 25 липня закінчився 60-денний термін після початку роботи нової Верховної Ради, відведений для формування нового уряду і тому Президент має право розпустити парламент.

О.Мороз зазначив, що Верховна Рада не буде оспорювати це право Президента.

О.Мороз детально розповів депутатам про суть переговорів, зазначивши, що "розмова була відвертою".

За його словами, Президент України наполягав визначитися щодо ключових питань: мови, федералізму, внутрішнього і зовнішнього курсу України тощо.

За словами О.Мороза, учора ввечері Президентові здалося, що порозуміння досягнуто. Але сьогодні вранці він побачив, що на підписання Універсалу не вдасться вийти.

О.Мороз нагадав, що створена 7 липня Коаліція офіційно оголосила кандидатуру Віктора Януковича на посаду прем'єр-міністра.

О.Мороз нагадав, що сьогодні о 24-ій годині спливає термін, коли Президент України має подати кандидатуру на посаду прем'єр-міністра.

О.Мороз поінформував про те, які думки висловили під час зустрічі керівники депутатських фракцій.

Голова Верховної Ради також зазначив, що Верховна Рада працює. "Говорити про парламентську кризу як про нездатність виконувати свої функції не доводиться", - наголосив О.Мороз.

О.Мороз також поінформував про свою позицію. На його думку, дострокові парламентські вибори суттєво не змінять ситуацію. Він закінчив свій виступ на зустрічі тим, що "кращого складу парламенту, ніж сьогодні є, сформувати не вдасться. Тому вибір і за Президентом, і за парламентом".

Далі О.Мороз зазначив, що мова йде про те, що сьогодні ввечері Президент України звернеться до українського народу. Якого змісту буде це звернення Президент України ще не знає. Він скористається розмовою, яка відбулася, і озброїла його додатковими аргументами.

О.Мороз наголосив: в залежності від того, що скаже Президент, адекватними будуть дії парламенту. Вн звернувся до депутатів не закривати засідання до телезвернення Президента України, а після того продовжити засідання.

З приводу ситуації, що склалася, висловилися представники депутатських фракцій. Народні депутати з Коаліції депутатських фракцій вважають, що на цей час у Президента України немає жодних правових підстав для розпуску парламенту.

У виступах наголошувалося на тому, що під час проведення консультацій відбувався тиск на представників Коаліції, яких примушували стати на позицію одніє політичної сили "Нашої України".

Такий шлях, наголошували промовці, приведе у глухий кут. Вони закликали Президента не робити такий небезпечний крок, залишитися у конституційному колі, закликали до відповідальності за долю України.

Представник фракції "Наша Україна" Р.Зварич у свому виступі зауважив, що Конституція дає право Президенту достроково припинити повноваження парламенту.

Керівник фракції КПУ П.Симоненко запропонував Верховній Раді самостійно затвердити кандидатуру лідера Партії регіонів Віктора Януковича на посаду прем'єр-міністра і сформувати Кабінет Міністрів.

Представник фракції Партії регіонів Євген Кушнарьов закликав Президента України не розпускати парламент. "Ми закликаємо Президента не робити такого небезпечного кроку і залишитися в правовому полі підписати подану кандидатуру на посаду прем'єр-міністра, стабілізувати ситуацію і почати співпрацю з антикризовою коаліцією, - наголосив він.

Є.Кушнарьов також застеріг Президента України щодо відповідальності, яка може настати внаслідок прийняття рішення про розпуск Верховної Ради.

Підбиваючи підсумки, О.Мороз зазначив, що у нього склалося переконання, що Президент України щиро переживає за долю України.

Народні депутати проголосували за перерву у засіданні і вирішили працювати до оголошення головуючим часу скликання засідання.

Після цього у засіданні була оголошена перерва.

Після її закінчення о 23.50 перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк оголосив засідання закритим.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради України відбудеться у четвер, 3 серпня.

Повернутись до публікацій

Версія для друку