У П'ЯТНИЦЮ, 28 ЛИПНЯ, ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ПРОДОВЖИЛА РОБОТУ У ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ.

Голова Верховної Ради України Олександр Мороз на початку засідання оголосив депутатські запити.

Після цього для включення до порядку денного і розгляду було внесено проект Постанови про порядок роботи Верховної Ради України п'ятого скликання у серпні 2006 року.

О.Мороз поінформував про зміст проекту. Він зазначив, що у зв'язку з необхідністю невідкладного розгляду Верховною Радою України питань щодо формування нового складу уряду пропонується продовжити першу сесію парламенту на період до сформування нового складу Кабінету Міністрів, встановивши завершення роботи цієї сесії у день початку роботи новосформованого уряду. При цьому порядок денний пленарних засідань впродовж чергового дня визначатиметься протягом зазначеного періоду на вечірньому пленарному засіданні, що передує відповідному черговому пленарному засіданню.

Верховна Рада прийняла Постанову 303-ма голосами.

Далі народні депутати розглядали питання ратифікації. Проектом закону про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між Урядом України та Урядом Республіки Корея про реалізацію проекту створення телемедичної мережі м.Києва, який представила Голова Комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтеєва, пропонувалося забезпечити виконання необхідних процедур для вступу в силу Угоди, яка надає можливість чотирьом київським медичним закладам отримати безкоштовно і безповоротно грантову допомогу на загальну суму 1 млн. дол. США.

Передбачається, що обладнання, матеріали, які будуть постачатися Урядом Республіки Корея в рамках проекту, будуть звільнені від усіх податків, у тому числі від мита та інших зобов'язань.

Реалізація проекту передбачає створення у м. Києві спеціалізованої високотехнологічної мережі для оперативного обміну аудіо-, відеоінформації, рентгенограм, електрокардіограм, ендоскопічних, томографічних та інших інструментальних і лабораторних досліджень про стан хворого пацієнта між фахівцями медичних закладів в режимі реального часу.

Ці нововведення, зазначила доповідачка, дозволять покращити діагностику і лікування громадян України в складних випадках захворювань.

Угода (у формі обміну нотами) між Урядом України та Урядом Республіки Корея про реалізацію проекту створення телемедичної мережі м.Києва була підтримана депутатами і ратифікована 303-ма голосами.

Наступним розглядався проект закону про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу".

Народні депутати заслухали міністра палива та енергетики Івана Плачкова та інформацію щодо стану виконання прийнятого 23 червня 2006 року Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу".

Уряд і Міністерство палива та енергетики звернулися з проханням до Верховної Ради продовжити до 31 грудня 2006 року терміну дії закону, і таким чином надати енергетичній галузі можливість завершити передбачену цим законом процедуру погашення заборгованості підприємств паливно-енергетичного комплексу.

Розглядаючи це питання, члени профільного Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, повідомив Голова Комітету Микола Мартиненко, переконалися, що урядом проведена значна робота, створені відповідні структури, покликані організаційно забезпечувати проведення взаємних розрахунків між підприємствами паливно-енергетичного комплексу відповідно до закону.

Всі члени Комітету одностайно підтримали пропозицію Уряду. Депутати побачили бажання Уряду розв'язати гостру проблему і, скориставшись набутим досвідом, максимально ефективно завершити існуючі напрацювання. Зокрема, включаючи списання заборгованості вугільних підприємств на суму 1,5 мільярди гривень.

М.Мартиненко висловив переконання, що немає сенсу створювати небезпеку, щоб підприємства паливно-енергетичного комплексу не змогли встигнути належним чином оформити документи та надати їх міжвідомчій комісії для затвердження. Профільний Комітет вважає за доцільне продовжити термін дії закону.

Народні депутати, які взяли участь в обговоренні, висловились за прийняття цього закону, таким чином, підтримавши процес фінансового оздоровлення енергетичної галузі.

Після закінчення обговорення закон про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" було поставлено на голосування. Спочатку він був прийнятий за основу, а потім в цілому.

Проект закону про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (щодо виплати пенсій громадянам України, які перебувають за кордоном) доповіла його автор народний депутат Оксана Білозір. Вона зазначила, що внесений нею законопроект - це відповідь на численні звернення українських трудових мігрантів, які знаходяться за кордоном. Необхідність у його розробці, за її словами, виникла з огляду на несправедливість, яка коїться по відношенню до громадян похилого віку, які в силу різних обставин знаходяться за кордоном.

Доповідачка детально зупинилася на змінах, які вона запропонувала прийняти до чинного закону. Прийняття закону, на її думку, усуне несправедливість по відношенню до багатьох громадян.

О.Білозір звернулася до колег прийняти закон.

Профільний Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, рішення якого доповів Голова Комітету Петро Цибенко, погодився з автором законопроекту у тому, що проблема існує.

Члени Комітету висловили зауваження до законопроекту, але жодне з них, наголосив П.Цибенко, не є таким, яке не можна було б виправити в процесі підготовки до другого читання.

Народні депутати в основному підтримали прийняття законопроекту. Підтримав і представник уряду, який висловив свої зауваження, зазначивши, що вони можуть бути доопрацьовані до другого читання.

Закон про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (щодо виплати пенсій громадянам України, які перебувають за кордоном) було прийнято у першому читанні 303-ма голосами.

Далі народні депутати розглянули і прийняли Постанову про відзначення 120-річчя з дня народження видатного українського театрального діяча Леся Курбаса.

Наприкінці пленарного засідання народні депутати виступили із заявами, повідомленнями.

На цьому пленарне засідання завершилося.

Верховна Рада України продовжить роботу у пленарному режимі у понеділок, 31 липня.

Повернутись до публікацій

Версія для друку