У П'ЯТНИЦЮ, 17 ЖОВТНЯ, ЗАВЕРШИВСЯ ЧЕРГОВИЙ ПЛЕНАРНИЙ ТИЖДЕНЬ ЧЕТВЕРТОЇ СЕСIЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ЧЕТВЕРТОГО СКЛИКАННЯ.

Ранком, вiдкривши засiдання, Голова Верховної Ради Володимир ЛИТВИН поiнформував народних депутатiв про змiни в персональному складi парламентських фракцiй i груп.

Вiдбулось оприлюднення депутатських запитiв, голосування щодо їх направлення. Далi сесiя розглядала законопроекти на предмет можливостi взяти їх за основу для подальшої пiдготовки.

По доповiдi першого заступника мiнiстра економiки та з питань європейської iнтеграцiї Володимира ПЕРШИНА i спiвдоповiдi голови пiдкомiтету парламентського Комiтету з питань екологiчної полiтики, природокористування та лiквiдацiї наслiдкiв Чорнобильської катастрофи Юрiя ШИРКА аналiзувався проект Кодексу України про вiдходи. Ним визначаються засади державної полiтики у цiй галузi, механiзм утилiзацiї вiдходiв та пiдтримки довкiлля в належному станi, послiдовного його оздоровлення.

В перебiгу вiдповiдей на запитання, а далi - й обговорення загострювалась увага на чiткiшому визначеннi правових норм з метою посилення їх дiєвостi.

Висловлювались грунтовнi зауваження щодо недостатньої узгодженостi окремих положень з вимогами європейського законодавства. Бракує такої вiдповiдностi й стосовно багатьох чинних вiтчизняних нормативно-правових актiв. Переважна бiльшiсть учасникiв дискусiї не подiляли думку комiтетських фахiвцiв щодо немовби передчасностi такого зводу.

Стверджувалось: кодекс вкрай потрiбен, як потрiбнi виконавчi органи влади, що вiдповiдали б за проблему та механiзм фiнансування заходiв, якi здiйснюються й здiйснюватимуться в цiй сферi. Рекомендувалось доопрацювати проект, насамперед повнiше поєднавши його з системою природоохоронного законодавства в цiлому.

Розмову на тему посилення законодавчої системностi в галузi утилiзацiї вiдходiв було продовжено пiд час розгляду за скороченою процедурою двох проектiв Закону про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України у сферi поводження з вiдходами та двох проектiв Закону про упаковку та вiдходи упаковки. Дискусiя проходила по доповiдях мiнiстра охорони навколишнього середовища України Сергiй ПОЛЯКОВА, народних депутатiв України Василя БАРТКIВА, Євгена ЧЕРВОНЕНКА (вiд авторських груп проектiв). Спiвдоповiдали з цих питань голова пiдкомiтету парламентського Комiтету з питань екологiчної полiтики, природокористування та лiквiдацiї наслiдкiв Чорнобильської катастрофи Юрiй ШИРКО та голова пiдкомiтету парламентського Комiтету з питань промислової полiтики i пiдприємництва Вiталiй МАЙКО.

В цiлому пiдтримуючи законопроекти, учасники обговорення знову пiдкреслювали важливiсть системного пiдходу до проблеми, про яку йдеться. А вiн полягає в тому, щоб створити правову базу, а на її основi - й виконавчi механiзми, дiяльнiсть яких за своєю ефективнiстю вiдповiдала б досвiдовi i стандартам Європи та свiту у цiй галузi. З метою удосконалення проектiв висловлювалося чимало доцiльних пропозицiй, критичних зауважень до документiв.

За скороченою процедурою сесiя розглянула й рекомендувала внести на голосування щодо подальшої роботи над ними такi законопроекти:

· стосовно внесення змiн до деяких законодавчих актiв України - щодо запобiгання пропагандi терористичних актiв. Доповiдав мiнiстр юстицiї України Олександр ЛАВРИНОВИЧ, спiвдоповiдали голова пiдкомiтету парламентського Комiтету з питань нацiональної безпеки i оборони Валентин ЗУБОВ та голова парламентського Комiтету з питань свободи слова та iнформацiї Микола ТОМЕНКО;

· стосовно внесення змiн до Закону України "Про вибори депутатiв мiсцевих рад та сiльських, селищних, мiських голiв - щодо порядку заповнення виборчого бюлетеня. Доповiдали (вiд авторських груп) народнi депутати України Володимир ЛЕЩЕНКО та Юрiй КЛЮЧКОВСЬКИЙ, спiвдоповiдав голова пiдкомiтету парламентського Комiтету з питань державного будiвництва та мiсцевого самоврядування Володимир БОНДАРЕНКО;

· стосовно внесення змiн до Кодексу України про адмiнiстративнi правопорушення - щодо вiдповiдальностi за порушення строкiв розгляду депутатських звернень. Доповiдала народний депутат України Марiя МАРКУШ (вiд авторської групи), спiвдоповiдав заступник голови парламентського Комiтету з питань забезпечення правоохоронної дiяльностi Сергiй СIНЧЕНКО.

Наприкiнцi ранкового засiдання вiдбулася традицiйна по п'ятницях дискусiя за роздiлом порядку денного - "Рiзне".
На цьому пленарне засiдання завершилось.

20-24 жовтня народнi депутати працюють у комiтетах, фракцiях i групах.
У середу, 22 жовтня, в сесiйнiй залi проходитимуть парламентськi слухання на тему: "Українсько-росiйськi вiдносини: стан та перспективи".

Вiдповiдно до ухваленої на початку тижня постанови "Про внесення змiн до календарного плану проведення четвертої сесiї Верховної Ради України четвертого скликання" стосовно роботи парламенту в жовтнi 2003 року ПЕРЕДБАЧЕНО ПРОВЕДЕННЯ 23 ЖОВТНЯ ПЛЕНАРНИХ ЗАСIДАНЬ.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку