У П'ЯТНИЦЮ, 13 СІЧНЯ, ЗАВЕРШИВСЯ ЧЕРГОВИЙ ПЛЕНАРНИЙ ТИЖДЕНЬ ВОСЬМОЇ СЕСIЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ЧЕТВЕРТОГО СКЛИКАННЯ.

На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради України Володимир Литвин поінформував про результати роботи Верховної Ради на пленарному засіданні 12 січня. Розглянуто 24 питання порядку денного. За результатами розгляду: прийнято 10 законів та 11 постанов, один законопроект прийнято за основу, один законопроект направлено на доопрацювання, два законопроекти та один проект постанови відхилено.

За результатами розгляду пропозицій Президента України: два закони прийнято у новій редакції.

Голова Верховної Ради виголосив депутатські запити.

Із заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили представники депутатських фракцій.

Після цього для включення до порядку денного було оголошено проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про календарний план проведення восьмої сесії Верховної Ради України четвертого скликання". Проект Постанови було включено до порядку денного, а саму Постанову прийнято 241-м голосом.

Постановою передбачено завершити роботу восьмої сесії парламенту 20 січня 2006 року. 16 січня передбачено провести засідання Погоджувальної ради, 17-19 січня провести пленарні засідання, 20 січня – ранкове пленарне засідання і закрити сесію.

За словами головуючого, зміни до календарного плану проведення восьмої сесії були внесені на звернення Президента України, який запропонував Верховній Раді розглянути 30 невідкладних законів.

На вимогу двох фракцій у засіданні було оголошено перерву. Після її закінчення народний депутат Микола Катеринчук звернув увагу на те, що вже третій день в країні не припиняються дискусії щодо політики парламенту та відставки уряду.

За його словами, "спроба поза процедурою відправити Уряд у відставку чітко показала народу України, хто є хто, показала хто за що бореться і які інтереси". Фракції вимагали "поставити крапку в минулому енергетичних відносин Росії і України, вони повинні бути переглянуті і приведені до цивілізованої ринкової форми. Вони повинні бути деполітизовані, відкриті і взаємовигідні обом країнам. Щоб у майбутньому не було б ніяких умов до економічного і політичного контролю".

Після цього народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного. Проект закону про Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ доповів виконуючий обов'язки міністра внутрішніх справ Юрій Луценко. Законопроект визначає сутність службової дисципліни, обов'язки осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ України, види заохочень та дисциплінарних стягнень, порядок і права начальників щодо їх застосування, а також порядок оскарження дисциплінарних стягнень.

Метою розроблення законопроекту є приведення законодавства у відповідність до Конституції України, а також вдосконалення системи заохочень, що застосовуються до осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ України, формування єдиного підходу до порядку і прав начальників стосовно застосування заохочень і накладенні дисциплінарних стягнень.

Проектом передбачається збільшити кількість видів заохочень, зокрема занесення на Дошку пошани та нагородження іменною зброєю. Удосконалено порядок оскарження дисциплінарних стягнень, чітко визначено порядок накладення дисциплінарних стягнень в особливих випадках, під час перебування у відрядженні, відпустці або в період непрацездатності.

За словами в. о. міністра, прийняття Закону України "Про Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ України" сприятиме неухильному дотриманню особами рядового та начальницького складу органів внутрішніх справ України норм і вимог Конституції, законів, інших нормативно-правових актів, присягу працівника органів внутрішніх справ України, цим та іншими статутами, нормативно-правовими актами Міністерства внутрішніх справ України.

Прийняття закону необхідне для удосконалення Дисциплінарного статуту органів внутрішніх справ України з врахуванням чинних вимог на сьогоднішній день Конституції України, Законів України та інших нормативно-правових актів.

Заступник Голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Сергій Сінченко доповів рішення профільного комітету, який підтримав прийняття законопроекту за основу.

Законопроект було прийнято за основу 230-ма голосами.

За основу було прийнято проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо аліментів). Законопроектом пропонується врегулювати судовий порядок стягнення аліментів із зобов'язаних їх сплачувати осіб, які виїжджають за кордон для постійного проживання у державу, з якою Україна не має договору про надання правової допомоги, у тому числі встановлення процесуального порядку стягнення аліментів за весь період до досягнення дитиною повноліття, а також встановлення процесуального порядку стягнення аліментів у випадку невиїзду особи за кордон або повернення особи в Україну для постійного проживання.

Наприкінці засідання народні депутати виступили з повідомленнями, заявами, пропозиціями у розділі "Різне".

На цьому пленарне засідання завершилося.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться 17 січня, у вівторок.

Повернутись до публікацій

Версія для друку