У ЧЕТВЕР, 12 СІЧНЯ, ВІДБУЛИСЯ ЧЕРГОВІ ПЛЕНАРНІ ЗАСІДАННЯ ВОСЬМОЇ СЕСIЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ЧЕТВЕРТОГО СКЛИКАННЯ.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин на початку засідання поінформував про результати роботи Верховної Ради на засіданні 11 січня. Розглянуто 21 питання порядку денного. За результатами розгляду: прийнято п'ять законів, один законопроект прийнято за основу, два законопроекти направлено на доопрацювання, чотири законопроекти та один проект постанови відхилено.

За результатами розгляду пропозицій Президента України: сім законів прийнято в новій редакції, подолано вето Президента на два закони.

Після цього народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного. Спочатку вони розглянули питання про дострокове припинення повноважень окремих народних депутатів України. Достроково було припинено повноваження народного депутата Василя Гладкіх у зв'язку з його призначенням на посаду генерального директора Державної адміністрації залізничного транспорту України.

Наступне питання про обрання суддів Конституційного Суду України доповів Голова Комітету з питань правової політики Василь Онопенко. Він нагадав, що відповідно до вимог Закону "Про Конституційний Суд", Конституції України, Верховна Рада має також право формувати склад Конституційного Суду, який складається з 18 чоловік, але відповідна квота від Верховної Ради не заповнена.

Комітет з питань правової політики розглянув кандидатури Борденюка Василя Івановича, Вороб'я Петра Адамовича, Голосніченка Івана Пантелеймоновича, Вернидубова Івана Васильовича, Стецюка Петра Богдановича, Литвака Олега Михайловича і Маркуш Марії Андріївни і вніс їх для голосування.

В.Онопенко також доповів народним депутатам, що Комітетом з питань правової політики пропонуються кандидатури народних депутатів Леоніда Черновецького та Валерія Євдокимова для призначення членами Вищої ради юстиції.

Голова Верховної Ради України звернувся до народних депутатів з проханням, щоб фракції і народні депутати взяли участь у голосуванні.

Ряд фракцій звернулися до головуючого з вимогою надати 30 хвилин для проведення консультацій. Це фракції: Народного Руху України, Партії промисловців і підприємців, СДПУ(о), "Регіонів України", "Єдина Україна" і БЮТ.

Від фракцій БЮТ і "Єдина Україна" виступив народний депутат Григорій Омельченко. Він привернув увагу до подій, які відбуваються навколо підписаного контракту щодо продажу російського газу в Україну і того, що торкається швейцарської компанії "РосУкрЕнерго".

Г.Омельченко назвав осіб, які стоять за компанією "РосУкрЕнерго", яка буде єдиним посередником по експорту газу в Україну як російського, так і туркменського. За словами депутата, діяльність швейцарської компанії "РосУкрЕнерго" контролює Семен Могилевич, який за повідомленням засобів масової інформації перебуває у міжнародному розшуку.

Г.Омельченко запитав: чи відомо Президенту України, хто безпосередньо брав участь у переговорах щодо підписання контракту, хто дійсно контролює посередницьку структуру – "РосУкрЕнерго"? І яка доля кримінальних справ, які були порушені?

Народний депутат попросив його виступ вважати депутатським запитом до Президента України, Голови Служби безпеки, Генерального прокурора про перевірку інформації, яка опублікована в пресі, і дати народним депутатам вичерпну відповідь з усіх цих питань.

Народний депутат Ярослав Кендзьор, виступаючи від фракцій НРУ і ПППУ, повідомив, що ним і народним депутатом Ю.Оробцем підготовлений і зареєстрований у Верховній Раді проект Постанови про відсторонення Голови Верховної Ради України Литвина В.М. від ведення пленарних засідань у зв'язку "із грубим порушенням статті 87-ї і 115-ї Конституції та статей 5.3.1 та 3.8.7 Регламенту Верховної Ради України під час пленарного засідання 10 січня 2006 року.

Народний депутат Нестор Шуфрич, виступаючи від фракцій СДПУ(о) і "Регіони України", вніс пропозицію Верховній Раді прийняти постанову про звільнення з займаної посади міністра юстиції Сергія Головатого "за дискредитацію України".

По закінченні виступів від фракцій Голова Верховної Ради України поставив на голосування проект Постанови про відсторонення Голови Верховної Ради України Литвина В.М. від ведення пленарних засідань. Проект набрав 67 голосів "за" і був відхилений.

Дві фракції – партії "Реформи і порядок" і "Наша Україна" вимагали перерву або заяву. На їхню вимогу у засіданні було оголошено півгодинну перерву. Після її закінчення народний депутат Сергій Жижко, виступаючи від фракцій, повідомив, що на засіданні Погоджувальної ради депутатських груп та фракцій, яке відбулося у вівторок 10 січня, депутатська фракція політичної партії "Народний Союз Наша Україна" внесла пропозицію терміново розглянути законопроекти: про внесення змін до Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" (щодо особливостей порушення кримінальної справи) (ініціатор внесення - Президент України); про внесення змін до деяких законів України з питань пенсійного забезпечення (ініціатор внесення - Кабінет Міністрів України). Мова йде про обмеження максимального розміру пенсій для чиновників та зняття депутатської недоторканості депутатів місцевих рад.

С.Жижко зазначив, що Президент України визначив ці законопроекти як невідкладні для розгляду. Заперечення проти включення цих законопроектів до порядку денного з боку присутніх на Погоджувальній раді не було. Однак, у розклад засідань Верховної Ради на цей тиждень ці питання не включені.

Фракції наполягли на необхідності термінового розгляду зазначених законопроектів, викликаної тим, що за час з дня відновлення депутатської недоторканості депутатів місцевих рад прокурорами всіх рівнів направлено до сільських, селищних, міських, районних та обласних рад 514 подань на притягнення депутатів до кримінальної відповідальності. Однак, лише 73 з цих подань було задоволено, а 326 відхилено. Недоторканість депутатів місцевих рад сприяє тому, що уникають кримінальної відповідальності особи, причетні до вчинення тяжких злочинів. "Безкарність зазначених осіб викликає глибоке обурення в суспільстві, призводить до стрімкого падіння авторитету державної влади в цілому", - зазначив депутат.

Фракції також вимагали надати можливість суддям Конституційного Суду України, обраних на з'їзді суддів та призначені Президентом України, невідкладно скласти присягу перед Верховною Радою України і приступити до виконання своїх обов'язків.

Голова Верховної Ради дав доручення згадані у виступі народного депутата С.Жижка законопроекти внести в розділ "для включення до порядку денного і розгляду" разом з іншими законопроектами для їх розгляду і прийняття остаточного рішення.

Народні депутати проголосували за доручення Комітету з питань правової політики невідкладно розглянути проект Постанови про звільнення з займаної посади міністра юстиції Сергія Головатого.

Після цього народні депутати приступили до розгляду законопроектів у другому читанні.

Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому закони: про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо протидії торгівлі людьми та втягування у заняття проституцією); про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (нова редакція); про внесення змін до Закону України "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України" (щодо залучення коштів та строків повернення); про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров'я; про внесення змін до Основ законодавства України про культуру (щодо ліквідації діючих закладів); про внесення доповнення до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо відповідальності за відмову пільгового перевезення громадян); про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України (щодо касаційного перегляду судових рішень); про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту особистих прав і свобод людини і громадянина).

На повторне друге читання було відправлено законопроект про внесення змін до Закону України "Про виконавче провадження" (щодо виконання судових рішень).

Народні депутати відхилили проект закону про приватну детективну діяльність.

Верховна Рада зняла з розгляду проекти законів: про внесення змін до Закону України "Про відповідальність підприємств, їх об'єднань, установ та організацій за правопорушення у сфері містобудування"; про національний заклад (установу) України; про деякі заходи щодо соціального захисту осіб, які стали інвалідами внаслідок загального захворювання, отриманого після звільнення з військової служби, як такі, що втратили актуальність.

Після перерви головуючий зробив кілька оголошень про зміни у складі фракцій і груп. Він повідомив про вихід народного депутата Ореста Климпуша зі складу депутатської фракції партії "Єдина Україна" та про його входження до складу депутатської фракції партії "Відродження"; про входження до депутатської групи Народний блок Литвина у Верховній Раді України народного депутата Олександра Задорожного.

Після цього народні депутати розглянули та прийняли низку постанов про обрання суддів на різні посади – до Верховного Суду України, до Вищого адміністративного суду, до Вищого господарського суду, до апеляційних та місцевих судів, а також про звільнення суддів.

Голова Лічильної комісії Валерій Мішура поінформував народних депутатів про результати таємного голосування про обрання суддів Конституційного суду, а також про обрання члена Вищої ради юстиції.

На підставі результатів таємного голосування Лічильна комісія встановила: кількість народних депутатів України, повноваження яких визнані – 426, кількість народних депутатів України, які одержали бюлетені для таємного голосування – 109. Відповідно до статей 85 та 148 Конституції України, статті 7 Закону України "Про Конституційний Суд України" та глави 3.7 Регламенту Верховної Ради України Лічильна комісія вирішила вважати вибори про призначення на посади суддів Конституційного Суду України такими, що не відбулися.

За підсумками таємного голосування про призначення на посаду члена Вищої ради юстиції Лічильна комісія встановила: кількість народних депутатів України, повноваження яких визнані - 426. Кількість народних депутатів України, які одержали бюлетені для таємного голосування - 92. Лічильна комісія вирішила вважати вибори про призначення на посаду члена Вищої ради юстиції такими, що не відбулися.

Повторно розглянувши кілька законів з пропозиціями Президента України, народні депутати прийняли Закон України "Про спеціальний режим інноваційної діяльності технологічних парків" у новій редакції з урахуванням пропозицій Президента та з уточненням, що цей закон набирає чинності з 1 лютого 2006 року.

Верховна Рада також прийняла у новій редакції з пропозиціями Президента України Закон України "Про житловий фонд соціального призначення".

До порядку денного далі було включено і розглянуто проект закону про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо Центру усиновлення дітей. Законопроект був прийнятий за основу у першому читанні. Ним пропонується визначити механізм передачі повноважень з усиновлення від Центру з усиновлення дітей при МОН до урядового органу державного управління з усиновлення та захисту прав дитини у складі центрального органу виконавчої влади з питань сім'ї та молоді, який би максимально забезпечив безперервність процесу усиновлення дітей в Україні та захист прав дітей гарантованих Конвенцією ООН про права дитини. Проектом передбачається покласти виконання повноважень урядового органу державного управління з усиновлення та захисту прав дитини у складі центрального органу виконавчої влади з питань сім'ї та молоді на Центр з усиновлення при МОН в частині ведення обліку осіб, які бажають усиновити дитину, обліку дітей, які можуть бути усиновлені, та порядку усиновлення дітей до моменту створення та початку роботи цього органу, тобто до 1 травня 2006 року.

Наприкінці засідання народні депутати включили до порядку денного і розглянули проект закону про внесення змін до Закону України "Про судоустрій України" (щодо утворення Вищого цивільного суду України та Вищого кримінального суду України).

Законопроект за підсумками розгляду був відхилений.

На цьому ранкове засідання завершилося.

На початку вечірнього засідання Голова Верховної Ради України Володимир Литвин поінформував про результати голосування про призначення суддів Конституційного Суду України, зокрема, про те, як голосували фракції: "Регіони України" – не брали участь у голосуванні, фракція КПУ – 24, фракція "Наша Україна" – 22, фракція Народної Партії – 19, Блок Юлії Тимошенко – 12, Соціалістична партія - 15, Народний блок – 22, СДПУ(о) – 1, Українська Народна Партія, фракція Народного Руху не брали участь у голосуванні, група "Відродження" – 3, фракція політичної партії "Єдина Україна" – 3, Партія промисловців і підприємців – 0, позафракційні – 7.

Після цього народні депутати включили до порядку денного, розглянули і прийняли за основу проект закону про внесення змін до статті 294 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо повноважень судді). Як доповіла народний депутат Марія Маркуш, яка представляла цей законопроект, сьогодні виключним правом переглядати рішення і постанови по адміністративним правопорушенням має тільки голова. Але є голова вище стоячого суду. Є випадки, коли його заміщає заступник і тоді на тривалий період ці справи залишаються нерозглянутими.

Законопроект спрямований на захист прав та законних інтересів у громадян і буде присікати тяганину по такій категорії справам.

Законопроект було прийнято за основу, а потім в цілому як закон.

Наступним народні депутати розглянули проекту закону про внесенням змін до Закону України "Про виноград та виноградне вино" (щодо уточнення положень). Проектом пропонувалося виключити чи замінити ряд положень з чинного закону, які негативно можуть вплинути на виробництво і якість вітчизняної виноробної продукції.

Законопроект було прийнято за основу 249-ма голосами.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин нагадав про доручення, дане Комітету з правової політики про терміновий розгляд проекту Постанови про відставку із займаної посади міністра юстиції Сергія Головатого.

Голова Комітету Василь Онопенко доповів, що члени Комітету зібралися на засідання для розгляду проекту Постанови, але, оскільки не було кворуму, Комітет не прийняв рішення.

Автор проекту Постанови народний депутат Нестор Шуфрич наполягав на розгляді проекту Постанови у сесійній залі і прийнятті відповідного рішення. Його підтримали народні депутати з деяких фракцій. Вони критично висловлювалися про роботу міністра юстиції, вимагаючи його відставки.

Проект Постанови було включено до порядку денного.

Після цього народні депутати звинуватили головуючого у порушенні Регламенту. На вимогу двох фракцій: Народного Руху України і Партії промисловців і підприємців України у засіданні була оголошена перерва.

Народний депутат Сергій Слабенко по її закінченні повідомив про мотиви фракцій взяти перерву. Фракції вимагали терміново включити до порядку денного і розглянути проект закону про внесення змін до Закону про статус депутатів місцевих рад (щодо особливості порушення кримінальної справи), внесений Президентом України.

Головуючий заспокоїв депутатів: законопроект обов'язково буде розглянутий на цьому засіданні.

В.Литвин також повідомив про консультації з лідерами різних політичних груп і фракцій, на яких було прийнято рішення, враховуючи, що Комітет з правової політики не зібрався і не розглянув проект Постанови про відставку міністра юстиції С.Головатого, не виконав доручення Верховної Ради України, тому підтвердити доручення Комітету розглянути проект постанови, а авторам і ініціаторам проекту постанови узгодити сам проект з пояснювальною запискою. Прийнято також рішення дати доручення Науково-експертному і Юридичному управлінню дати заключення. І коли ці документи всі будуть, відповідно до процедури розглянути це питання.

Після виступів з процедури головуючий поставив на голосування для включення до порядку денного проекту Постанови про заяву Верховної Ради України про прискорення укладення Угод між Україною та Російською Федерацією, Республікою Білорусь, Республікою Казахстан відповідно до Закону України від 20.04.2004 року № 1683-4 про ратифікацію Угоди про формування Єдиного економічного простору.

Голосування не було результативним.

Далі на голосування про включення до порядку денного було поставлено проект Постанови про звернення Верховної Ради України про необхідність першочергового вкладення міждержавних угод, які мають відношення до позиції України, Російської Федерації, Республіки Білорусь, Республіки Казахстан відносно третіх держав для формування Єдиного економічного простору. За результатами голосування проект Постанови не було включено до порядку денного.

На голосування для включення до порядку денного було поставлено 8 проектів законів про внесення змін до Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" (щодо недоторканності). Народні депутати не підтримали включення цих законопроектів до порядку денного.

Наступною на голосування була поставлена пропозиція про включення до порядку денного проекту закону про внесення змін до деяких законів України (щодо обмеження максимального розміру пенсій), внесений Кабінетом Міністрів. Пропозиція не була підтримана народними депутатами.

На вимогу одного з авторів депутатського законопроекту про внесення змін до деяких законів України (щодо обмеження максимального розміру пенсій) народного депутата П.Цибенка, який було подано раніше, ніж урядовий проект закону, урядовий і депутатський законопроекти були поставлені на голосування ще раз для включення до порядку денного. Результати голосування і цього разу не були позитивними.

Наприкінці засідання народні депутати приймали рішення з обговорених питань. За підсумками голосування на доопрацювання було відправлено проект Постанови про інформацію Кабінету Міністрів України про стан та перспективи охорони пам'яток культурної спадщини України.

Верховна Рада прийняла Постанову про рекомендації парламентських слухань з питань співробітництва України та Німеччини та Постанову про інформацію Кабінету Міністрів України про стан захворюваності населення України на інфекційні хвороби та заходи щодо її зниження.

На цьому вечірнє засідання завершилося.

Повернутись до публікацій

Версія для друку