У П'ЯТНИЦЮ, 4 ЛИСТОПАДА, ЗАВЕРШИВСЯ ЧЕРГОВИЙ ПЛЕНАРНИЙ ТИЖДЕНЬ ВОСЬМОЇ СЕСIЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ЧЕТВЕРТОГО СКЛИКАННЯ.

На початку ранкового засідання заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк поінформував про результати роботи Верховної Ради на пленарному засіданні 3 листопада. Розглянуто 32 питання порядку денного. За результатами їх розгляду прийнято 9 законів та 10 постанов, 4 законопроекти прийнято за основу, один законопроект направлено на доопрацювання, один законопроект та два проекти постанови відхилено. За результатами розгляду пропозицій Президента України три закони прийнято у новій редакції, один закон скасовано.

Головуючий далі повідомив про те, що депутатську фракцію партії "Вперед, Україно!" перейменовано на депутатську групу "Народного блоку" Володимира Литвина.

А.Мартинюк також повідомив про входження народного депутата Олега Беспалова до фракції партії "Єдина Україна".

Головуючий виголосив депутатські запити.

Уповноважені представники депутатських фракцій і груп виступили із заявами, повідомленнями, внесенням пропозицій.

Далі народні депутати, перейшовши до розгляду питань порядку денного, за скороченою процедурою розглянули нову редакцію законопроекту про внесення змін до Закону України "Про захист прав споживачів".

Метою законопроекту є приведення законодавства України у відповідність до вимог європейського законодавства відносно захисту прав споживачів, забезпечення безпеки продукції у процесі її розповсюдження та розміщення її на ринку. З прийняттям закону передбачається реалізувати завдання щодо адаптації Закону України "Про захист прав споживачів" до дев'яти директив Європейського Союзу.

У проекті встановлюється вимога щодо порядку інформування споживачів про ціни, правовідносини, пов'язані з укладанням договорів із споживачами на відстані та договорів, укладених поза торговельними та діловими приміщеннями, правовідносини у сфері споживчого кредитування.

Крім того, конкретизовано положення щодо недійсності умов договорів, що обмежують права споживачів. Визначається положення щодо заборони нечесної підприємницької діяльності. З прийняттям цього закону механізм захисту прав споживачів буде приведено у відповідність до існуючих економічних і соціальних реалій, що забезпечить баланс між інтересами та свободою здійснення підприємницької діяльності, сприятиме розвитку торговельних відносин між Україною і Європейським співтовариством та державами – учасницями Єдиного економічного простору.

У ході обговорення законопроекту народні депутати висловили до нього низку зауважень і пропозицій, які стосувалися, зокрема, безпеки продукції і безпеки довкілля. Пропонувалося також інструкцію і пояснення на етикетці друкувати національною мовою, пояснюючи що це за продукт. Це необхідно зробити з огляду на те, що в країну завозиться багато контрабандних продуктів.

Законопроект було прийнято за основу у першому читанні 268-ма голосами.

Наступний проект закону про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" (щодо передачі повноважень затвердження складу наглядових рад) доповів Міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко. Цим законопроектом передбачено зміну порядку затвердження складу наглядової ради національного вищого навчального закладу. Зокрема, пропонується передати функції затвердження складу наглядової ради національного навчального закладу не Кабінету Міністрів, а Міністерству освіти і науки.

Закон про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" (щодо передачі повноважень затвердження складу наглядових рад) було прийнято в цілому.

Після цього дві фракції ПППУ і СДПУ(о) попросили слово для заяви. Представник цих фракцій народний депутат Віталій Майко висловив обурення фактами брутальної боротьби проти Партії промисловців і підприємців, які сталися після того, як рейтинг партії перевищив 3%-ий поріг і партія виявила себе стабільною політичною силою суспільства. Проти структур партії в регіонах почалась боротьба, і не лише за допомогою чорних політтехнологій, але й кримінальними діями.

Фракція партії промисловців і підприємців висловила категоричний протест проти таких дій і звернулася до Генерального прокурора України взяти під особистий контроль розслідування злочинів проти партії, запобігати зволіканню в процесі розслідування.

Після цього народні депутати розглянули два проекти Постанови про затвердження Завдань Національної програми інформатизації на 2006-2008 роки. Урядовим проектом були уточнені і конкретизовані стратегічні пріоритети на наступні три роки та зміст окремих завдань. Основна увага була приділена створенню та впровадженню інтегрованих проектів, які дозволять сформувати сучасну інформаційну інфраструктуру країни.

Проектом, внесеним народними депутатами, рекомендується Кабінету Міністрів при виконанні завдань Національної програми інформатизації на 2006 рік та формуванні проекту на наступні 2007-2009 роки забезпечити фінансування Програми інформатизації соціальної сфери науки, освіти і культури, тобто зробити наголос на цих напрямках.

Проектом Постанови також рекомендовано Рахунковій палаті провести фінансову перевірку використання коштів, передбачених Державним бюджетом на 2005 рік на реалізацію Національної програми інформатизації. Про результати перевірки проінформувати Верховну Раду України.

Крім цього, Кабінету Міністрів рекомендується в двохмісячний термін подати Верховній Раді України розрахунок обсягів та визначення джерел фінансування на 2006-2008 роки, в тому числі і за рахунок коштів Державного бюджету з розбивкою за роками.

Проектом також пропонується визнати такими, що втратили чинність Постанови Верховної Ради про затвердження завдань Національної програми інформатизації на 1999-2001рр. і програми на 2000-2002рр.

На голосування було поставлено проект Постанови, підготовлений народними депутатами, оскільки він ширший за урядовий проект.

Постанову було прийнято 255-ма голосами в цілому.

За скороченою процедурою народні депутати розглянули ще один законопроект - про внесення змін до Закону України "Про пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні". Він був поданий з метою запровадження більш повного та об'єктивного щорічного ходу реалізації пріоритетних напрямків інноваційної діяльності в Україні.

Як пояснив міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко, чинним законом визначені ці пріоритетні напрямки і для того, щоб в кінці року проаналізувати наскільки вони виконуються, подається специфічна інформація Кабінету Міністрів до 1 квітня кожного року.

Але ця інформація є неповною, тому уряд пропонує збільшити цю інформацію, уточнити її, зокрема щодо частки витратної інноваційної діяльності на виконання завдань програми та державного замовлення, інноваційних капіталовкладень, капіталовкладень на виконання завдань програми і державного замовлення з пріоритетних напрямків, а також частку освоєних у процесі виконання завдань програми і частку виконання інноваційних робіт.

Уряд запропонував більш жорсткий контроль за інноваційною діяльністю, яка буде мати певні податкові пільги.

Народні депутати у своїх виступах підтримали пропозиції уряду, які дозволять визначати результативність реалізації пріоритетних напрямків інноваційної діяльності відносно загального обсягу виробництва інноваційної продукції і відносно діяльності з розробки та впровадження інновацій загалом.

У виступах зазначалося, що інтенсивний розвиток інноваційних технологій є для України безумовним пріоритетом, бо це єдиний шлях прискорення входження нашої країни до числа провідних країн світу.

Виступаючі також звертали увагу на те, що перелік пріоритетних напрямків дещо "роздутий", а тому треба зменшити його, зосередитися на кількох головних.

Закон про внесення змін до Закону України "Про пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні" було прийнято в цілому 277-ма голосами.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк після завершення розгляду питань порядку денного зробив кілька оголошень. Він поінформував про виключення народних депутатів Геннадія Астрова-Шумілова і Миколи Гапочки зі складу депутатської фракції Блоку Юлії Тимошенко; про вихід народного депутата Михайла Добкіна зі складу фракції СДПУ(о); про вихід народного депутата Сергія Правденка зі складу депутатської фракції партії "Єдина Україна" та входження його до складу депутатської фракції Народної партії.

А.Мартинюк також повідомив про вихід народного депутата Євгена Константинова з депутатської фракції Блоку Юлії Тимошенко та його входження до складу депутатської фракції партії "Єдина Україна"; про вихід народних депутатів Василя Залигіна і Дмитра Святаша зі складу депутатської фракції Народної партії та їх входження до складу депутатської фракції "Регіони України".

Наприкінці засідання народні депутати виступили із заявами, повідомлення у розділі "Різне".

На цьому пленарне засідання завершилося.

8 листопада у Верховній Раді відбудеться День Уряду з порядком денним "Про сучасний стан та перспективи розвитку страхових послуг в Україні".

9-11 листопада народні депутати працюватимуть у комітетах, фракціях і депутатських групах.

Чергове пленарне засідання відбудеться 15 листопада.

Повернутись до публікацій

Версія для друку