У П'ЯТНИЦЮ, 21 ЖОВТНЯ, ЗАВЕРШИВСЯ ЧЕРГОВИЙ ПЛЕНАРНИЙ ТИЖДЕНЬ ВОСЬМОЇ СЕСIЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ЧЕТВЕРТОГО СКЛИКАННЯ.

На початку ранкового засідання заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк поінформував про результати роботи Верховної Ради на пленарному засіданні 20 жовтня. За результатами їх розгляду прийнято два закони та 18 постанов, три проекти постанови відхилено, а також заслухано звіт голови Фонду державного майна України В.Семенюк та міністра промислової політики В.Шандри щодо виконання Постанови Верховної Ради України "Про збереження у власності держави пакету акцій ВАТ "Криворізький гірничо-металургійний комбінат "Криворіжсталь" та про хід і умови проведення конкурсу з продажу пакету акцій ВАТ "Криворіжсталь".

Головуючий повідомив, що 20 жовтня 2005 року Центральна виборча комісія зареєструвала народним депутатом України Павличка Дмитра Васильовича у багатомандатному загальнодержавному виборчому округу від виборчого блоку політичних партій Блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Новообраний народний депутат склав присягу перед Верховною Радою.

А.Мартинюк повідомив про те, що народний депутат Дмитро Павличко увійшов до складу депутатської фракції УНП.

Головуючий також повідомив про утворення у Верховній Раді депутатської групи "Довіра народу". До її складу входить 15 народних депутатів України. Керівником депутатської групи "Довіра народу" обрано народного депутата України Антона Кіссе.

Головуючий виголосив депутатські запити.

Із заявами, повідомленнями, внесенням пропозицій виступили уповноважені представники депутатських фракцій і груп.

Далі народні депутати згідно з прийнятим напередодні рішенням заслухали представників правоохоронних органів про події, які мали місце 15 жовтня 2005 року на вулиці Хрещатик та Майдані Незалежності.

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, зокрема поінформував про дії працівників міліції по забезпеченню охорони правопорядку, коли на центральних вулицях проводилися масові заходи. Він зазначив, що міліція заздалегідь готувалася до забезпечення громадського порядку у цей день. Відбулися робочі зустрічі керівництва главку МВС в Києві з організаторами масових заходів, з боку міліції особливо підкреслювались вимоги щодо уникнення провокативних дій, які б могли загострити ситуацію.

Така ж робота постійно проводилася під час акції. Таким чином, органами внутрішніх справ попередньо було вжито всіх можливих заходів для уникнення будь-яких небажаних наслідків. Але, зазначив Ю.Луценко, люди мають право на проведення заходів, а суд відмовив в забороні на їх проведення.

Міністр внутрішніх справ інформував народних депутатів про перебіг подій під показ у сесійному залі відеоматеріалів, з яких наочно було видно, як розвивалися події і що в цей час робили працівники міліції.

За словами Ю.Луценка, з метою недопущення зіткнень та неконтрольованого розвитку подій для забезпечення громадського порядку працівниками органів внутрішніх справ тимчасово було обмежено доступ громадян на окремі ділянки вулиць Хрещатик та Майдану Незалежності шляхом виставлення загороджувальних ланцюжків. Всього під час зазначених подій затримано 6 осіб, яких було доставлено до органів внутрішніх справ. Всі вони притягнені до адміністративної відповідальності за дрібне хуліганство.

Крім того за фактом групового порушення громадського порядку, стаття 293-тя Кримінального кодексу України - групове порушення громадського порядку, міліцією порушено відповідну кримінальну справу. Триває розслідування.

Говорячи про кількість потерпілих, Ю.Луценко повідомив, що за медичною допомогою звернулися дві особи, жителі Дніпропетровська та Київської області. Від госпіталізації вони відмовилися, до органів внутрішніх справ із заявами не зверталися.

Підводячи риску, міністр внутрішніх справ зробив висновок, що події, які сталися на Хрещатику 15 жовтня, засвідчили "відсутність політичної культури в середовищі лідерів українських партій".

За словами Ю.Луценка, склалася ненормальна практика, коли політики, спочатку відмовляються від будь-яких компромісів, роблять все, аби сутички стали неминучими, а потім активно звинувачують в усіх гріхах керівництво міста та міліцію. Крім того, вимагають їхнього звіту, чому ці сутички організовані людьми, які вони скликали, відбулися.

Міністр внутрішніх справ заявив, що порушники, а, особливо, організатори, які поставили свої підписи під заявками, понесуть відповідальність за групове порушення громадського порядку згідно з чинним законодавством, яке передбачає штраф від 850 гривень, або арешт на строк до 6 місяців.

Юрій Луценко звернувся до всіх політичних сил з проханням поводитися толерантно при проведенні масовий акцій. Всі громадяни України, незалежно від політичних уподобань, мають право вільно пересуватися в будь-які точки України. Він наголосив на важливості не допустити посягань на життя і здоров'я громадян при відстоюванні своїх переконань.

Відповідаючи на запитання народних депутатів, міністр внутрішніх справ зазначив, що з боку працівників правоохоронних органів не було допущено порушень правопорядку, вони згідно із законом забезпечували права будь-якого громадянина реалізовувати своє конституційне право на проведення демонстрацій.

Точку зору на події на Хрещатику і Майдані Незалежності, які сталися 15 жовтня, виклав Голова СБУ Ігор Дріжчаний. Він зазначив, що зусилля Служби безпеки України були спрямовані на уникнення такого розвитку подій, які могли б призвести до їх некерованості.

Голова СБУ повідомив, що злочинів або правопорушень, реагування на які віднесено до компетенції Служби безпеки України, вчинено не було. Безпосередньо на місці події було організовано взаємодію між працівниками СБУ і силами Міністерства внутрішніх справ з метою своєчасної мінімізації загроз, які виникали в ході акцій. У багатьох випадках це дозволило попередити масове фізичне протистояння між опонентами і локалізувати окремі сутички між ними.

І.Дріжчаний нагадав про те, що в акції брали участь окремі народні депутати, і не просто пасивно брали, а й керували діями людей. Тобто події, про які йдеться, вкотре яскраво виявили рівень громадянської відповідальності лідерів політичних сил за те, що відбувається в державі.

Говорячи про правовий інструментарій, який дозволяв би уникати цих ситуацій, Голова СБУ зазначив, що повністю упередити розвиток подій, що мали місце 15 жовтня, правоохоронці не могли і не зможуть і далі. Хоча б тому, що права і обов'язки, і відповідальність організаторів таких масових зібрань належним чином не врегульовані, як і відповідні обов'язки владних і правоохоронних органів.

І.Дріжчаний висловив жаль, що до цього часу не прийнято закону про мирні збори громадян, проект якого декілька разів подавався до Верховної Ради. Не прийнято також закон про боротьбу з екстремізмом, який конче потрібний для того, щоб унеможливити подібні прояви.

Завершуючи свій виступ, Голова СБУ нагадав народним депутатам, що кожна подія може стати приводом для масової громадської акції, а вона, в свою чергу, до радикальних проявів. Після 15 жовтня буде 7 листопада, а згодом 21 листопада – річниця Майдану і знову будуть спроби використати емоції одних людей проти інших.

І.Дріжчаний попросив народних депутатів звернути увагу на необхідність збереження громадської безпеки і суспільного порозуміння.

Відповідаючи на запитання народних депутатів, Голова СБУ висловив переконання, що "вулиці і площі – не місце для вирішення ідеологічних конфліктів". ЇХ треба вирішувати у сесійній залі парламенту, на шпальтах газет, на екранах телебачення.

Дії Служби безпеки України і взагалі органів правопорядку, за словами Голови СБУ, були спрямовані на те, щоб уникнути радикальних проявів і екстремізму.

Інформації міністра внутрішніх справ і Голови СБУ доповнив перший заступник Генерального прокурора Василь Присяжнюк. Він поінформував про те, що Генеральна прокуратура перевірила доцільність і законність порушення кримінальної справи щодо подій на Хрещатику і Майдані Незалежності 15 жовтня. Вона розслідується ефективно і якісно. Створено слідчу оперативну групу. Справу взято на особливий контроль. Також по справі призначені експертизи і встановлюються докази.

Василь Присяжнюк звернувся до народних депутатів внести зміни до Закону "Про міліцію", а також прискорити прийняття закону про профілактику злочинності.

По закінченню заслуховування інформації представників правоохоронних органів народні депутати розглянули три законопроекти про внесення змін до деяких законів України з питань надання державної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

За основу у першому читанні було прийнято перший з них, автором якого є народний депутат К.Самойлик. Проектом закону передбачається внести зміни до законів України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" та "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" в частині продовження виплати жінкам допомоги по догляду за дитиною до досягнення трирічного віку при працевлаштуванні чи виході на роботу. Норми інших законопроектів будуть враховані під час підготовки законопроекту до розгляду у другому читанні.

Верховна Рада також прийняла за основу проект закону про дитяче харчування.

Після цього народні депутати виступили з інформаціями, заявами у розділі "Різне".

На цьому пленарне засідання завершилося.

24-28 жовтня народні депутати працюватимуть у виборчих округах.

Наступне пленарне засідання відбудеться 1-го листопада.

Повернутись до публікацій

Версія для друку